LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2022 14:48

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: προσωπικότητες της Κύπρου μιλούν για την Ελληνική Γλώσσα (βίντεο)

Εξέχουσες προσωπικότητες της Μεγαλονήσου, σε συνεργασία με τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Προσωπικότητες της Κύπρου - Ελληνική Γλώσσα

Tην 9η Φεβρουαρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με έδρα την Αθήνα, διοργάνωσε σε συνεργασία με τα παραρτήματά και τους εντεταλμένους εκπροσώπους του διεθνή διαδικτυακή ημερίδα με την συμμετοχή προσωπικοτήτων των Γραμμάτων & των Τεχνών από 12 χώρες. Υπεύθυνος συντονιστής της διοργάνωσης από την πλευρά του ιδρύματος ήταν ο κος Διονύσιος Τσελέντης, μέλος του ΔΣ του ΕΙΠ, Φιλόλογος και Καθηγητής. Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κος Νικόλαος Κούκης.

Τις ομιλίες της ημερίδας παρακολούθησαν ζωντανά περισσότεροι από 1200 επισκέπτες από τις 14:30 έως και τις 20:30 και τα σχόλια για το περιεχόμενο των ομιλιών κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπήρξαν ιδιαιτέρως θετικά.  

Επιπλέον, στην ημερίδα, παρουσιάστηκε από τους υπεύθυνους των παραρτημάτων του ΕΙΠ ο ετήσιος προγραμματισμός πολιτιστικών εκδηλώσεων του 2022.

Στην εκδήλωση, συμμετείχε και η Κύπρος διά του εντεταλμένου εκπροσώπου του ΕΙΠ στη μεγαλόνησο, εικαστικού κου Γιώργου Ταξιαρχόπουλου, ο οποίος συνεργάστηκε με 11 προσωπικότητες από τους τομείς της Θρησκείας, της Πολιτικής, των Πανεπιστημίων και του Πολιτισμού και δημιούργησε ειδικά για την ημερίδα ένα βίντεο, οπτικοακουστικό κολάζ, με τίτλο: «Προσωπικότητες της Κύπρου ομιλούν για την Ελληνικήν».   

Προσωπικότητες της Κύπρου - Ελληνική Γλώσσα

Οι 11 προσωπικότητες εκφράζονται στο βίντεο με το δικό τους επιστημονικό, λογοτεχνικό και ποιητικό λόγο επισημαίνοντας τη σημασία και τη διαχρονική αξία της Ελληνικής γλώσσας. Με τον συλλογικό αυτό οπτικοακουστικό χαιρετισμό από την Κύπρο, έκλεισαν οι εργασίες της διαδικτυακής ημερίδας του ΕΙΠ.  Το βίντεο περιέχει, απαγγελίες κειμένων, ποιημάτων, ιστοριών, πάντα με θέμα την Ελληνική γλώσσα, την αισθητική και διαχρονική της αξία, την ποιητική της και την σχέση της με την Κυπριακή διάλεκτο, την Ορθοδοξία, αλλά και τις εικαστικές τέχνες. Αποτελεί έναν συλλογικό οπτικοακουστικό χαιρετισμό στην ημερίδα, μία μαρτυρία θαυμασμού, ιστορικής γνώσης και εμπειρίας για την Ελληνική γλώσσα.

Συμμετείχαν κατά σειρά εμφάνισης οι: Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’ διά του Ιδιαίτερου γραμματέα του, Αρχιμανδρίτη Τριφύλλιου Ονησιφόρου, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας κος Πρόδρομος Προδρόμου,  Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μάριος Ιωάννου Ηλία, Μουσικοσυνθέτης, Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Αισθητικής, Συγγραφέας, Αιμίλιος Σολωμού, Εκπαιδευτικός, Πεζογράφος, Δάφνη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης, Ποιήτρια, Δρ Ελένη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης, Συγγραφέας, Νίκος Κουρούσης, Εικαστικός, Λία Λαπίθη, Εικαστικός και Μαρίζα Μπαρτζίλη, Διευθύντρια Κέντρου Τεχνών Λεμεσού «Αποθήκες Παπαδάκη». Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος ανέγνωσε στο τέλος ένα απόσπασμα κειμένου για την καταγωγή της Ελληνικής γλώσσας.  

Για πληροφορίες σχετικά με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επισκεφθείτε τον ιστοσελίδα:

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού | Ελληνικον Ιδρυμα Πολιτισμου (hfc-worldwide.org)

Ειδήσεις σήμερα:

Βαρουφάκης: γιατί γράφω το Γιάνης με ένα -ν (βίντεο)

Παγκράτι: Έκρηξη σε πολυκατοικία

Μαρούσι: επίθεση σε ανήλικο από 30 άτομα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεωνΣήμερα 09:29 | Ειδήσεις

Πού θα υπάρξει αποκλεισμός και για πόσες ώρες;

Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικόΣήμερα 09:17 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί και προφυλακισθεί άλλα τέσσερα άτομα.

Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέταΣήμερα 07:55 | Ειδήσεις

Σφοδρή σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό και κυκλοφοριακό χάος.

Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτώνΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Η πρωτοβουλία ενός αγρότη στην Αιγιάλη Αμοργού στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στην πανελλαδική απεργία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρόδος: Ανήλικος μαθητής τραυματίστηκε σε συμπλοκή μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:42Βόλος: Κινητήρας αυτοκινήτου πήρε φωτιά από βεγγαλικό10:28Βέλγιο: Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης10:14NBA: Σιάτλ και Λας Βέγκας αποτελούν "μνηστήρες" για να αποκτήσουν ομάδες - Οριστική απόφαση το 2026 10:00Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων09:46Ουκρανία: Τραυματισμοί και μπλακάουτ προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση drone09:32Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικό09:18Βραχάτι: Αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω σε δέντρο - Νεκρός ο οδηγός09:04Αμπελόκηποι: Συναγερμός για απειλή βόμβας σε ιδιωτικό κολέγιο - Εκκενώθηκε το κτίριο08:50Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτών08:36Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα07:54Jeff Beck: Ο ανήσυχος πρωτοπόρος που επαναπροσδιόρισε την ηλεκτρική κιθάρα07:40Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 57χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο07:26Erasmus+: Συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα07:12Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Αμερικανούς "οικονομικό μπουμ που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος"06:58Σαουδική Αραβία: Εξερευνήτρια διέσχισε όλη τη χώρα περπατώντας!06:44Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Δεκεμβρίου06:30Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο