Κοτόπουλο με κάρυ και ρύζι μπασμάτι από τον Πέτρο Συρίγο
Κοτόπουλο με κάρυ και ρύζι μπασμάτι ετοίμασε ο σεφ της εκπομπής «Το Πρωινό», την Τετάρτη, σημειώνοντας πως η συνταγή μπορεί να γίνει και νηστίσιμη, εάν γίνει με γαρίδες ή να γίνει με άλλο είδος κρέατος, πχ. χοιρινό.
Όπως εξήγησε ο Πέτρος Συρίγος, το Κοτόπουλο με κάρυ και ρύζι μπασμάτι είναι μια πεντανόστιμη συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Συστατικά για το κοτόπουλο
- 400 γρ στήθος κοτόπουλο σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.τ.σ τζίντζερ τριμμένο
- ½ κόκκινη πιπεριά
- ½ πράσινη πιπεριά
- ½ κίτρινη πιπεριά
- 1 μήλο πράσινο
- 3 κ.τ.σ κάρυ κίτρινο σκόνη
- 200 ml ζωμό κοτόπουλο
- 200 ml κρέμα καρύδας
- 1 ½ κ.τ.σ αλεύρι
- 2 κ.τ.σ βούτυρο
- 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1κ.τ.γ ζάχαρη
- Φρέσκο κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο
Υλικά για το ρύζι
- 250 γρ ρύζι μπασμάτι
- 450 ml νερό κρύο
- 1 κ.τ.σ βούτυρο αγελαδινό
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
Η συνταγή για το κοτόπουλο με κάρυ
- Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε 2 κ.τ.σ βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο που έχουμε κόψει σε κύβους, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια τρίβουμε το τζίντζερ και βάζουμε 2 κ.τ.σ από τον χυμό του, το υπόλοιπο με τις ίνες δεν το προσθέτουμε.
- Προσθέτουμε το κάρυ και το αλεύρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλο και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και την ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε.
- Βράζουμε το μείγμα μέχρι να δέσει και τότε βάζουμε το μήλο κομμένο σε κυβάκια. Γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Για το ρύζι
- Ξεπλένουμε το ρύζι 2-3 φορές βάζοντας το σε ένα μπολ με νερό, ανακατεύουμε, σουρώνουμε και ξαναβάζουμε νερό. Αυτό το κάνουμε 3 φορές, βοηθάει στο να μας γίνει σπυρωτό το ρύζι.
- Βάζουμε το ρύζι με τα 450 ml νερό, το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, δάφνη σε μια κατσαρόλα και βάζουμε στην φωτιά.
- Βάζουμε τέρμα την ένταση. Όταν κοχλάσει χαμηλώνουμε στο ελάχιστο (στο 1) σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε για 18 λεπτά ακριβώς, προσοχή μην ανοίξετε καθόλου το καπάκι.
- Όταν περάσουν τα 18 λεπτά, σβήστε τη φωτιά και αφήστε για 5 λεπτά ακόμη σκεπασμένο.
- Ξεσκεπάστε και με μια κουτάλα σπάμε το ρύζι να αφρατέψει.
Ρόδος: ομολογία πατέρα ότι βίασε την κόρη του!
Νεκρά αδέλφια στην Πάτρα - Ρούλα Πισπιρίγκου: πείτε μου κι εμένα τι έκανα στα παιδιά μου...
“Άγριες Μέλισσες”: μοιραία λάθη και αποκαλύψεις την Τετάρτη (βίντεο)