LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 19 Μαρτίου 2022 07:37

ΗΠΑ: Εκτελεστικό απόσπασμα για θανατοποινίτες

Σε ποια Πολιτεία νομιμοποιήθηκε η δυνατότητα εκτέλεσης διά τυφεκισμού. Πόσες εκτελέσεις σε όλη την χώρα έχουν γίνει τα τελευταία 45 χρόνια.

ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΕΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Οι αρχές της Νότιας Καρολίνας ανακοίνωσαν ότι πλέον η Πολιτεία έχει τα μέσα για να προχωρά στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών με εκτελεστικά αποσπάσματα. Έγινε έτσι μια από τις λιγοστές αμερικανικές πολιτείες όπου είναι νόμιμη και εφικτή η εφαρμογή της θανατικής ποινής με αυτόν τον τρόπο. 

Το πολιτειακό Υπουργείο Σωφρονισμού ανέφερε ότι ειδοποίησε τις υπηρεσίες του γενικού εισαγγελέα για το γεγονός πως καταρτίστηκαν πρωτόκολλα και ολοκληρώθηκαν ανακαινίσεις σε φυλακή στην πρωτεύουσα Κολούμπια ώστε οι θανατοποινίτες να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούνται διά τυφεκισμού από τριμελές απόσπασμα. 

Η δυνατότητα αυτή εγγράφηκε στη νομοθεσία της πολιτείας τον Μάιο του 2021, δίνοντας στους θανατοποινίτες την επιλογή ανάμεσα στην εκτέλεση διά τυφεκισμού ή με θανατηφόρα ένεση. Τότε έγινε επίσης η χρήση ηλεκτρικής καρέκλας η βασική μέθοδος εκτέλεσης. 

Πέρα από τη Νότια Καρολίνα, μόνο οι πολιτείες του Μισισιπή, της Οκλαχόμας και της Γιούτας επιτρέπουν τις εκτελέσεις διά τυφεκισμού. Σε αυτές τις πολιτείες η θανατηφόρα ένεση είναι η βασική μέθοδος θανάτωσης. 

Από το 1976 ως σήμερα έχουν γίνει τρεις εκτελέσεις διά τυφεκισμού, όλες στη Γιούτα, σύμφωνα με τη κυβερνητική οργάνωση Death Penalty Information Center («Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή»).  Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του Ρόνι Λι Γκάρντνερ, 49χρονου καταδικασμένου για φόνο, το 2010. 

Στη Νότια Καρολίνα η πιο πρόσφατη εκτέλεση έγινε το 2011 και ήταν αυτή του Τζέφρι Μόουτς, 36 ετών, καταδικασμένου για τον φόνο συγκρατουμένου του. Έγινε με θανατηφόρα ένεση.  

Αφότου αποκαταστάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η δυνατότητα επιβολής της εσχάτης των ποινών, το 1977, οι αρχές της Νότιας Καρολίνας έχουν προχωρήσει σε 43 εκτελέσεις. Το τρέχον διάστημα, 35 φυλακισμένοι που τους έχει επιβληθεί η θανατική ποινή αναμένουν την εκτέλεσή τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Σωφρονισμού. 

Ο θάλαμος των εκτελέσεων στη φυλακή της πολιτείας ανακαινίστηκε ώστε να προστεθεί ειδικό μεταλλικό κάθισμα για όσους θανατοποινίτες θα εκτελούνται διά τυφεκισμού, εξοπλισμός προστασίας και αλεξίσφαιρο τζάμι που θα χωρίζει την αίθουσα από τον χώρο των μαρτύρων, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των Αρχών. 

Μέλη των εκτελεστικών αποσπασμάτων θα είναι υπάλληλοι της υπηρεσίας φυλακών που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, προστίθεται στο κείμενο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Κίνα: πρώτοι θάνατοι μετά από 14 μήνες

Τεντόγλου: Περίμενα μία μεγάλη επίδοση

Indian Wells: Η Σάκκαρη στον τελικό και στο Νο 3 του κόσμου (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο