LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Μαρτίου 2022 13:08

Καρκίνος στον προστάτη και ακτινοθεραπεία

Γράφει η Σοφία Π. Κοσμίδη, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ.

Προστάτης - Αδένας - Γραφικό

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί βασική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και αυτό γιατί αφορά όλα τα στάδια και όλους τους ασθενείς, ακόμα και εκείνους που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Έχει αποδειχθεί ότι στα αρχικά στάδια της νόσου, έχει τα ίδια αποτελέσματα με την προστατεκτομή ως προς τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με την ακτινοβολία επιτυγχάνεται με την αύξηση της δόσης στην περιοχή του προστάτη. Η ενδεδειγμένη ακτινοθεραπευτική τεχνική για την προσέγγιση του στόχου είναι η IMRT (intensity modulated radiation therapy-διαμορφούμενης ένταση ακτινοθεραπεία) καθώς προκαλεί λιγότερες παρενέργειες στους υγιείς ιστούς για ίδιες δόσεις ακτινοβολίας ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να χορηγήσουμε μεγαλύτερες δόσεις αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η ανάγκη για χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας στην ευαίσθητη περιοχή της πυέλου προϋποθέτει την χρήση τεχνικών οι οποίες εξασφαλίζουν την ακρίβεια και την επαναληψιμότητα στην στόχευση ώστε να λαμβάνουν τα υγιή όργανα την ελάχιστη δυνατή δόση. Αυτή η τεχνική είναι η λεγόμενη IGRT-image guided radiation therapy (ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από εικόνες) κατά την οποία απεικονίζονται καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο η θέση του ασθενούς αλλά και των οργάνων της πυέλου, με σκοπό την διόρθωση μικρών αποκλίσεων της θέσης αλλά και της εσωτερικής φυσιολογικής κίνησης των οργάνων, ακριβώς πριν την κάθε συνεδρία. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ακρίβεια στην τοποθέτηση του ασθενούς στο μηχάνημα αλλά η ακρίβεια στην χορήγηση της ημερήσιας ακτινοθεραπευτικής δόσης. Στόχος είναι η ασφαλής αύξηση της δόσης στο όργανο του προστάτη και των λεμφαδένων με ταυτόχρονη μείωση αυτής στα γύρω φυσιολογικά όργανα και τελικά,  η δραστική μείωση της τοξικότητας.

Τα κλασικά σχήματα ακτινοθεραπείας των 7-8 εβδομάδων έχουν τα τελευταία χρόνια αντικατασταθεί από συντομότερα των 4-5 περίπου εβδομάδων με ισοδύναμη αποτελεσματικότητα. Τα γρήγορα σχήματα (υποκλασματοποίηση), προσφέρουν προτερήματα όπως o μειωμένος συνολικός χρόνος θεραπείας, χωρίς να παρατηρείται αύξηση των παρενέργειών. Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία στις ειδικές ομάδες όπως οι ασθενείς με μεγάλη ηλικία, οι ασθενείς με συνοδά νοσήματα αλλά και ασθενείς οι οποίοι μένουν στην επαρχία. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν ωριμάσει και τα δεδομένα που υπάρχουν για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία στον προστάτη (SBRT) ή υπερ-υποκλασματοποίηση (ultra-hypofractionation). Πρόκειται για ένα πολύ ελκυστικό ακτινοθεραπευτικό σχήμα κατά το οποίο χορηγείται ολόκληρη η δόση σε πολύ λίγα κλάσματα (5 έως 7) και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων και αλγορίθμων για τα πλάνα θεραπείας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες μελέτες για τις τεχνικές αυτές φαίνεται ότι υπό προϋποθέσεις έχουν ένδειξη για ασθενείς προσεκτικά επιλεγμένους με χαμηλό ή/και ενδιάμεσο ρίσκο.

Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί όχι μόνο να ελεγχθεί τοπικά, αλλά και να ιαθεί πλήρως, είτε με συνδυασμό θεραπευτικών χειρισμών, είτε με τοπική ακτινοβολία ως μονοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία χαρακτηρίζεται από το ισχυρό προτέρημα ότι πρόκειται για μη επεμβατική θεραπεία η οποία με τα σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές είναι πολύ καλά ανεκτή στους ασθενείς εξασφαλίζοντας την ίαση τους και την ποιότητα ζωής τους, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και στο μέλλον.

ΚΟΣΜΙΔΗ




*Άρθρο της Σοφίας Π. Κοσμίδη, Ακτινοθεραπεύτριας Ογκολόγου, Αναπληρώτριας Διευθύντριας Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔιασώστης ΕΜΑΚ στον ΑΝΤ1: Εξαιρετικά δύσκολη η επιχείρηση στα Βαρδούσια ΌρηΣήμερα 20:22 | Ειδήσεις

«Οι ομάδες που συμμετείχαν για την αναζήτηση δεν είχαν ευνοϊκές συνθήκες».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. λόγω αγροτικών κινητοποιήσεωνΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

Από μεσημβρινές ώρες της 26-12-2025, η κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και των λεωφορείων, διεξάγεται επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. από μία λωρίδα κυκλοφορίας, και προς Αθήνα και προς Λαμία.

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα – πληροφορίες για εγκλωβισμένους (εικόνες)Σήμερα 20:40 | Ειδήσεις

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Επταλόφου στην Κάτω Τούμπα.

Γκύζη: Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα που μαχαίρωσε ο άνδρας της πριν αυτοκτονήσειΣήμερα 17:12 | Ειδήσεις

Ο αυτόχειρας άφησε ιδιόχειρο σημείωμα προς συγγενικό του πρόσωπο, στο οποίο έγραφε ότι δεν αντέχει άλλο την κατάσταση στο σπίτι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καραμπόλα έξι αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου 21:29Ant1 Sports: Συγκινητικές στιγμές στο Άνφιλντ, στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα21:15Διασώστης ΕΜΑΚ στον ΑΝΤ1: Εξαιρετικά δύσκολη η επιχείρηση στα Βαρδούσια Όρη21:01Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα – πληροφορίες για εγκλωβισμένους (εικόνες)20:47Κόπα Άφρικα: Σοκ από την κατάρρευση του τερματοφύλακα του Σουδάν την ώρα του αγώνα20:33Ταύρος: Ληστεία σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών20:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:03Κριστιάνο Ρονάλντο: Έγραψε το... 40ο του γκολ για το 202519:48Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπαχράμ Μπεϊζαί19:33Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων19:18Κυρίαρχος στο β' μέρος ο Προμηθέας19:03Μπλόκα αγροτών: Ουρές χιλιομέτρων στη Λαμίας - Αθηνών και στους παραδρόμους (βίντεο)18:49Ηράκλειο: Συνελήφθη 35χρονος για τρεις κλοπές18:35Σουηδία: Φονική η καταιγίδα “Γιοχάνες” που σάρωσε τη χώρα18:21Κίεβο: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε 750.000 νοικοκυριά μετά το χθεσινό ρωσικό σφυροκόπημα18:07Νέα Αριστερά: Η Κυβέρνηση ρίχνει “μαύρο” στη Βουλή17:53Ο Μακρόν αποχαιρετά την Μπριζίτ Μπαρντό: Θρηνούμε έναν θρύλο του αιώνα17:39Γκύζη: Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα που μαχαίρωσε ο άνδρας της πριν αυτοκτονήσει17:25Ιωάννινα: Γυναίκα έπεσε στη λίμνη – Περαστικοί ειδοποίησαν την Αστυνομία17:11Φλώρινα: Συνελήφθη ανήλικος για διακίνηση ναρκωτικών16:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο