LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2022 12:22

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,9% το 2022 στην Ελλάδα

Στην δημοσιότητα οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν. Αναθεώρηση προς το καλύτερο για το ΑΕΠ του 2021. Τι "βλέπει" για τον πληθωρισμό.

AP - Προϋπολογισμός
Ισχυρή ανάπτυξη 8,5% για το 2021, 4,9% για το 2022 και 3,5% για το 2023, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2021, σε σύγκριση με αυτές του Νοεμβρίου (7,1%) και ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022 (5,2%).

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,7% το τρίτο τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας τις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις και τη σημαντική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τουριστικών εισροών το καλοκαίρι βοήθησε την οικονομία να ανακτήσει σημαντικό μέρος των προηγούμενων απωλειών λόγω της πανδημίας COVID-19, ενώ ο βιομηχανικός τομέας ανέκαμψε ισχυρά. Η πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και η σχετική αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού αναμένεται να επηρέασαν την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της προβλέπεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Συνολικά, αναμένεται το πραγματικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί κατά 8,5% το 2021.

Η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να τονωθεί από επενδύσεις, υποστηριζόμενες από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται επίσης να στηρίξει την ανάπτυξη. Επιπλέον, το εξωτερικό περιβάλλον προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτικό. Ειδικότερα, ο τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να ανακτά τις προηγούμενες απώλειές του, έως ότου επανέλθει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022 και να μειωθεί στο 3,5% το 2023.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, καθοδηγούμενος κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να υποχωρήσουν αργότερα εντός του έτους. Το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να επιβαρύνει στη συνέχεια τα υπόλοιπα στοιχεία του καλαθιού κατανάλωσης. Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται σε 3,1% το 2022 και 1,1% το 2023.

Οι μισθολογικές πιέσεις παρέμειναν μέχρι στιγμής περιορισμένες λόγω της μεγάλης ακόμη χαλάρωσης στην αγορά εργασίας. Οι αρχές ανακοίνωσαν αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του 2022, το μέγεθος του οποίου θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζεται σε αυτήν την πρόβλεψη.

Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις παραμένουν αυξημένοι. Παρά την ταχεία ανάκαμψη μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί πηγή αβεβαιότητας ιδιαίτερα για τις αφίξεις τουριστών. Επιπλέον, η πρόβλεψη προϋποθέτει μόνο περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή από την αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους των εισροών. Από την άλλη, το συσσωρευμένο απόθεμα αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να διευκολύνει μια πιο τολμηρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών αγαθών από το 2020 θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές διαρθρωτικών βελτιώσεων στον εξωτερικό τομέα, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή πρόσθετων ανοδικών κινδύνων.

Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας 

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αναφέρει: 

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της. Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται.

Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020. Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021. Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή».

Αχτσιόγλου: “Πενταπλασιασμό του πληθωρισμού εκτιμά η Κομισιόν, εν μέσω κυβερνητικής απραξίας”

Πενταπλασιασμό του πληθωρισμού το 2022 σε σχέση με το 2021 προβλέπει η Κομισιόν για τη χώρα μας, την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά απροστάτευτη από το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν εκτιμούν την εκτίναξη του πληθωρισμού από 0,6% το 2021 στο 3,1% το 2022, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός τόπου και χρόνου προέβλεπε τον Δεκέμβριο στον Προϋπολογισμό πληθωρισμό «μετριοπαθώς θετικό» (0,8%) για το σύνολο του 2022.

Οι πανηγυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την εκτίμηση της ανάπτυξης, μετά τη βαθιά ύφεση του 9% που είχε προηγηθεί, συγκρούονται εκ νέου με την καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την οικονομική τους ασφυξία επιβεβαιώνουν, εξάλλου, τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο που έφτασαν τα 6,33 δισ. το 2021 και μόνο τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 682 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Είναι προφανές ότι την ανάπτυξη της ΝΔ πληρώνει ήδη πολύ ακριβά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη - Λύτρας: Το θανατηφόρο χτύπημα δεν έγινε με το δρεπάνι 

Μελίνα Τραυλού: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

“Άγριες Μέλισσες”: συγκρούσεις και αποκαλύψεις την Πέμπτη (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπεισόδιο με Έλληνες ψαράδες στο Θρακικό Πέλαγος – Τουρκικά αλιευτικά πυροβόλησαν στον αέρα (βίντεο)Σήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Τις τελευταίες ημέρες, όπως καταγγέλλουν Έλληνες ψαράδες, Τούρκοι αλιείς μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να ψαρέψουν

Nτοκουμέντα για τη μαφία της Κρήτης: Οι "επιδείξεις" όπλων και τα ραντεβούΣήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Όλα όσα εξετάζουν οι Αρχές μετά την αποκάλυψη της δράσης τους

Τρόμος για 26χρονη στη Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκε από ληστές στο σπίτι της – Η διάσωσή της από την αστυνομίαΣήμερα 10:07 | Ειδήσεις

Οι δράστες επιχείρησαν να τραυματίσουν τους αστυνομικούς με σύρριγες.

Χατζηδάκης: 4 μύθοι της «φιλεύσπλαχνης» αντιπολίτευσηςΣήμερα 10:25 | Ειδήσεις

«Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι η Ελλάδα έχει απογειωθεί, ούτε ότι οι Έλληνες τρώνε με χρυσά κουτάλια. Κάνει, όμως, σταθερά βήματα μπροστά», όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτησή του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θάνατος 22χρονου στην Κόρινθο: Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τις Αρχές (βίντεο)12:39Μύκονος: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε αστυνομικούς και Ιταλούς τουρίστες (βίντεο)12:23Ελ Σαλβαδόρ: Το εντυπωσιακό, αλλά επικίνδυνο έθιμο (βίντεο)12:09Αφγανιστάν: Μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες τρεις μέρες μετά το φονικό σεισμό11:52Στουρνάρας: Η οικονομική παιδεία πυλώνας αναπτυξιακής πολιτικής11:37Δ. Μιχαηλίδου: Ψηφίζεται η δια βίου τριτεκνική ιδιότητα11:21Κύπελλο Ελλάδας: Το μεσημέρι της Τετάρτης η κλήρωση για τη League Phase11:07Χατζηδάκης: 4 μύθοι της «φιλεύσπλαχνης» αντιπολίτευσης10:53ΕΡΓΑΝΗ: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια καταγεγραμμένες υπερωρίες στο επτάμηνο του 202510:39Τρόμος για 26χρονη στη Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκε από ληστές στο σπίτι της – Η διάσωσή της από την αστυνομία10:25Επιχείρηση του ελληνικού FBI για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων – 20 συλλήψεις10:11Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η ευρωπαϊκή λίστα των «πρασίνων»09:57Nτοκουμέντα για τη μαφία της Κρήτης: Οι "επιδείξεις" όπλων και τα ραντεβού09:43Αττική Οδός: Σύγκρουση 3 οχημάτων μετά την έξοδο Μαραθώνος – Καθυστερήσεις από Ανθούσα έως Κάντζα09:28Απώλεια για τη Γαλλία: Εκτός Ευρωμπάσκετ ο Αλεξάντρ Σαρ09:14Επεισόδιο με Έλληνες ψαράδες στο Θρακικό Πέλαγος – Τουρκικά αλιευτικά πυροβόλησαν στον αέρα (βίντεο)08:59Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 3 Σεπτεμβρίου08:43ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 5 Σεπτεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη08:14Ντόναλντ Τραμπ: Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με τον Πούτιν00:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο