LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 07 Φεβρουαρίου 2022 20:05

Κορονοϊός - εμβόλιο Novavax: Τον ερχόμενο μήνα στην Ελλάδα

Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εμβόλιο Novavax

Για τα πρωτεϊνικά εμβόλια μίλησε κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο εμβόλιο Novavax είπε ότι η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται έτοιμη σε αυτόν που εμβολιάζεται, χωρίς να χρειαστεί να την παράγει ο οργανισμός. Το εμβόλιο -που αναμένεται τον ερχόμενο μήνα και στην Ελλάδα - είναι, όπως τόνισε, παλιάς τεχνολογίας η οποία χρονολογείται από το 1980 και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων.

Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβολίου, είπε ότι μπορεί να συντηρηθεί σε ψύξη για 9 μήνες και οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη είναι 28 ημέρες και μπορεί να γίνει από τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η παροχή προστασίας ξεκινά μετά από 14 ημέρες. Η ίδια εκτίμησε ότι το εμβόλιο αυτό θα συμβάλει ώστε να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι να εμβολιαστούν και πρόσθεσε ότι η εταιρεία παρασκευής έχει δεσμευτεί για ένα δισ. δόσεις, τις οποίες θα παράγει και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα διοχετευθούν και στις μη προνομιούχες χώρες όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αναφερόμενη σε δύο κλινικές δοκιμές είπε ότι η μέτρια και σοβαρή συμπτωματική νόσος περιορίζεται σε ποσοστό που αγγίζει το 90% για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Ωστόσο η ίδια είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για το αν μπορεί να χορηγηθεί το νέο αυτό εμβόλιο ως αναμνηστική δόση αλλά ούτε και επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του όσον αφορά την μετάδοση του ιού και την διάρκεια της ανοσίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 5 έως 17 ετών κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ για την τρίτη δόση είπε ότι έχει εγκριθεί μόνο για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής. Επίσης, πρόσθεσε ότι η επιτροπή συζητά επέκταση της τρίτης δόσης σε παιδιά με προβλήματα λόγω χρόνιων νοσημάτων.

Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη από το Ισραήλ, τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι γονείς βοηθούν ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού στα νοικοκυριά και έμμεσα να προστατευτούν και τα παιδιά τους.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πάντως για μία ακόμη φορά ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι πολύ σημαντική για να δούμε το δρόμο της εξόδου της πανδημίας.

Με αφορμή την περίπτωση ενός δωδεκάχρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο παίδων με σύνδρομο MIS-C και σχετική ερώτηση που δέχθηκε η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι τουλάχιστον 50 παιδιά έχουν εμφανίσει το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα κι άλλα 50 έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό. Ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει, τονίζοντας ότι με την θεραπευτική αντιμετώπιση, την έγκαιρη αναγνώριση αλλά και την θεραπεία που πήραν τα παιδιά έγιναν καλά και δεν υπήρξαν θάνατοι παιδιών εκτός ενός. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση η ίδια δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει, για μία ακόμη φορά, την αξία του εμβολιασμού στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από αυτό το σύνδρομο.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Δευτέρας

Γιώργος Γεωργαντάς: ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Μπαχτσελί: η Ελλάδα “χύνει αίμα” σε στεριά και θάλασσα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη - Που θα είναι τοπικά ισχυρέςΧθες 16:01 | Ειδήσεις

Που και πότε αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)Σήμερα 07:01 | Ειδήσεις

Τρόμο και ανησυχία στους διαμένοντες στις πέριξ πολυκατοικίες προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στο εγκαταλελειμμένο πρώην εργοστάσιο της Εριουργίας, στα Πατήσια.

Βραζιλία: Νεογέννητο μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών (βίντεο)Σήμερα 07:09 | Ειδήσεις

Κλαίγοντας ο άνθρωπος που το βρήκε, δήλωσε πρόθυμος να το υιοθετήσει, ενώ οι υπάλληλοι καθαριότητας τονίζουν πως από τύχη δεν εκτυλίχθηκε τραγωδία, καθώς με τον τρόπο που δουλεύουν θα μπορούσε το μωρό να είχε "πεταχτεί" μέσα στο σκουπιδιάρικο.

Ρεκόρ - Γερουσία: Ο Κόρι Μπούκερ μιλούσε επί 25 ώρες κατά του Τραμπ! (βίντεο)Σήμερα 06:34 | Ειδήσεις

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Κόρι Μπούκερ, έσπασε το ρεκόρ για την μεγαλύτερης διάρκειας ομιλίας στην Γερουσία, που κατείχε ένας Ρεπουμπλικάνος εδώ και δεκαετίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο - 2 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:30Βραζιλία: Νεογέννητο μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών (βίντεο)07:17Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)07:03Ακαθάριστα οικόπεδα: Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις, η διορία και το αίτημα για παράταση06:50Ρεκόρ - Γερουσία: Ο Κόρι Μπούκερ μιλούσε επί 25 ώρες κατά του Τραμπ! (βίντεο)06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη06:22Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη - Που θα είναι τοπικά ισχυρές06:09FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο