LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2022 17:45

Πόλεμος στην Ουκρανία: “φρένο” στην κοινή ευρω-ρωσική αποστολή στον Άρη

Τι αποφάσισε ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Ποιο είναι το μέλλον της συνεργασίας με τη Ρωσία στο... διάστημα.

ESA - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος - Exomars - αποστολή - Άρης - εκτόξευση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισε να αναστείλει επισήμως την προγραμματισμένη για φέτος το καλοκαίρι κοινή ευρω-ρωσική αποστολή Exomars με προορισμό τον Άρη.

Το Συμβούλιο της ESA, το οποίο συνεδρίασε στο Παρίσι στις 16-17 Μαρτίου, αξιολόγησε την κατάσταση που έχει προκύψει στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας λόγω Ουκρανίας και ανακοίνωσε ότι «ως διακυβερνητικός οργανισμός με εντολή να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε διαστημικά προγράμματα με πλήρη σεβασμό προς τις ευρωπαϊκές αξίες, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις τραγικές συνέπειες της επιθετικότητας προς την Ουκρανία».

Η ESA, που ιδρύθηκε το 1975 και έχει 22 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) αναφέρει ότι «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα κράτη-μέλη της».

Αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για την αποστολή στον Άρη του ευρωπαϊκού ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» με τη βοήθεια της Ρωσίας στο πλαίσιο της κοινής αποστολής ExoMars, που επρόκειτο να γίνει το 2022.

Παράλληλα δόθηκε εντολή στον γενικό διευθυντή της ESA να πραγματοποιήσει μια γρήγορη έρευνα για να εξετάσει τις καλύτερες δυνατές εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να προχωρήσει η αποστολή του ρόβερ.

Επίσης, μετά την απόφαση της Roscosmos να αποσύρει το προσωπικό της από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα και να σταματήσει τη διάθεση ρωσικών πυραύλων Σογιούζ για εκτοξεύσεις από εκεί, η ESA θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις εκτόξευσης για τις προγραμματισμένες διαστημικές αποστολές που επηρεάζονται (Galileo M10, Galileo M1, Euclid και EarthCare).

Από την άλλη, η ESA διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνεχίζεται για λόγους ασφάλειας των λειτουργιών του και των αστροναυτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρά αδέλφια στην Πάτρα - Λέων: όσοι μιλούν, “βοηθούν” τον δράστη… εάν υπάρχει (βίντεο)

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Πότε θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Συντάξεις Απριλίου - ΕΦΚΑ: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο