LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2022 10:45 | Ανανέωση: 03 Φεβρουαρίου 2022 11:26

Χρήστος Σαρτζετάκης: τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Μηνύματα για την εκδημία του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τα κόμματα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Σε συλλυπητήριο μήνυμα της για την απώλεια του Χρήστου Σαρτζετάκη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει «Με συγκίνηση αποχαιρετάμε τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Έναν ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης, που σε δύσκολες για τον τόπο και τη δημοκρατία ώρες χειρίσθηκε ως ανακριτής την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη με παραδειγματική ανεξαρτησία και δικαστικό ήθος, πληρώνοντας, για τη στάση του αυτή, βαρύ τίμημα στα χρόνια της χούντας. Και που αργότερα, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τίμησε το αξίωμα με ευσυνειδησία, προσήλωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του. Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπηρέτησε, και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς για την Πατρίδα μας και τον Λαό μας, την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία με υποδειγματικό σθένος και εμβληματική συνέπεια. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτέλεσε το καθήκον του με απόλυτο σεβασμό των θεσμών της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αιωνία η Μνήμη του», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

 «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακέραιου δικαστή Χρήστου Σαρτζετάκη. Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του '60, ως νεαρός τότε ανακριτής, ταυτίστηκε με την καταγγελία των εξωθεσμικών μηχανισμών στην υπόθεση Λαμπράκη. Αυτών, που, δυστυχώς, ήλθαν στο προσκήνιο με την επτάχρονη δικτατορία, οδηγώντας και στη δική του δίωξη. Πολλά χρόνια μετά, το 1985, η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα συνέβη σε συνθήκες πόλωσης και η παράταξή μας δεν τον στήριξε. Συνεργάστηκε, ωστόσο μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο. Όπως και ο ίδιος άσκησε με τον δικό του τρόπο, αλλά πάντως με θεσμική αυστηρότητα, τα καθήκοντά του. Στο διάστημα 1989-90, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον και πάλι υψηλής πολιτικής έντασης, οι χειρισμοί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι. Μια θητεία που άρχισε με αντιδικίες ολοκληρώθηκε, έτσι, σε κλίμα ομαλότητας. Και σε αυτό, η προσωπικότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη είχε το δικό της μερίδιο. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Χρήστος Σαρτζετάκης

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του δημόσιου βίου. Υπηρέτησε την πατρίδα με ακεραιότητα, απ' όλες τις θέσεις. Παρακαταθήκη του η σθεναρή, μαχητική κι αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων και ειδικά στο ζήτημα της Μακεδονίας» τονίζει σε δήλωσή του για την απώλεια του Χρήστου Σαρτζετάκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε ένας δημόσιος λειτουργός που υποστήριξε με θάρρος και πείσμα τη δημοκρατία σε αντίξοες συνθήκες. Τόσο ως δικαστικός, όταν με υποδειγματικό τρόπο υπερασπίστηκε την αλήθεια στην υπόθεση Λαμπράκη, όσο και στα μεταγενέστερα χρόνια, όταν έλαβε ενεργό μέρος, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, με αφοσίωση στη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. 

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, υπηρέτησε στην Προεδρία της χώρας σε μια περίοδο σημαντικών συνταγματικών αλλαγών και θα μείνει στην ιστορία για την ακεραιότητα που έδειξε ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη και τη γενναία στάση του την περίοδο της Χούντας. Θα μας θυμίζει πάντα πόσο σημαντικό είναι η δικαιοσύνη να αντιστέκεται στις πολιτικές πιέσεις και να διαφυλάσσει χωρίς εκπτώσεις την ανεξαρτησία της», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε εμβληματικός δικαστής, που προσωποποίησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε όλη τη διαδρομή του, με κορυφαία στιγμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της Δεξιάς. Τη δικαστική του ακεραιότητα πλήρωσε ακριβά με διώξεις και φυλάκιση κατά τη διάρκεια της χούντας. Η δημοκρατική Ελλάδα τον τίμησε με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει «Ο Χρήστος Σαρτζετάκης σε μια δύσκολη πολιτικά εποχή για την Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 1960 υπήρξε συνώνυμο της δικαστικής ακεραιότητας και παράδειγμα δημοκρατικού πολίτη συμβάλλοντας καθοριστικά στην προστασία των Θεσμών. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως τον βασικό πρωταγωνιστή της διαλεύκανσης της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη – ένα γεγονός που έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη του ελληνικού λαού μέχρι σήμερα. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης όρθωσε το ανάστημά του ως δικαστής απέναντι στο παρακράτος της Δεξιάς και των τότε Ανακτόρων, το οποίο οργάνωσε το σχέδιο της δολοφονίας, το υλοποίησε και επιχείρησε αργότερα να το συγκαλύψει.  Οι παρακρατικοί και παραστρατιωτικοί κύκλοι δεν ξέχασαν ποτέ τον ρόλο του στην αποκάλυψη της αλήθειας. Κατά τη διάρκεια της Χούντας κυνηγήθηκε ανηλεώς, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Στη Μεταπολίτευση η συμβολή του στη θεμελίωση των δημοκρατικών αρχών αναγνωρίστηκε και ο ίδιος αποκαταστάθηκε επανερχόμενος στα δικαστικά του καθήκοντα. Το 1985 υπήρξε η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του». 

 

Σε μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη σημείωνεται πως «Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ένας ευπατρίδης που υπηρέτησε με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Η καθοριστική συνεισφορά του ως ανακριτή στην πολύκροτη δίκη που αποκάλυψε τους ενόχους της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και το ρόλο του παρακράτους στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, έμεινε στην ιστορία. Αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά του πιστεύω, διώχθηκε και φυλακίστηκε για αυτά από την Χούντα. Η εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό των θεσμών με την Συνταγματική αναθεώρηση του 1986. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει «για το θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τη συμβολή του στην αποκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη και τη στάση του απέναντι στη χούντα, για την οποία φυλακίστηκε, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε «ο τρόπος με τον οποίον ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπερασπίστηκε την δικαιοσύνη ως λειτουργός της και τα εθνικά θέματα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους. Αιωνία του η μνήμη».

«Θα τον θυμόμαστε για την σπάνια γενναιότητά του. Ως τον αγέρωχο ανακριτή που δεν ενέδωσε στο εμφυλιοπολεμικό παρακράτος της Δεξιάς επιμένοντας να ξεσκεπάσει τους δολοφόνους του Λαμπράκη πάση προσωπική θυσία», αναφέρει στο μήνυμά του ο επικεφλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητέρα Τζωρτζίνας στα 3 παιδιά της: Σας έχω θυμώσει που αφήσατε την αγκαλιά μου άδεια

Δολοφονία Άλκη: συγκλονίζουν συμμαθητές και καθηγητές του (βίντεο)

Βορίδης για εκλογές: είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATOΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

Απαντώντας μέσω Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα», αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια».

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Χθες 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσειΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Το ακραίο φαινόμενο θα πλησιάσει τα επόμενα 24ωρα τις Μπαχάμες, στην Καραϊβική, αχανή περιοχή του βόρειου Ατλαντικού που ήδη πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχές, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρών και κατολισθήσεων.

ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρόςΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Την υπόθεση έχουν αναλάβει τα στελέχη της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν καφέ στην Κωνσταντινούπολη10:03Στα δικαστήρια η χήρα του Έλβις Πρίσλεϊ - Κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της09:47ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:31O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσει09:17ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρός 09:01Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATO08:46Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου08:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο