LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 24 Ιανουαρίου 2022 15:08

“Ελπίδα” - Υπουργείο Εργασίας: Οι υποχρεώσεις εργοδοτών και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Νέες συστάσεις από το υπουργείο Εργασίας προς εργοδότες για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Υπάλληλοι

Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν, ώστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται εδώ και χρόνια τα ακόλουθα:

«1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές, κ.λπ., πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν, λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κλπ). Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν, επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός)».

Ειδήσεις σήμερα:

Λεωφόρος Συγγρού: Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα

“Καλημέρα Ελλάδα”: έξαλλος ο Παπαδάκης για την αήθη επίθεση από δικηγόρο (βίντεο)

Πέθανε ο Γιώργος Τρομάρας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τζίμι Κίμελ: "Κόπηκε" το σόου του μετά τα σχόλια για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ - Ο Τραμπ πανηγυρίζει11:49ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου11:33Πάτρα: Αποφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Γηροκομείο11:19Γιώργος Μαζωνάκης: Τα πρώτα λόγια της μητέρας του μετά το χειρουργείο (βίντεο)11:04Απάντηση Ερντογάν σε Νετανιάχου: Θα πνιγούν στο αίμα που έχυσαν10:50Βρετανία: Έδωσε φάρμακα στην κόρη της, ξεγελώντας γιατρούς με φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης10:35Σταδίου: Έκλεισε ο δρόμος λόγω… κουμπαρά!10:21Θεσσαλονίκη: Νεκρός 29χρονος σε τροχαίο – 3 συλλήψεις10:06Μεταναστευτικό: Εκατόμβη νεκρών σε ναυάγια πλοίων με προορισμό την Κρήτη09:52Συνάντηση Τραμπ - Στάρμερ: Επί τάπητος διεθνείς υποθέσεις και επενδυτικές συμφωνίες09:38Τραμπ: Τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα “Antifa”09:24Γάζα: Πίεση στις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ09:11Report.oasa.gr – Κυρανάκης: Πρεμιέρα για την εφαρμογή υποβολής καταγγελιών στα ΜΜΜ08:57Αίγιο: Συνελήφθη πατέρας που οδηγούσε με το 5χρονο παιδί του αγκαλιά08:43ΚΤΕΟ: 700.000 οχήματα χωρίς έλεγχο - Σοβαρός κίνδυνος στους ελληνικούς δρόμους08:28Πενσιλβάνια: 3 νεκροί αστυνομικοί και 2 βαριά τραυματισμένοι από πυρά – Νεκρός και ο δράστης08:14Θεσσαλονίκη: Έκοβαν παράνομα ξύλα στο δάσος της Αρέθουσας και τα πουλούσαν07:59Γλυφάδα: Άνδρας εγκλωβίστηκε σε κάδο ανακύκλωσης κι έχασε τη ζωή του (εικόνες)07:46Φονική καραμπόλα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (βίντεο)07:32Τεντόγλου: Ήταν ο χειρότερος αγώνας μου07:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο