LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2022 18:36

Κορονοϊός - ΕΜΑ: Έγκριση για το χάπι της Pfizer

Μετά τα εμβόλια στόχος για τις φαρμακευτικές εταιρείες ήταν η δημιουργία χαπιού για τον κορονοϊό.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ - PFIZER - ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνιστά άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το αντιϊκό χάπι κατά της COVID-19 της Pfizer, το «Paxlovid», που χορηγείται από το στόμα.

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε την έγκριση του Paxlovid για τη θεραπεία από την COVID-19, σε ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, το «Paxlovid» είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και συνιστάται στην ΕΕ για τη θεραπεία της COVID-19. Περιέχει δύο δραστικές ουσίες, το PF-07321332 και τη ριτοναβίρη, σε δύο διαφορετικά δισκία. Το PF-07321332 δρα μειώνοντας την ικανότητα του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί την COVID-19) να πολλαπλασιάζεται στο σώμα, ενώ η ριτοναβίρη παρατείνει τη δράση του PF-07321332 επιτρέποντάς του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα σε επίπεδα που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Καταλήγοντας στο συμπέρασμά της, η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του ΕΜΑ αξιολόγησε δεδομένα από μια μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς με COVID-19 που έδειξαν ότι η θεραπεία με Paxlovid μείωσε σημαντικά τις νοσηλείες ή τους θανάτους σε ασθενείς που έχουν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση και έχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19. Η ανάλυση έγινε σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid ή εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων COVID-19 και οι οποίοι δεν έλαβαν, ούτε αναμενόταν να λάβουν, θεραπεία με αντισώματα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που ακολούθησε τη θεραπεία, το 0,8% (8 στους 1.039) των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν για περισσότερες από 24 ώρες, σε σύγκριση με το 6,3% (66 από τους 1.046) των ασθενών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα Paxlovid και υπήρξαν 9 θάνατοι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η πλειονότητα των ασθενών στη μελέτη είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta. Με βάση εργαστηριακές μελέτες, το Paxlovid αναμένεται επίσης να είναι δραστικό έναντι της Omicron και άλλων παραλλαγών.

«Το προφίλ ασφάλειας του Paxlovid ήταν ευνοϊκό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιες», επισημαίνει ο ΕΜΑ. Ωστόσο, προσθέτει ότι είναι γνωστό ότι το ritonavir επηρεάζει τη δράση πολλών άλλων φαρμάκων και οι προειδοποιήσεις και οι συμβουλές έχουν συμπεριληφθεί στις πληροφορίες προϊόντος του Paxlovid. Επιπλέον, η εταιρεία έχει παράσχει ένα εργαλείο αλληλεπίδρασης φαρμάκων στον ιστότοπό της το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω ενός κωδικού QR που περιλαμβάνεται στις πληροφορίες του προϊόντος και στο εξωτερικό κουτί. Θα σταλεί επιστολή σε σχετικές οργανώσεις επαγγελματιών υγείας για να τους υπενθυμίσει περαιτέρω το θέμα.

Η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους για την εγκεκριμένη χρήση και τώρα θα στείλει τις συστάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ταχεία απόφαση που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Χαλάρωση μέτρων στην εισήγηση της Επιτροπής

Αττική: Σχολεία κλειστά και τηλεκπαίδευση την Παρασκευή

Βιασμός ανήλικης - Ιερέας στον ΑΝΤ1: αδίκως διασύρομαι, δεν την “πείραξα” (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βύρωνας: Εξιχνιάσθηκε συμμορία που λήστευε πρακτορεία τυχερών παιγνίων22:14Βρετανικός Τύπος: Η ευλογιά θα αφανίσει την ελληνική φέτα22:00Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία21:45Μάχη τίτλου στη Formula 1: Ο Φερστάπεν στην pole, ο Νόρις ένα βήμα από το πρωτάθλημα21:31Ζάκυνθος: Συνελήφθησαν οι γονείς του 2χρονου αγοριού που πέθανε μετά από επίθεση σκύλου21:17Θεσσαλονίκη: Κτηνοτρόφος καταρρέει, μετά την αναγκαστική θανάτωση του κοπαδιού του (βίντεο)21:03Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την ανασκόπηση του 2025 - Ένα έτος με μεγάλα έργα, νέες αποφάσεις και αλλαγές20:49Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Επεισόδια στα Εξάρχεια - Μολότοφ και προσαγωγές (βίντεο)20:35Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:21ANT1 Sports: Η FIFA τίμησε τον Τραμπ με το πρώτο Βραβείο Ειρήνης στην κλήρωση του Μουντιάλ20:09Συμβαίνει Τώρα: Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)19:55Ο ΠΑΟΚ ανέβασε ταχύτητα και λύγισε τον Κολοσσό19:41Ναυάγιο με μετανάστες στην Κρήτη - 18 νεκροί19:27Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός μετά το 3-0 επί του ΟΦΗ19:24Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επικοινώνησε με Γουίκοφ και Κούσνερ για διαπραγματεύσεις19:10Στα μπλόκα οι αγρότες στην Κρήτη με επ' αόριστον κινητοποιήσεις18:56Missing alert για την εξαφάνιση 20χρονης18:42Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο - 32 προσαγωγές και 2 συλλήψεις18:28Παναθηναϊκός: Εκτός προπόνησης ο Κέντρικ Ναν18:14Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη18:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο