LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2022 15:07

Βατικανό: Ο Πάπας ανοίγει δρόμο για διαδοχή από γυναίκα στην Curia

Τι αναφέρεται στο νέο Αποστολικό Σύνταγμα, που φέρει την υπογραφή του Ποντίφηκα. Ποια είναι η πρώτη γυναίκα στην Curia.

Πάπας Φρασκίγκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε νέο αποστολικό σύνταγμα για την κεντρική διοίκηση του Βατικανού, την Κουρία (Curia), στο οποίο προβλέπεται ότι κάθε άνθρωπος που έχει βαπτισθεί καθολικός, περιλαμβανομένων των γυναικών, δύναται να ηγείται των υπηρεσιών του Βατικανού. 

«...άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να έχουν ρόλους διοίκησης και ευθύνης», αναφέρεται στο προοίμιο του κειμένου. 

Άνδρες κληρικοί ηγούνται των περισσοτέρων υπηρεσιών του Βατικανού, συνήθως καρδινάλιοι. 

Εννέα χρόνια χρειάσθηκαν για να συνταχθεί το νέο σύνταγμα, που ονομάζεται Praedicate Evangelium. Θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιουνίου και θα αντικαταστήσει το αποστολικό σύνταγμα που εκδόθηκε το 1988 υπό τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

Η πρώτη γυναικα στην Curia

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε στις αρχές Νοεμβρίου 2021 την πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της κυβέρνησης του Βατικανού, τη Φραγκισκανή αδελφή Ραφαέλα Πετρίνι, επιμένοντας στη βούλησή του να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στην Εκκλησία.

Ως γενική γραμματέας της κυβέρνησης, η 52χρονη Ιταλίδα μοναχή θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των διοικητικών επιχειρήσεων, κυρίως στα μουσεία του Βατικανού, το ταχυδρομείο και την αστυνομία. Γίνεται έτσι η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα στο πιο μικρό κράτος του κόσμου.

Βατικανό - Πάπας - Ραφαέλα Πετρίνι

Ο διορισμός της Πετρίνι, που έχει πτυχίο από το LUISS, ένα αναγνωρισμένου κύρους ιταλικό οικονομικό Πανεπιστήμιο, σηματοδοτεί την τελευταία χρονικά προσπάθεια του Πάπα να τηρήσει την υπόσχεση για τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων που έδωσε πριν από χρόνια, η οποία όμως σύμφωνα με γυναικείες οργανώσεις υλοποιείται με μεγάλη βραδύτητα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα National Catholic Reporter, τη θέση αυτή καταλάμβανε κατά παράδοση επίσκοπος.

Ο Φραγκίσκος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει οι γυναίκες να παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην Καθολική Εκκλησία.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Πάπας τροποποίησε τον νόμο για να επιτρέπει στις γυναίκες να υπηρετούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, χωρίς να πει εντούτοις ότι αυτή η αλλαγή μπορεί μια μέρα να ανοίξει την πόρτα σε γυναίκες ιερείς.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Πάπας όρισε μια γυναίκα ως υπογραμματέα της συνόδου των επίσκοπων, την πρώτη που καταλαμβάνει αυτή τη θέση με δικαίωμα ψήφου σε ένα όργανο που μελετά τα μεγάλα ζητήματα του δόγματος.

Το 2016, ο Πάπας είχε συγκροτήσει επιτροπή αρμόδια να εξετάσει την ιστορία των γυναικών διακόνων κατά τα πρώτα χρόνια της καθολικής Εκκλησίας, σε μια προσέγγιση που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην ένταξη των γυναικών σε αυτόν τον ρόλο σήμερα, με την ελπίδα των μεταρρυθμιστών.

Ο Φραγκίσκος έλεγε ανέκαθεν ότι δεν βλέπει τον λόγο γιατί μια γυναίκα δεν θα πρέπει να κατέχει μια κορυφαία θέση εκτός από εκείνες που για δογματικούς λόγους είναι ανοιχτές μόνο σε χειροτονημένους ιερείς.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: Νεκρός 17χρονος οδηγός μηχανής (σκληρές εικόνες)

Βραζιλία - Αμαζόνιος: παιδιά “χάθηκαν” στην ζούγκλα για 25 ημέρες! (εικόνες)

Χανιά – “Harry S. Truman”: Το θηριώδες αεροπλανοφόρο έφτασε στον κόλπο της Σούδας (εικόνες) 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΣήμερα 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Σήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)Σήμερα 10:47 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να περιοριστεί η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού από τον Τάσο Αρνιακό.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντεςΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Ποιες οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και ανήλικοι. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:50e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων19:42Ενδοοικογενειακή βία - Καταγγελία: Την χτύπησε μπροστά στο παιδί τους19:29“Φονικό των Ανωγείων”: Αναιρέθηκε η απόφαση από τον Άρειο Πάγο19:15ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 202419:02Ηλεία: Φωτιά στους Σχίνους (βίντεο)18:49Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας18:36Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες 18:23Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα18:09Τήλος: Εντοπίστηκαν δεκάδες παράτυποι μετανάστες σε παραλία17:56Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε κάνναβη… μαζί με τον ανήλικο γιο του (βίντεο)17:43Άγιος Γεώργιος: Ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματά του17:30ΟΣΕ: Νέο ΔΣ στον Οργανισμό17:16Καναδάς: Φλεγόμενο τρένο περνάει από το κέντρο του Λονδίνου στο Οντάριο (βίντεο)17:03Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία16:51Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος16:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο