LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2022 23:08

Τζο Μπάιντεν - Κάμαλα Χάρις: Θα υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση

Υποσχέθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο απειλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

AP - Τζο Μπάιντεν - Κογκρέσο - πρώτη ομιλία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο απειλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Το συνταγματικό δικαίωμα που κατοχυρώθηκε με την απόφαση Roe v. Wade (1973) «δέχεται επίθεση όπως ποτέ στο παρελθόν», δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους με την ευκαιρία της 49ης επετείου από την ιστορική αυτή απόφαση.

«Είναι ένα δικαίωμα, το οποίο, κατά την γνώμη μας, θα πρέπει να εγγραφεί στην νομοθεσία και εμείς δεσμευόμαστε να το υπερασπισθούμε με όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε».

Χωρίς να χρησιμοποιούν τον όρο άμβλωση στην ανακοίνωσή τους, γεγονός που επισημάνθηκε από ορισμένους υπέρμαχους των αμβλώσεων, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απόπειρες περιορισμού της πρόσβασης σε φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας», ιδιαίτερα στο Τέξας, στο Μισισίπι και σε άλλες πολιτείες.

Το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, το οποίο δεν κατοχυρώνεται με ομοσπονδιακό νόμο, διέπεται από την απόφαση Roe v. Wade του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο είχε αποφανθεί στην ιστορική απόφασή του 1973 ότι το αμερικανικό σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και επιβεβαίωσε το 1992 το δικαίωμα αυτό για όσο διάστημα της κύησης το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι τις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Ομως εξαιτίας της αλλαγής των ισορροπιών στην σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο πλέον κυριαρχείται από συντηρητικούς δικαστές, πολλές πολιτείες, όπως το Τέξας, εξαπέλυσαν την επίθεση κατά της απόφασης Roe v. Wade υιοθετώντας περιοριστικούς για την άμβλωση νόμους, ορισμένοι από τους οποίους αντιβαίνουν προς την νομολογία, για να προκαλέσουν την παραπομπή του θέματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Χθες, χιλιάδες Αμερικανοί αντιτιθέμενοι στις αμβλώσεις συγκεντρώθηκαν την Ουάσινγκτον σε αισιόδοξη ατμόσφαιρα, πεπεισμένοι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: αρνήθηκε να πληρώσει και επιτέθηκε στους αστυνομικούς

Νόβακ Τζόκοβιτς: Σε μοναστήρι στο Μαυροβούνιο μετά την απέλαση

Άγιος Δημήτριος: παιδάκι χάθηκε από σχολείο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο