LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2022 20:13

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Διευκρινίσεις σε δικαιούχους από το Υπουργείο Εργασίας

Τι ισχύει για τους δικαιούχους, στους οποίους δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη, τα ένσημα του 2020, στους ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης.

εργαζόμενοι - επιχειρήσεις - ενίσχυση - χρήματα - μέτρα

Διευκρινίσεις σε συνέχεια ερωτημάτων δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού με μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

1. Με τη διάταξη του άρθρου 170 του ν. 4876/2021, προβλέφθηκε ότι το ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 του ΟΑΕΔ για το 2021, καταβάλλεται ανεξαρτήτως του κλάδου των ημερών ασφάλισής τους κατά το έτος 2020, υπό την προϋπόθεση ότι έλαβαν το βοήθημα αυτό το 2019 ή το 2020. Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης έχει παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και ο ΟΑΕΔ ενημερώνει σχετικά όλους τους δικαιούχους.

Συνεπώς, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους από τους δικαιούχους δεν έχουν εμφανιστεί στους 'ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης' τα ένσημα του 2020, κάτι που οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, που αναμένεται να διευθετηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

2. Αναφορικά με τα ένσημα του 2021 για τους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού με μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στον τομέα του τουρισμού-επισιτισμού, κλπ, γνωστοποιείται ότι η διαδικασία εμφάνισης των ενσήμων στους 'ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης' ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Για ορισμένους δικαιούχους, λόγω αδυναμίας ταυτοποίησης των στοιχείων τους, καθώς και λόγω σφαλμάτων στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

3. Όσον αφορά στα ένσημα του 2021 για τους καλλιτέχνες, δημιουργούς, επαγγελματίες της τέχνης, κλπ, που κατέστησαν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μετά από υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης, η διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

Σημειώνεται ότι, από τον Μάρτιο του 2020 και εφεξής, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει καλύψει με αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μετά από μονομερείς δηλώσεις, ειδικά επιδόματα, κ.ά., 3 εκατομμύρια εργαζόμενους και ανέργους. Η κάλυψη αυτή ήταν ουσιαστική καθ' όλη τη διετία και έχει υπάρξει προσπάθεια για καταβολή όλων των σχετικών επιδομάτων στην ώρα τους, με τον αυτονόητο διοικητικό φόρτο. Εννοείται ότι η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απαιτεί αρκετό χρόνο, καθώς είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο έργο, που όχι μόνο προϋποθέτει μεγάλο αριθμό ελέγχων και διασταυρώσεων των αρχείων του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" με αυτά του e-ΕΦΚΑ, αλλά και υλοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων του έτους 2021, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται για τους δικαιούχους απώλεια του δικαιώματος λήψης του επιδόματος τακτικής ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγησή του.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι το υπουργείο θα μεριμνήσει, ώστε η καθυστερημένη εμφάνιση ενσήμων για τους μήνες του 2021 για τους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού με μονομερείς δηλώσεις, να μην αποτελέσει εμπόδιο στη λήψη ασφαλιστικής ικανότητας.

Για την πορεία της υποβολής των ΑΠΔ θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: η ημέρα που ξεκληρίστηκε η κορυφαία ομάδα

Πέθανε η Μαριανίνα Κριεζή

Δολοφονία Άλκη: Συλλήψεις και νέα εντάλματα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο