LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2022 06:39

Ισραήλ - Μπλίνκεν: “Ιστορική” συνάντηση με ομολόγους του από αραβικές χώρες

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με υπουργούς Εξωτερικών από αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Μπλίνκεν - Ισραήλ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ για μια «ιστορική» συνάντηση, στην έρημο Νεγκέβ, με υπουργούς Εξωτερικών από αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Ο Μπλίνκεν έφθασε στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου, εν όψει της συνάντησης με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί «ιστορική» από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γιάιρ Λαπίντ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο μιας σειράς συμφωνιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, γνωστών ως «Συμφωνίες του Αβραάμ». Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Αυτές οι συμφωνίες επετεύχθησαν έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες οι αραβικές χώρες εξαρτούσαν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ από την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Μετά την άφιξη του από την Πολωνία, όπου συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν θα παραμείνει στο Ισραήλ μέχρι τη Δευτέρα, όταν θα συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. Θα μεταβεί επίσης στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Μπλίνκεν - Ισραήλ

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι μπορεί να παραγκωνιστούν εξαιτίας της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ προσπάθειας για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. Η αμερικανική υποστήριξη σε αυτήν την προσπάθεια είχε εξασθενήσει επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θέλει να δείξει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τη Μέση Ανατολή, έστω κι αν η προσοχή της Ουάσινγκτον φαίνεται να έχει στραφεί προς την Κίνα και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει από το Ισραήλ τη Δευτέρα με προορισμό την Αλγερία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μαρόκο, όπου θα έχει συνάντηση με τον de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ.

Μπλίνκεν - Ισραήλ

Ευελπιστεί πως θα εξασφαλίσει υποστήριξη στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τις βαριές οικονομικές συνέπειες του πολέμου, ιδίως από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την απειλή έλλειψης σιτηρών που θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σοβαρό πλήγμα στις αραβικές χώρες.

Τα πυρηνικά του Ιράν

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να θίξει ο Μπλίνεν είναι οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην τελική φάση των έμμεσων συνομιλιών με σκοπό την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, που θα αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει ατομική βόμβα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν προκαλέσει «ασφυξία» στην ιρανική οικονομία.

Η συμφωνία κατέρρευσε το 2018 μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον, κατ’ εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο με τη σειρά του «απελευθερώθηκε» σταδιακά από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι «ζήτημα ημερών» δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο συντονιστής της ΕΕ, αρμόδιος για την επίβλεψη των συνομιλιών με το Ιράν, ο Ενρίκε Μόρα, αναμένεται να φθάσει το βράδυ στην Τεχεράνη.

Μπλίνκεν - Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η συμφωνία δεν είναι «ούτε επικείμενη ούτε βέβαιη».

Η προοπτική της επίτευξης συμφωνίας έχει θορυβήσει τόσο το Ισραήλ όσο και τους αμερικανούς συμμάχους του στην περιοχή του Κόλπου, που θεωρούν «απειλή» την Τεχεράνη.

Τον Φεβρουάριο ο Ναφτάλι Μπένετ είχε εκφράσει φόβους ότι η συμφωνία δεν θα εμπόδιζε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αρνείται ότι επιθυμεί να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κίνα - Συντριβή Boeing: Εντοπίστηκε το δεύτερο μαύρο κουτί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απαιτεί όπλα από χώρες της Δύσης

Foo Fighters - Τέιλορ Χόκινς: Η τοξικολογική εξέταση για τον θάνατό του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεωνΧθες 17:54 | Ειδήσεις

Βίντεο που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)Χθες 22:13 | Τοπικά Νέα

Το έθιμο της συνάντησης των πέντε μεγάλων Επιταφίων της πόλης αναβίωσε φέτος με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο νονός που βίαζε το βαφτιστήρι τουΧθες 15:09 | Τοπικά Νέα

Ομολόγησε ο άνδρας που συνελήφθη για ασέλγεια κατά του παιδιού που έχει βαπτίσει.

Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)Χθες 16:55 | Ειδήσεις

Για θαύμα μιλούν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είδαν το υγρό να τρέχει από τον Εσταυρωμένο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)23:59“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ123:50Κατηγορείται για την δολοφονία της συντρόφου του... που εξαφανίστηκε πριν από 30 χρόνια 23:40Λευκάδα: Αράχνη “μαύρη χήρα” τσίμπησε 35χρονο 23:26Εύβοια - Μεγάλη Παρασκευή: Εντυπωσιακό το “Κάψιμο του Ιούδα” (βίντεο)23:11Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα του για την Ανάσταση22:57Χανιά: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης (βίντεο)22:43Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)22:28Κόρινθος: Χειροπέδες σε διαρρήκτες με…υπεραστική δράση22:14Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου21:59Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)21:45Μεγάλη Παρασκευή με τον ύμνο “Αι Γενεαί Πάσαι” από διάφορα σχολεία και χώρες (βίντεο)21:30Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων21:16Νάξος: Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (εικόνες)21:02Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρώμης: Ο Τεντόγλου “πετάει” πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι (εικόνες)20:48ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου20:34Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)20:21Εκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεων20:07Πάσχα: Αύξηση στις πληρότητες των νησιών (βίντεο)19:53Πάσχα: Η Αθήνα άδειασε και οι εκδρομείς παραμένουν κολλημένοι στην κίνηση (βίντεο)19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο