LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2022 14:44

Τσίπρας: Πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από την κυβέρνηση

Συνάντηση με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας - Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
Για «γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα με την σφραγίδα Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, και κάλεσε και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση.

Στη δήλωσή του μετά την συνάντηση με την διοίκηση εξήγησε: «Επισκέφθηκα σήμερα την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, την έχει αξιοποιήσει για να προχωρήσει σε μία σειρά παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία, σε σχέση με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαμε για το υπερβολικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στους πρώτους 18 μήνες. Οι τέσσερις μήνες που ακολούθησαν μέχρι και τον Οκτώβρη, αύξησαν αυτό το ποσό κοντά στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέσσερα δισεκατομμύρια σε κλειστούς διαγωνισμούς και 2,7 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα, απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε φροντίσει να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου από τις 20.000 στις 60.000 ευρώ και την άρση κάθε ορίου για αναθέσεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία».

Τσίπρας - Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Συμπυκνώνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «στο όνομα της πανδημίας, καταχρηστικά, έγιναν 2,7 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις, ενώ την πανδημία αφορούσαν μονάχα 320 εκατομμύρια ευρώ» και προσέθεσε: «Πρόκειται για γιουρούσι, για πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα με τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Και αναρωτιέμαι: Ποιος θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης; Αυτή η κυβέρνηση που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να κάνει πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα δίχως να δίνει λογαριασμό; Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. Και βεβαίως, την κυβέρνηση να απολογηθεί στον Έλληνα φορολογούμενο».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για το έργο της Αρχής και την εκρηκτική αύξηση των δημοσίων συμβάσεων που γίνονται είτε με απευθείας αναθέσεις είτε με κλειστούς διαγωνισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου ο κ. Τσίπρας σημείωσε στην εισαγωγή του: «Σε μία περίοδο που και το τελευταίο ευρώ των φορολογουμένων είναι κρίσιμο και χρήσιμο, και ιδίως τώρα που οι κοινωνικές ανάγκες διογκώνονται από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες πού και πώς δαπανώνται τα χρήματα των φορολογουμένων». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τον προβληματισμό του και άφησε αιχμές για «καταχρηστική τάση να εγγράφονται ακόμα και πάγιες δαπάνες του Δημοσίου σε δαπάνες λόγω πανδημίας».

Τσίπρας - Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για κακές συνήθειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή. «Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που βρέθηκε στις δύσκολες συνθήκες της 8ετίας των μνημονίων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιες κακές συνήθειες μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη συγχώνευση της Αρχής έκανε λόγο για «ουσιαστική υποβάθμισή της», σημειώνοντας πως η διαφάνεια για τα στοιχεία των συμβάσεων του Δημοσίου, είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Αντετοκούνμπο - Τζόρνταν: Η χειραψία και το σοκ του “Greek Freak” (εικόνες)

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες

Πέθανε ο Θόδωρος Κάλβος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου22:13Καιρός - Μεγάλη Παρασκευή: Τοπικές βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ21:59Τροχαίο: Θρήνος για τον Γιάννη - Η “προφητική” μαντινάδα (εικόνες)21:46Euroleague - Ολυμπιακός: Νίκη και τώρα... Βαρκελώνη για την πρόκριση στο Final Four21:32Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς21:18Αναιμία: αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση21:05Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα20:51ΗΠΑ καταλήψεις: Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ των φοιτητών20:38“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)20:24Bία ανηλίκων: Ανήλικη απείλησε με μαχαίρι 14χρονη, την ξυλοκόπησε και τη λήστεψε20:11ΑΑΔΕ - Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Σε λειτουργία στο myCar19:57Τροχαίο - Βούλα: Θανάσιμη παράσυρση πεζής19:44ΗΠΑ - Μπάιντεν για καταλήψεις πανεπιστημίων: Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος19:30Βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες19:17Μιχαλολιάκος: Έφεση για την αποφυλάκιση θα ασκήσει ο εισαγγελέας 19:03Βέροια: Τραγικό τέλος για τον 43χρονο που είχε εξαφανιστεί 18:50Bloomberg για Τουρκία - Ισραήλ: η Άγκυρα διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις18:36Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες) 18:23Χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα Κορινθίας: “Άσπρισαν” οι δρόμοι και καταστράφηκαν καλλιέργειες (εικόνες)18:09Τροχαίο: Νεκρός νεαρός οδηγός μηχανής17:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο