LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 14 Μαρτίου 2022 06:21 | Ανανέωση: 14 Μαρτίου 2022 06:22

Ινδονησία: Ισχυρός σεισμός στην Σουμάτρα

Νυχτερινή αναστάτωση στην χώρα, η οποία είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.


 


 

Σεισμογράφος

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις, σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, ταρακούνησαν σήμερα τη δυτική Ινδονησία και το μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων, κλυδωνίζοντας κτίρια και βγάζοντας τρομοκρατημένους κατοίκους στους δρόμους, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές στις δύο νησιωτικές χώρες. 

Στην Ινδονησία, σεισμική δόνηση 6,7 βαθμών καταγράφηκε στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Σουμάτρας, ενώ στις Φιλιππίνες, σεισμός 6,4 βαθμών σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 110 χλμ. ανοικτά της νήσου Λουζόν, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS). Οι Αρχές των δύο χωρών διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ούτε ζημιές και ότι δεν προκλήθηκε τσουνάμι ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλον σεισμό. 

Ο σεισμός στα ανοικτά της Ινδονησίας έγινε στις 04:06 (τοπική ώρα· χθες Κυριακή στις 23:09 ώρα Ελλάδας), σε βάθος 21 χιλιομέτρων, με το επίκεντρό του 167 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Παριαμάν, στη Σουμάτρα. Ο σεισμός «έγινε αισθητός για περίπου ένα λεπτό και ήταν μέτριας έντασης, κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στον δρόμο», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας. 

Στις Φιλιππίνες ο σεισμός έγινε στις 05:05 (τοπική ώρα· 23:05 ώρα Ελλάδας) και αρκετοί κάτοικοι της πρωτεύουσας, της Μανίλας, ξύπνησαν εξαιτίας του. Πάντως το φιλιππινέζικο ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας ανέφερε πως δεν αναμένει θύματα ούτε ζημιές. 

Ο σεισμός στα ανοικτά της Ινδονησίας έγινε εντονότερα αισθητός σε αραιοκατοικημένες νήσους βόρεια της Σουμάτρας, όπου αρκετοί κάτοικοι στεγάζονται σε σπίτια από ξύλο. Η ινδονησιακή μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία (BKMG) ανέφερε ότι τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις. 

Ινδονησία - σεισμός

Ινδονησία - σεισμός

Η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, εξαιτίας της θέσης τους πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, στο υπέδαφος του οποίου τέμνονται τεκτονικές πλάκες.

Τον περασμένο μήνα σεισμός 6,2 βαθμών βόρεια της Σουμάτρας είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάω από δέκα άνθρωποι, καθώς προκάλεσε την κατάρρευση σπιτιών και τεμένους.  

Το 2004, ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, μεγέθους 9,1 βαθμών, έπληξε τη Σουμάτρα και προκάλεσε τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 220.000 άνθρωποι σε όλη την περιοχή, εκ των οποίων 170.000 στην Ινδονησία.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Γουίλιαμ Χερτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ζητά βοήθεια από την Κίνα

Καιρός: βοριάδες και παγετός την Δευτέρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)Χθες 21:51 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκε και συνελήφθη σε χωριό του ορεινού όγκου της Ροδόπης

Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΑίγυπτοΧθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι είχαν συμφωνήσει Ελλάδα - Αίγυπτος τον Δεκέμβριο του 2024

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του ΤραμπΧθες 19:54 | Ειδήσεις

«Από τα τέλη Μαΐου του 2025 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν επιδείξει σπουδαία σημάδια προόδου».

Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία τηςΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Η γαλλική ομάδα διέλυσε την Ίντερ με το εντυπωσιακό 5-0, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη σε τελικό Champions League.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο