LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 18 Μαρτίου 2022 23:20

Ξάνθη - ΥΠΕΞ για μουσουλμανικό νεκροταφείο: Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα

Για «καταστροφή» του οθωμανικού κοιμητηρίου έκανε λόγο το τουρκικό ΥΠΕΞ. Η απάντηση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.

Δήμος Αβδήρων - μουσουλμανικό νεκροταφείο
«Έκπληξη» προκαλεί η προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία θέματος όταν δεν υπάρχει, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για «καταστροφή» οθωμανικού κοιμητηρίου στον Πετεινό Αβδήρων κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου.

«Προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια δημιουργίας θέματος όταν δεν υπάρχει, αφού και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές κινήθηκαν αστραπιαία, και η τουρκική πλευρά αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας, οι οποίοι με δηλώσεις, αλλά και πράξεις επί του πεδίου, απέδειξαν τον σεβασμό μας στην προστασία του συνόλου των μνημείων της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην επικράτειά μας», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου 

Την καταδίκη του σχετικά με την «καταστροφή Μουσουλμανικού Νεκροταφείου της Μειονότητας της Οθωμανικής Περιόδου στη Δυτική Θράκη» εξέφρασε, νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

«Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου της Οθωμανικής εποχής που ανήκει στη Μειονότητα στο χωριό Ξάνθη Χοροζλού (Πετεινός) στη Δυτική Θράκη στις 16 Μαρτίου 2022, με το πρόσχημα της ανέγερσης γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό. Στην Ελλάδα έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις για την απάνθρωπη αυτή ενέργεια, η οποία -όπως έγινε αντιληπτό- έγινε με εντολή του δημάρχου Μπουλούστρα (Αβδήρων). Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές, που ανταποκρίθηκαν θετικά στις συστάσεις μας, να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και να ολοκληρώσουν την έρευνα που ξεκίνησαν το συντομότερο δυνατό και να επαναφέρουν το νεκροταφείο στην παλαιά του κατάσταση».

Άμεση και ξεκάθαρη η θέση της ελληνικής πολιτείας 

Όπως μεταδίδει, το pameevro.gr, αμεση και ξεκάθαρη ήταν η θέση της Ελληνικής Πολιτείας αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στον οικισμό του Πετεινού στο Δήμο Αβδήρων. Η Ελληνική Πολιτεία συντάσσεται με τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης, μετά την ατυχή απόφαση του δημάρχου Αβδήρων να προβεί στον «εξωραϊσμό» έκτασης στον οικισμό του Πετεινού η οποία ήταν χαρακτηρισμένη ως παλαιό μουσουλμανικό νεκροταφείο (γεγονός που πιστοποιείται από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα τοπικός ιστότοπος) και ανήκουν στη Βακουφική Επιτροπή προκειμένου να γίνει στο σημείο χώρος αναψυχής.

Δήμος Αβδήρων - μουσουλμανικό νεκροταφείο

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής άμεσα πήρε θέση για το ζήτημα, το οποίο αναδείχθηκε άμεσα από τη Μουφτεία της Ξάνθης και ειδικότερα από τον νέο Τοποτηρητή Μουφτή Χεμσερή Νεζντέν. Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Καλαντζής δήλωσε : «Η καταστροφή νεκροταφείων είναι μια πράξη που πληγώνει βαθιά κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το θρήσκευμά του. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι αδιαπραγμάτευτος όπως αδιαπραγμάτευτος είναι και ο σεβασμός προς τους μουσουλμάνους αδελφούς μας στη Θράκη».
Η καταστροφή του παλαιού Μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πετεινό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στην τοπική κοινωνία ανεξαρτήτου θρησκευτικής πεποιθήσεως.

Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής της Ξάνθης Χεμσερή Νεζντέν όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κινητοποιήθηκε άμεσα με την εξής ανακοίνωση: « Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Αβδήρων ξεκίνησε εργασίες για κατασκευή χώρου αναψυχής, πάνω σε παλιό Μουσουλμανικό νεκροταφείο, στην περιοχή του Πετεινού. Τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν στο καλό κλίμα που οικοδομούν τόσα χρόνια χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην περιοχή μας. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Πολιτεία να παρέμβει για να αποκαταστήσει το λάθος των τοπικών αρχών».

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τον Δήμαρχο Αβδήρων να δηλώνει σε ιστοσελίδα της Θράκης: «Πρόκειται για έναν χώρο 15 στρεμμάτων στην είσοδο του οικισμού Πετεινού, όπου ελλόχευε ο κίνδυνος φωτιάς από τα άγρια χόρτα, τα καραγάτσια και άλλα αυτοφυή, τα οποία τον είχαν κατακλύσει. Αφενός λοιπόν ήταν και θέμα πολιτικής προστασίας ώστε να μην προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εξαπλωθεί η φωτιά στις γύρω κατοικίες, καθόσον πρόκειται για κατοικημένη περιοχή. Δεδομένου ότι είχαμε και οχλήσεις από περιοίκους που εξέφραζαν ανησυχία για την ασφάλειά τους. Εκτός αυτού, στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής υπάρχει η δημιουργία ενός πολυθεματικού-πολυπολιτισμικού πάρκου αναψυχής και συγχρόνως ανάδειξης του συγκεκριμένου μουσουλμανικού νεκροταφείου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται εκεί εδώ και πολλά χρόνια (αιώνες θα έλεγα), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από μουσουλμάνους της περιοχής ο τελευταίος συνάνθρωπός μας ενταφιάστηκε εκεί την δεκαετία του 1920. Πρόθεσή μας λοιπόν ήταν να αναδείξουμε αφενός το συγκεκριμένο νεκροταφείο και να το καταστήσουμε επισκέψιμο και συγχρόνως να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε και τον υπόλοιπο χώρο, τον οποίο και θέλουμε να παραδώσουμε στους κατοίκους για χρήση».

Οι δύο βουλευτές της Ξάνθης μάλιστα κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για τη βεβήλωση του παλαιού μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Εισαγγελεία Ξάνθης και αμέσως μετά βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να κάνουν δηλώσεις σε τουρκικά ΜΜΕ.

Δήμος Αβδήρων - μουσουλμανικό νεκροταφείο

ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπιαστική πρωτοβουλία του Δημάρχου Αβδήρων

Από την πλευρά της, η Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου σε δήλωσή της ανέφερε:

«Ο Δήμος Αβδήρων στο νομό Ξάνθης προχώρησε σε μια προσβλητική και επικίνδυνη πρωτοβουλία. Πιο συγκεκριμένα, συνεργεία του Δήμου εισέβαλαν στο παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο του οικισμού Πετεινός και ξεθεμελίωσαν τους τάφους με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια βεβήλωσης που στρέφεται κατά της ιστορικής μνήμης της περιοχής και ενός λατρευτικού τόπου Ελλήνων πολιτών, μουσουλμανικού θρησκεύματος.
Η ντροπιαστική πρωτοβουλία του Δημάρχου παραπέμπει στις πιο σκοτεινές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας με πιο εμβληματική την ολική καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης από τις ναζιστικές αρχές κατοχής. Ο ίδιος φαίνεται να μη συνειδητοποιεί το βάρος του ατοπήματός του. Ενός ατοπήματος που, μεταξύ άλλων, δίνει λαβές σε ακραίες φωνές, μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανική προβοκάτσια σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, και στρέφεται εν τέλει κατά της ισονομίας και της ισοπολιτείας που απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες πολίτες. Η διαχρονική συνύπαρξη όμως διαφορετικών πολιτισμών , η πολιτισμική ετερότητα, ο πλουραλισμός, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας σε ένα δεδομένο γεωγραφικό χώρο, πρέπει να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό. Άλλωστε ο σεβασμός των νεκρών είναι μείζον θέμα πολιτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαιτεί την εισαγγελική διερεύνηση των γεγονότων, την άμεση κατάπαυση των εργασιών, την έμπρακτη απολογία του Δημάρχου και εν τέλει την παραίτησή του».

Ειδήσεις σήμερα:

Γρίπη των πτηνών: Κρούσμα στην Κοζάνη

Τέξας: Πολύνεκρο τροχαίο προκάλεσε... 13χρονος οδηγός (εικόνες)

Ουκρανία: Στρατιώτης παίζει τον εθνικό ύμνο με το βιολί του (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο