LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Ιανουαρίου 2022 08:39

Σταϊκούρας: μονιμοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων

Όλα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του. Ποιες φοροελαφρύνσεις αναμένονται.

Σταικουρας

«Η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της», αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα αναφέρει ότι «και το 2022, ισχύουν απολύτως οι φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα που θεσπίσαμε: μειώσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων, προκαταβολής φόρου, παρακράτησης φόρου για μερίσματα, φόρου αγροτικών σχημάτων, ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ».

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει η συζήτηση για την μονιμοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που ισχύουν για το 2022, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο κλπ, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, κάτι που το επιβεβαιώνει και ο υπουργός Οικονομικών «επιπλέον, για την εφετινή χρονιά ισχύουν πρόσθετες, μη μόνιμες, ελαφρύνσεις, όπως είναι: η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η περαιτέρω συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και η κατάργησή του για νέους έως 29 ετών, καθώς και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (μεταφορές, καφές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφοι, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια και σχολές χορού).

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μελλοντικά θα προχωρήσουμε και σε νέες μειώσεις φόρων, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

ΦΠΑ - φόροι - αύξηση - διατροφή - υπηρεσίες

Σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι αφενός αν μονιμοποιηθεί η κατάργησή της και αφετέρου να περιληφθούν σε οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που σήμερα εξαιρούνται από το «πάγωμα».

Εκτός της εισφοράς αλληλεγγύης στο οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξουν την παγίωση και των μειωμένων συντελεστών για τις ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από πέρυσι.

Δύο θα είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την υλοποίηση της εν λόγω κυβερνητικής πρόθεσης. Το ένα έχει να κάνει με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2023, όπως αυτοί θα αποφασιστούν σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει και ο οποίος θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού θα πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Ο επόμενος άξονας στον οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική προσπάθεια, είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες το κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις με τους δανειστές είναι καλό δρόμο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι εξελίξεις θα είναι θετικές.

Εφόσον αυτό συμβεί, θα δοθεί ανάσα ζωής σε πολλές επιχειρήσεις στους κλάδους που θα ισχύσει το μέτρο, οι οποίες και έχουν ιδιαίτερα ταλαιπωρηθεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Ειδικά ο κλάδος της εστίασης πιέζει, για μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τζίρου λόγω των μέτρων.

Η εξάμηνη παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι το τέλος της ίδια χρονιάς και το σχέδιο μονιμοποίησης των χαμηλών συντελεστών αφορά:

  • Μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.
  • Πολιτισμός: Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου.

Τέλος να σημειωθεί ότι ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί στο τέλος του έτους θα εξεταστεί και η διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού που με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2022.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Κρήτη

Πετρελαιοκηλίδα: Το Περού κήρυξε “κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης” (εικόνες)

ΕΕ- Σίμσον: αγωνία για τα αποθέματα φυσικού αερίου

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑπειλές Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία – Η απάντηση της ΑθήναςΣήμερα 23:10 | Ειδήσεις

«Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται» αντέτειναν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Ο Ζελένσκι έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρεςΣήμερα 19:37 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ουκρανού Προέδρου.

Κύκλωμα Ρομά με τηλεφωνικές απάτες: Εκβίασαν 10χρονο παιδί - "Η μαμά σου μου χρωστάει"Σήμερα 19:50 | Ειδήσεις

Ένας από τους κακοποιούς φέρεται να εκβίασε τηλεφωνικά 10χρονο παιδί, προκειμένου να του παραδώσει χρήματα και κοσμήματα που υπήρχαν στο σπίτι.   

Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοιΣήμερα 19:55 | Ειδήσεις

Σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων, έχει ασκηθεί βαρυτατη ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός: Τραυματίας ο Πασχαλάκης23:46Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 49χρονος που πέταξε πέτρα σε λεωφορείο23:32«Κατάπιε» και την Ντουμπάι ο Παναθηναϊκός με 103-8223:18Απειλές Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία – Η απάντηση της Αθήνας23:04Πιερρακάκης: Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται σε εκείνες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη22:50Έκλεβαν ρούχα από καταστήματα στην Αττική και τα μεταπωλούσαν στην Αλβανία - Οκτώ συλλήψεις 22:36Η Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών22:22Παναθηναϊκός: Τραυματίστηκε ο Οσμάν στο πρώτο δεκάλεπτο με την Ντουμπάι22:08Δήμος Αθηναίων: Νέος κανονισμός κυκλοφορίας και στάθμευσης για τα πατίνια – Τι αλλάζει21:54Συνελήφθη ένας άνδρας για κατοχή αρχαίων αντικειμένων και θρησκευτικών εικόνων21:40Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί και προκάλεσε ζημιές στο όχημα21:26Αποκλειστικό ΑΝΤ1: "Σπάει" τη σιωπή του ο υπαρχηγός του κυκλώματος καζίνο21:12Ο Ζελένσκι έλαβε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Θα συνομιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες20:58ΟΠΕΚΕΠΕ - Η Ρίτσα Μπιζόγλη στον ΑΝΤ1 για τον "Φραπέ" και τον "Χασάπη"20:48Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι20:38Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:24Κύκλωμα Ρομά με τηλεφωνικές απάτες: Εκβίασαν 10χρονο παιδί - "Η μαμά σου μου χρωστάει"20:10Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε από τους πρώτους οδηγούς που δέχονται ψηφιακό πρόστιμο 19:56Βορίζια: Την Παρασκευή η απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί ο 23χρονος19:42Θεσσαλονίκη: Μετέφεραν 12 κιλά κάνναβης προσποιούμενοι ταξιτζή και πελάτη19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο