LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Μαρτίου 2022 21:47

“Belharra” – “Rafale”: υπογραφές στην συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας (εικόνες)

Ο ΑΝΤ1 βρέθηκε πάνω στο γαλλικό αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκωλ”, όπου μετέβησαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλορανς Παρλί, μετά τις υπογραφές στο Θωρηκτό “Αβέρωφ”.

Φρεγάτες Belharra - Rafale - Θωρηκτό Αβέρωφ - υπογραφές

Οι υπογραφές των συμβάσεων για την προμήθεια των φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αποτελούν ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ» στο Παλαιό Φάληρο.

Αναφερόμενος στην τελετή στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα εμβληματικό πολεμικό πλοίο στην ιστορία της πατρίδας μας, με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «συνιστά κορυφαίο συμβολισμό το γεγονός ότι, η τελετή υπογραφής» πραγματοποιείται στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η απόκτηση των φρεγατών Belharra και των 6 επιπλέον μαχητικών Rafale «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

Δήλωσε δε, υπερήφανος, καθώς «ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για τόσο σύνθετα και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».

«Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών αεροσκαφών», επισήμανε, «η δύναμη πυρός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale και των Belharra, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λ.π.) σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής».

Φρεγάτες Belharra - Rafale - Θωρηκτό Αβέρωφ - υπογραφές

Για τη συμφωνία, ανέφερε ότι «αποτελεί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση του αύριο».

«Είναι καιρός», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «η οικονομική ισχύς της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με την αμυντική της ικανότητα, ώστε από παθητικός παρατηρητής, να καταστεί ενεργός πρωταγωνιστής των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, τόνισε ότι «έχουν στόχο να θωρακίσουν την άμυνα των δύο χωρών έναντι αναθεωρητικών ενεργειών, όπως είναι οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και να διασφαλίσουν την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία, από απειλές που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας».

Συνέχισε  λέγοντας, ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις «εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία».

«Είναι», είπε, «ιδιαίτερη τιμή και χαρά και έχει ιδιαίτερη σημασία, το γεγονός ότι στον αυριανό λαμπρό εορτασμό της Εθνικής Επετείου θα συμμετάσχει η υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, κα Φλοράνς Παρλί». 

Φρεγάτες Belharra - Rafale - Θωρηκτό Αβέρωφ - υπογραφές

«Είναι κοινή θέληση και απόφαση των κυβερνήσεών μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας» κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Παναγιωτόπουλος. 

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, τόνισε ότι η Ελλάδα με την απόκτηση των φρεγατών «ολοκληρώνει και ενδυναμώνει» τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. «Θα έχει», είπε, «καράβια με συστήματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας, ικανά να προστατεύσουν τα εθνικά της συμφέροντα». 

Για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας, ανέφερε ότι «σηματοδοτεί την κοινή μας θέληση να είμαστε αλληλέγγυοι σε απειλές» εναντίον «των κρατών και των συμφερόντων μας. Σηματοδοτεί τη θέληση για συνεργασία των αμυντικών μας βιομηχανιών μακροπρόθεσμα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλο ατού» τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας «για να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή Άμυνα του αύριο».

Τη σύμβαση για την απόκτηση των φρεγατών και των αεροσκαφών υπέγραψε από ελληνικής πλευράς ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος. Από γαλλικής πλευράς, υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Naval, Πιερ Ερίκ Πομελέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ, ενώ τη σύμβαση για τα αεροσκάφη υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation 'Ερικ Τραπιέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, βουλευτές, εκπρόσωποι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας και ο εφοπλιστής υποναύαρχος ε.τ. και μέγας δωρητής του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Μετά το τέλος της τελετής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φλ. Παρλί, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο "Σαρλ Ντε Γκωλ".

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στον Πειραιά

Πυρσούς απέναντι στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» άναψαν στον Πειραιά οι χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν το σύνθημα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

«Έξω το ΝΑΤΟ να φύγουνε οι Βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον πόλεμο! Απεμπλοκή της χώρας μας! Ανεπιθύμητα τα πλοία των ιμπεριαλιστών στο λιμάνι του Πειραιά». 


Ειδήσεις σήμερα:

 Νεκρά αδέλφια στην Πάτρα - Λέων για Τζωρτζίνα: μάθαμε από τι δεν πέθανε, όχι από τι πέθανε

Λάρισα: νεκρό ζευγάρι από την φωτιά στο τζάκι

Νεκρά αδέλφια στην Πάτρα - Λύτρας: κανιβαλισμός σε βάρος μιας εξαιρετικής μητέρας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Ανατροπή λεωφορείου στη Νέα Υόρκη - Πολλοί νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά (εικόνες)Χθες 22:28 | Ειδήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης επιβατών, εφόσον υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Γυναικοκτονία στο Βόλο: Γνωστός στις αρχές ο 40χρονος – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.Χθες 19:55 | Ειδήσεις

Ο 40χρονος σύζυγος του θύματος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

25 Υπουργοί Εξωτερικών καλούν το Ισραήλ να αποσύρει τον σχεδιασμό για τους εποικισμούςΧθες 22:11 | Ειδήσεις

«Τέτοιου είδους ενέργειες υπονομεύουν την ασφάλεια και υποδαυλίζουν τη βία», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι ΥΠ.ΕΞ. 25 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Φθιώτιδα: 60χρονος πυροβόλησε τον αδελφό του με καραμπίναΧθες 23:10 | Ειδήσεις

Τα σκάγια τραυμάτισαν δύο ακόμη άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στους Παξούς: Πνίγηκε 4χρονο κοριτσάκι σε πισίνα23:59Αιτωλοακαρνανία: Το έθιμο της βαρκαρόλας φώτισε τον ουρανό του Μύτικα (εικόνες)23:44Ασπρόπυργος: Άγρια επίθεση σε υπάλληλο καθαριότητας – Τραυματίστηκε σοβαρά23:29Φθιώτιδα: 60χρονος πυροβόλησε τον αδελφό του με καραμπίνα23:1425 Υπουργοί Εξωτερικών καλούν το Ισραήλ να αποσύρει τον σχεδιασμό για τους εποικισμούς22:59Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά ορειβάτισσας που τραυματίστηκε στον Όλυμπο22:44ΗΠΑ: Ανατροπή λεωφορείου στη Νέα Υόρκη - Πολλοί νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά (εικόνες)22:29 Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Τελ Αβίβ (βίντεο) 22:14Σαρωνίδα: Νεκρή ανασύρθηκε 76χρονη από τη θάλασσα21:59Ολλανδία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών – Λόγος η διαφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ21:44ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να αναπτύξει στρατό σε Σικάγο και Νέα Υόρκη – Οι Εθνοφρουροί στην Ουάσινγκτον "σύντομα θα οπλοφορούν"21:30 Ιράν: Τουλάχιστον 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα (βίντεο) 21:16Θεσσαλονίκη: Υλικές ζημιές προκάλεσε η φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων21:02Νετανιάχου: Χονδροειδές ψέμα η έκθεση του ΟΗΕ που κηρύσσει κατάσταση λιμού στη Γάζα20:48Γυναίκα αρνήθηκε να παραλάβει την παραγγελία της επειδή ο διανομέας δεν ήταν Έλληνας - Θύελλα αντιδράσεων στα social media (βίντεο)20:34Βρετανία για κήρυξη κατάστασης λιμού στη Γάζα: Είναι ένα ηθικό σκάνδαλο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί20:20Γυναικοκτονία στο Βόλο: Γνωστός στις αρχές ο 40χρονος – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.20:06Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στα Λαγυνά19:52Τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Προφυλακίστηκε ο Βούλγαρος οδηγός του φορτηγού19:38Δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι: Στη φυλακή οδηγείται ο 28χρονος δράστης19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο