LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 23 Ιανουαρίου 2022 16:59

Ανδρική υπογονιμότητα: η αντιμετώπισή της στο εμβρυολογικό εργαστήριο

Γράφει η Ελένη Κοντογιάννη, Κλινική Εμβρυολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

εξωσωματική γονιμοποίηση - υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - IVF

Η μικρογονιμοποίηση (ICSI) είναι από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Μέχρι το 1992 τα ζευγάρια με ανδρική υπογονιμότητα δεν μπορούσαν να βοηθηθούν από την τότε υπάρχουσα εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς το ποσοστό γονιμοποίησης ήταν πολύ χαμηλό. Το 1992 ανακοινώθηκαν οι πρώτες εγκυμοσύνες έπειτα από μικρογονιμοποίηση (ICSI) με σπέρμα που είχε πολύ φτωχά χαρακτηριστικά. Ο μικρός αριθμός και η χαμηλή ή ανύπαρκτη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων σταμάτησαν να αποτελούν πρόβλημα στην ICSI, μιας και η γονιμοποίηση δεν εξαρτάται από την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να εισχωρήσουν στο ωάριο, αλλά ένα και μόνο σπερματοζωάριο εγχέεται απευθείας στο κυτταρόπλασμα του ωαρίου. Με τη μέθοδο ICSI τα ποσοστά γονιμοποίησης είναι πολύ υψηλά (πάνω από το 80% των ώριμων ωαρίων γονιμοποιούνται). Ως αποτέλεσμα, η μέθοδος ICSI χρησιμοποιείται παγκοσμίως με μεγάλη επιτυχία για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ολιγο-ασθενο-τερατοζωοσπερμία.

Επίσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και η αζωοσπερμία (πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό). Σε αυτές τις περιπτώσεις τα σπερματοζωάρια λαμβάνονται με βιοψία από τον όρχι ή την επιδιδυμίδα με ελαφρά χαμηλότερο (ή ισάξιο, σύμφωνα με άλλους ερευνητές) ποσοστό επιτυχίας.

Κύριες ενδείξεις για μικρογονιμοποίηση (ICSI)

  1. Προβλήματα στην ποιότητα σπέρματος. Ολιγοσπερμία (αριθμός μικρότερος των < 15 εκατομμυρίων/ml), ασθενοσπερμία, τερατοζωοσπερμία και συνδυασμός όλων αυτών των προβλημάτων που είναι η Ολιγο-ασθενοτερατοζωοσπερμία (ΟΑΤ). Αποτυχία γονιμοποίησης έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
  2. Δυσλειτουργίες εκσπερμάτωσης. Σπέρμα από την επιδιδυμίδα. Συγγενής απλασία του σπερματικού πόρου. Αποτυχημένη επαναστόμωση του σπερματικού πόρου. Απόφραξη των εκσπερματικών πόρων.
  3. Σπερματοζωάρια από τον όρχι. Αζωοσπερμία λόγω αναστολής ωρίμανσης σπερματοζωαρίων, ορχικής δυσλειτουργίας ή γενετικών παραγόντων, νεκροσπερμία.

Για κάθε προσπάθεια ICSI χρειάζονται λίγα μόνο σπερματοζωάρια και μία μόνο βιοψία μπορεί να δώσει αρκετά για κρυοσυντήρηση, σε πολλαπλά σωληνάρια, ώστε για μελλοντικές προσπάθειες μικρογονιμοποίησης να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις.

Αζωοσπερμία, βιοψία όρχεων και εξωσωματική γονιμοποίηση

 Περίπου το 1% των ανδρών του γενικού πληθυσμού και το 10% των ανδρών που μπαίνουν σε διαδικασία διερεύνησης της γονιμότητάς τους δεν έχουν σπερματοζωάρια στο σπερματικό υγρό (αζωοσπερμία). Σήμερα οι άνδρες που πάσχουν από αζωοσπερμία μπορούν πια να αποκτήσουν τον δικό τους βιολογικό απόγονο με τη βοήθεια βιοψίας όρχεων και εξωσωματικής γονιμοποίησης με ICSI.

Βιοψία όρχεως

Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί και θα επιβεβαιωθεί η αζωοσπερμία ακολουθεί προσεκτική διερεύνηση από ειδικό ουρολόγο ή/και ενδοκρινολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πιθανά αίτια και η αντιμετώπισή της. Στις περισσότερες περιπτώσεις αζωοσπερμίας, η βιοψία όρχεως παραμένει η μοναδική εξέταση που θα δείξει εάν υπάρχουν σπερματοζωάρια ή όχι στους όρχεις. Από τη στιγμή που υπάρχουν σπερματοζωάρια στη βιοψία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για IVF (εξωσωματική γονιμοποίηση) με μικρογονιμοποίηση (ΙCSI) και όχι για σπερματέγχυση ή απλή εξωσωματική λόγω της χαμηλής κινητικότητας των σπερματοζωαρίων που προέρχονται από τον ορχικό ιστό και της απουσίας των διεργασιών και της ωρίμανσης που συμβαίνουν στην επιδιδυμίδα.

Η τεχνική της βιοψίας όρχεως εφαρμόζεται μόνο από ειδικό ουρολόγο που επιλέγει την κατάλληλη μέθοδο. Μπορεί να γίνει την ίδια ή την προηγούμενη μέρα από την ωοληψία ή πριν από αυτή, με στόχο να καταψυχθούν τα σπερματοζωάρια και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Στο παρελθόν η βιοψία όρχεως είχε μόνο διαγνωστική αξία ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα βιολογικής γονιμότητας του άντρα ή να βρεθεί η αιτία της αζωοσπερμίας.  Από τη στιγμή που είναι δυνατή η χρήση των σπερματοζωαρίων που λαμβάνονται από τον όρχι σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μικρογονιμοποίηση (ICSI), η βιοψία γίνεται και θεραπευτική.

Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα, η βιοψία όρχεως γίνεται με τη λήψη πολλαπλών ιστοτεμαχιδίων από διαφορετικές περιοχές και των δύο όρχεων, καθώς και με τη δυνατότητα άμεσης μικροσκοπικής παρατήρησης από εξειδικευμένο εμβρυολόγο και την κρυοσυντήρηση του ιστού σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρουσία σπερματοζωαρίων.

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

 *Άρθρο της Ελένης Κοντογιάννη, Κλινικής Εμβρυολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: 3928 νέα κρούσματα την ΠέμπτηΣήμερα 15:01 | Ειδήσεις

Πόσες είναι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Ελλάδας το προηγούμενο 24ωρο. Πόσοι είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Θεσσαλονίκη: 43χρονος πέθανε σε καρέκλα νοσοκομείουΣήμερα 11:58 | Ειδήσεις

Η καταγγελία της οικογένειας του θανόντα για ιατρική αμέλεια και η επίσκεψη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Πισπιρίγκου - Δασκαλάκης: η καμαριέρα, το “μαϊμού” ισχαιμικό και οι διάλογοι για την Τζωρτζίνα (βίντεο)Σήμερα 14:54 | Ειδήσεις

Στην εκπομπή “Το Πρωινό” μίλησαν μια συμμαθήτρια της προφυλακισμένης 33χρονης, μια φίλη του Μάνου Δασκαλάκη και ακούστηκαν διάλογοι του ζευγαριού για τον θάνατο του κοριτσιού και την “εκμετάλλευση” του.


 

Κύπρος – Αμμόχωστος: Οι κατοχικές Αρχές ανοίγουν κι άλλο κομμάτι της παραλίας (βίντεο)Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

Για «απαράδεκτη πρόκληση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Δείτε βίντεο από τον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κούγιας για Πισπιρίγκου: να μου τηλεφωνήσει η ίδια, αν θέλει να την αναλάβω17:50Κύπελλο Ελλάδος: Τα μέτρα της Αστυνομίας για τον τελικό17:38Ρόδος: οδηγός πήρε…σβάρνα πέντε οχήματα (εικόνες)17:27Ακάρ: “Έρωτας” για εξοπλισμούς έπιασε ξαφνικά την Ελλάδα 17:15Φοιτητικές εκλογές: Αλαλούμ με την πρωτιά 17:04“Το Πρωινό” - Βλαντή: έχω πειστεί πως έγιναν βιασμοί ηθοποιών από συναδέλφους (βίντεο)16:53Κύπρος – Αμμόχωστος: Οι κατοχικές Αρχές ανοίγουν κι άλλο κομμάτι της παραλίας (βίντεο)16:41Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε παντρεμένη χωρίς να το ξέρει16:30Vice Special: “Η Βιομηχανία των Influencers” (εικόνες)16:18Ελαφόνησος: θρίλερ με Τούρκους που δήλωσαν Γκιουλενιστές16:06Μεταλλάξεις κορονοϊού: τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα15:55Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Πέμπτης15:43Κορονοϊός: 3928 νέα κρούσματα την Πέμπτη15:30Γενοκτονία των Ποντίων: Τα μηνύματα των πολιτικών και η αντίδραση της Τουρκίας15:19Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ ανέδειξε την Ελλάδα της σταθερότητας 15:08Πισπιρίγκου - Δασκαλάκης: η καμαριέρα, το “μαϊμού” ισχαιμικό και οι διάλογοι για την Τζωρτζίνα (βίντεο)14:56Κόρινθος: Φωτιά στο Αμόνι14:43Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιστρέφουν κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία 14:30Γερμανία: Πυροβολισμοί σε σχολείο (βίντεο)14:18Τραγανοί λουκουμάδες από τον Πέτρο Συρίγο14:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο