LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2022 14:50

Πόλεμος στην Ουκρανία - Πρόσφυγες: η Ελλάδα ανοίγει την αγκαλιά της (εικόνες)

Πόσοι υπήκοοι Ουκρανίας έφτασαν στην Ελλάδα το προηγούμενο 24ώρο. Ανοιχτή στη φιλοξενία τους ειναι η Ελλάδα, δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Ουκρανοί πρόσφυγες - Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας, χωρίς προβλήματα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες εισόδου στη χώρα, 468 υπήκοοι Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Μάλιστα, τους πρώτους Ουκρανούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ομογενείς, που έφθασαν χθες αργά το βράδυ στην Αθήνα, υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μαζί με κλιμάκιο Ιατρών  και Νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ειδικότερα με πρωτοβουλία του  Γ. Πατούλη, σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ουκρανίας, γιατροί και νοσηλευτές του επιχειρησιακού κέντρου της Περιφέρειας και του ΙΣΑ πραγματοποίησαν διαγνωστικούς ελέγχους για τον Covid 19 (rapid test) στους 120 επιβάτες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, των λεωφορείων που έφθασαν στο Μεταξουργείο από το  Κίεβο, την Οδησσό και τη Μαριούπολη της Ουκρανίας. 

Ουκρανοί πρόσφυγες - Ελλάδα

Παράλληλα τους διανεμήθηκαν φαγητά, νερά και μάσκες υγειονομικής προστασίας, ενώ σε όσους δεν θα διαμείνουν σε  συγγενικά ή φιλικά  σπίτια δόθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία  της Αθήνας, κατόπιν σχετικών ενεργειών του  Περιφερειάρχη Αττικής.

Μηταράκης: Ανοιχτή στη φιλοξενία προσφύγων η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετάσχουν σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα», παρατήρησε ο υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ να συμβάλουν στην ανακατανομή των ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα, όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε, επίσης, τις παραμέτρους της Οδηγίας Περί Προσωρινής Προστασίας που αναμένεται να ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ταχεία διαδικασία εισόδου για μαζικά εκτοπισμένους πρόσφυγες. Όπως ανέφερε, όσοι φτάνουν στα σύνορα χωρών της ΕΕ λαμβάνουν μια έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο και τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας. «Πολλοί από αυτούς που θα έρθουν, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να παραταθεί». Πρόβλεψη υπάρχει και για την οικογενειακή επανένωση Ουκρανών με συγγενείς τους που ζουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ουκρανοί πρόσφυγες - Ελλάδα

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη Οδηγία έχει ενσωματωθεί μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 80/2006 και το υπουργείο, όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, σε συσκέψεις με τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη θα εξειδικεύσει τα διαδικαστικά της εφαρμογής της Οδηγίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι παρά τις μεγάλες ροές προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι Ουκρανοί φιλοξενούνται κατά κανόνα σε σπίτια ομογενών τους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η Πολωνία έχει 170.000 αφίξεις, ωστόσο μόλις 1.000 Ουκρανοί διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. «Δεν έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κέντρα φιλοξενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό καθώς θα έχουμε περαιτέρω ροές είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

ΑΝΤ1 - σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας

Σήμερα το πρωί 36 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν από τη Ρουμανία όπου είχαν καταφύγει με τα πόδια. Τους πρόσφυγες υποδέχτηκαν συγγενείς τους.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσφυγικές ροές από Ουκρανία

Σύσκεψη με θέμα τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την χώρα μας καθώς και για θέματα ασφαλείας συγκάλεσε χθες το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη.

Συζητήθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας. Τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1032 Ουκρανοί πολίτες.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον Ουκρανικό λαό που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του. Ο Υπουργός τόνισε ότι οι Ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την Ουκρανική Πρεσβεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεξικό: Μεταμφίεσαν ναρκωτικά σε... κρεμμύδια (εικόνες)

Εισβολή στην Ουκρανία: στρατιωτική φάλαγγα δεκάδων χιλιομέτρων πλησιάζει στο Κίεβο (εικόνες)

ΗΠΑ: Σκότωσε τα ανήλικα παιδιά του μέσα σε εκκλησία (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο