LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 03 Μαρτίου 2022 19:09

Απολύσεις δικαστών για καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων

Νέες απολύσεις δικαστικών αποφάσισε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης.

Δικαιοσύνη - Θέμις - Θέμιδα

Της Λίας Κοντοπούλου

Εκτός δικαστικού σώματος τίθενται επτά δικαστές, μετά από απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου οι οποίοι κρίθηκαν υπηρεσιακά ανεπαρκείς λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων.

Τρεις από τους ελεγχόμενους δήλωσαν οι ίδιοι ότι επιθυμούν να απολυθούν από το δικαστικό σώμα και να διοριστούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, επειδή διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους ρυθμούς απονομής δικαίου και το φόρτο εργασίας.

Ενδεικτικά, σε μία περίπτωση πρωτοδίκης είχε πέντε πειθαρχικές ποινές και είχαν αφαιρεθεί τετρακόσιες υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το έτος 2012. Σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν ογδόντα έξι δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018.

Άλλος πρωτοδίκης έχει ήδη επτά πειθαρχικές αποφάσεις σε βάρος του και του είχε επιβληθεί πρόστιμο και προσωρινή παύση. «Βρίσκεται στα όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το δημόσιο τομέα», σημείωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β.Πλιώτας, συμπληρώνοντας ότι «οι αποφάσεις του είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών».

Σε άλλη περίπτωση, γυναίκα πρωτοδίκης με δύο ξένες γλώσσες και μεταπτυχιακό τίτλο σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόλις δέκα αποφάσεις, είχε συνολικά εκατόν πενήντα τέσσερις εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ μία υπόθεση την κρατούσε τέσσερα χρόνια χωρίς να δημοσιεύσει την απόφαση. Της είχε επιβληθεί πειθαρχική στέρηση μισθού δύο μηνών και δέκα ημερών. Επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας της, με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μ.Γεωργίου να επισημαίνει ότι «όλοι έχουμε προβλήματα, είτε οικογενειακά, είτε με τους γονείς μας, αλλά τα επιλύουμε χωρίς να επιβαρύνεται η δικαστική μας πορεία. Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση;».

Η Πειθαρχική Ολομέλεια, μετά και από σύμφωνη γνώμη του κ. Πλιώτα, αποφάσισε την οριστική απόλυσή της και το διορισμό της στο Δημόσιο.

Σε άλλη περίπτωση δικαστίνας σε Πρωτοδικείο της Πελοποννήσου, η οποία είχε διακόσιες εκκρεμείς υποθέσεις, η προϊσταμένη της είχε αναγκαστεί να την μηνύσει για υπεξαγωγή εγγράφων, καθώς δεν παρέδιδε τις δικογραφίες.

Αυτό ήταν το δεύτερο πακέτο απολύσεων της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Στην εκπνοή του προηγούμενου έτους ακόμα έξι δικαστές αποπέμφθηκαν από το δικαστικό σώμα, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανδραβίδα: Μακελειό στο σπίτι της δολοφονημένης οικογένειας (εικόνες)

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη φωτογραφία της χωρίς μάσκα

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η 41χρονη από τα πυρά του πρώην της

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο