LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2022 18:36

Κορονοϊός - ΕΜΑ: Έγκριση για το χάπι της Pfizer

Μετά τα εμβόλια στόχος για τις φαρμακευτικές εταιρείες ήταν η δημιουργία χαπιού για τον κορονοϊό.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ - PFIZER - ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνιστά άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το αντιϊκό χάπι κατά της COVID-19 της Pfizer, το «Paxlovid», που χορηγείται από το στόμα.

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε την έγκριση του Paxlovid για τη θεραπεία από την COVID-19, σε ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, το «Paxlovid» είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και συνιστάται στην ΕΕ για τη θεραπεία της COVID-19. Περιέχει δύο δραστικές ουσίες, το PF-07321332 και τη ριτοναβίρη, σε δύο διαφορετικά δισκία. Το PF-07321332 δρα μειώνοντας την ικανότητα του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί την COVID-19) να πολλαπλασιάζεται στο σώμα, ενώ η ριτοναβίρη παρατείνει τη δράση του PF-07321332 επιτρέποντάς του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα σε επίπεδα που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Καταλήγοντας στο συμπέρασμά της, η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του ΕΜΑ αξιολόγησε δεδομένα από μια μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς με COVID-19 που έδειξαν ότι η θεραπεία με Paxlovid μείωσε σημαντικά τις νοσηλείες ή τους θανάτους σε ασθενείς που έχουν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση και έχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19. Η ανάλυση έγινε σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid ή εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων COVID-19 και οι οποίοι δεν έλαβαν, ούτε αναμενόταν να λάβουν, θεραπεία με αντισώματα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που ακολούθησε τη θεραπεία, το 0,8% (8 στους 1.039) των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν για περισσότερες από 24 ώρες, σε σύγκριση με το 6,3% (66 από τους 1.046) των ασθενών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα Paxlovid και υπήρξαν 9 θάνατοι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η πλειονότητα των ασθενών στη μελέτη είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta. Με βάση εργαστηριακές μελέτες, το Paxlovid αναμένεται επίσης να είναι δραστικό έναντι της Omicron και άλλων παραλλαγών.

«Το προφίλ ασφάλειας του Paxlovid ήταν ευνοϊκό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιες», επισημαίνει ο ΕΜΑ. Ωστόσο, προσθέτει ότι είναι γνωστό ότι το ritonavir επηρεάζει τη δράση πολλών άλλων φαρμάκων και οι προειδοποιήσεις και οι συμβουλές έχουν συμπεριληφθεί στις πληροφορίες προϊόντος του Paxlovid. Επιπλέον, η εταιρεία έχει παράσχει ένα εργαλείο αλληλεπίδρασης φαρμάκων στον ιστότοπό της το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω ενός κωδικού QR που περιλαμβάνεται στις πληροφορίες του προϊόντος και στο εξωτερικό κουτί. Θα σταλεί επιστολή σε σχετικές οργανώσεις επαγγελματιών υγείας για να τους υπενθυμίσει περαιτέρω το θέμα.

Η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους για την εγκεκριμένη χρήση και τώρα θα στείλει τις συστάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ταχεία απόφαση που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Χαλάρωση μέτρων στην εισήγηση της Επιτροπής

Αττική: Σχολεία κλειστά και τηλεκπαίδευση την Παρασκευή

Βιασμός ανήλικης - Ιερέας στον ΑΝΤ1: αδίκως διασύρομαι, δεν την “πείραξα” (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Αντόνιο Κόστα συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.ΕΧθες 22:40 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κύκλο επαφών, μετά την επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ, στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμφωνούν μαζί του για την Γροιλανδία.

Ισπανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κόρδοβα - Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτηταςΧθες 23:17 | Ειδήσεις

Σκηνές χάους στην Κόρδοβα - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις τραυματίεςΧθες 22:19 | Ειδήσεις

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Φόβοι για βεντέτα στην περιοχή - Σε επιφυλακή οι αρχέςΧθες 18:52 | Ειδήσεις

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση είναι αντιμέτωπος ο 44χρονος, που φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία του κοινοτάρχη στην Αιτωλοακαρνανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελόνι: Λανθασμένη η πρόβλεψη για αύξηση των δασμών23:59Πλασματικά ενοίκια: Μεγάλοι χαμένοι οι ευσυνείδητοι πολίτες23:48Ισπανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κόρδοβα - Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας23:34ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Θρίαμβος της “Ένωσης” με δήμιο τον Γιόβιτς23:20Γυναικοκτονία: Σκότωσε την γυναίκα του και την έθαψε σε χωράφι23:07Η ΕΕ εξετάζει δασμούς 93 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ ως αντίποινα μετά τις απειλές Τραμπ22:53Ο Αντόνιο Κόστα συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε22:39Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις τραυματίες22:20Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους22:00Ant1 Sports: Πρεμιέρα με το δεξί για την Σάκκαρη στο Australian Open21:41Ταΰγετος - Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπάρτης, στον ΑΝΤ1: Η επιχείρηση εξελίσσεται αργά αλλά ομαλά21:35ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Οι “πράσινοι” την νίκη και ο “Δικέφαλος” τις εντυπώσεις21:10ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις20:53Ακρίβεια: Κόβουν το κολατσιό απ'έξω οι Έλληνες - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές στα κυλικεία20:48Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα20:38Δολοφονία στο Αγρίνιο: Φόβοι για βεντέτα στην περιοχή - Σε επιφυλακή οι αρχές20:34Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;20:21ΠΑΟΚ – ΟΦΗ: Νίκη για τον “Δικέφαλο” και τώρα Μπέτις20:05Άνω Πατήσια: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο χώρο εργοστασίου19:48Χανιά: Συλλήψεις για διάρρηξη και ναρκωτικά19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο