LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2022 08:28

“Μεγάλη Αλβανία”: Η Ρωσία καταδικάζει τις ζυμώσεις

Τι αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας για τις κινήσεις στα Βαλκάνια και την σχέση Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου.

ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ - ΑΘΗΝΑ

Η Μόσχα «συμμερίζεται» πλήρως «την ανησυχία» για τον μεγαλοϊδεατισμό ορισμένων στην Πρίστινα και στα Τίρανα και την πρόθεσή τους για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» μέσω της συγχώνευσης «δύο αλβανικών κρατών» στα Βαλκάνια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτά τα «σχέδια δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν υπονομευτικά. Οποιαδήποτε μυστική αναθεώρηση των συνόρων στην περιοχή είναι εξ ορισμού καταστροφική για την ήδη εύθραυστη σταθερότητα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, όπου υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν όσον αφορά την υπέρβαση των συνεπειών των συγκρούσεων και των πολέμων της δεκαετίας του 1990», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ εξ ονόματος του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε γραπτώς.

«Βιώσιμη λύση του προβλήματος του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, πρωτίστως του ψηφίσματος 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο κατοχυρώνει μεταξύ άλλων την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας με την Αυτόνομη επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων στη σύνθεσή της. Ειδικά προς την κατεύθυνση αυτού του εγγράφου μπορούν και πρέπει να διεξαχθούν οι συνομιλίες Βελιγραδίου και Πρίστινας», συνεχίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αποτέλεσμά τους πρέπει να αποτελέσει μια μακρόχρονη λύση, η οποία θα ικανοποιεί τη σερβική πλευρά και θα τύχει της έγκρισης του ΣΑ του ΟΗΕ».

Η ρωσική διπλωματία διατείνεται ότι «η ηγεσία της Πρίστινα είναι καιρός να κατανοήσει ότι οι προκλητικές προσπάθειές της να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο για τη βιωσιμότητα της περιβόητης ‘κρατικής υπόστασης του Κοσόβου’ είναι εξαρχής καταδικασμένες σε αποτυχία», ενώ «η τροφοδότηση του αλβανικού εθνικισμού και σοβινισμού, η συστηματική καταπίεση του σερβικού και λοιπού μη αλβανικού πληθυσμού, οι διώξεις σε βάρος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μαρτυρούν την αφερεγγυότητα αυτού του σχεδίου».

Για τη ρωσική διπλωματία «η σιωπή της Δύσης ήδη από καιρό δεν εκπλήσσει», αλλά αποτελεί «σύμπτωμα της τυφλής ικανοποίησης των ιδιοτροπιών των Αλβανοκοσοβάρων εξτρεμιστών από τους ξένους προστάτες τους», καθώς κατά τη ρωσική εκτίμηση «η ΕΕ, στην οποία έχει ανατεθεί από τη ΓΣ του ΟΗΕ διαμεσολαβητικός ρόλος στο διάλογο Βελιγράδι-Πρίστινα, είναι ολοφάνερο ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτόν, καθώς δεν είναι σε θέση, αν και μεσολάβησαν εννέα ολόκληρα χρόνια από την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας, να υπερβεί την υπονόμευση της υλοποίησης από τους Κοσοβάρους των υποχρεώσεών τους ως προς την ίδρυση στην επαρχία της Ομοσπονδίας σερβικών αυτοδιοικήσεων»

«Θα επιδιώκουμε και στο εξής οι επιθέσεις της Πρίστινας να τύχουν της δέουσας αποτίμησης, μεταξύ άλλων και από τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου πρωτίστως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς το συμφέρον της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια», καταλήγει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: Τον βρήκαν νεκρό οι φίλοι του

Missing Alert: Αγνοούμενος… νοσηλευόταν επί ημέρες σε νοσοκομείο

Βιασμός ανήλικης - Δικηγόρος ιερέα: το κορίτσι έχει ψυχολογικά προβλήματα (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία της ΑττικήςΣήμερα 15:58 | Ειδήσεις

Δείτε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Μητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

«Το 2026 μπήκε με πρωτοφανείς προκλήσεις για το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Αποκαλύψεις" - Έγκλημα στο Αγρίνιο: Η πρώτη αντίδραση της συζύγου του δολοφονημένου κοινοτάρχηΣήμερα 15:16 | Ειδήσεις

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ψυχική υγεία του παιδιού μου».

Μαρία Καρυστιανού: Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσειςΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Δείτε την αναλυτική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις της για τις αμβλώσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Globiled: Ολοκληρωμένη λύση φωτισμού με "Pay As You Save"16:16Κακοκαιρία: Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία της Αττικής16:02Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία15:48Τσιάρας για αγρότες: Eίναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί15:34"Αποκαλύψεις" - Έγκλημα στο Αγρίνιο: Η πρώτη αντίδραση της συζύγου του δολοφονημένου κοινοτάρχη15:24Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα Μάλγαρα15:10Φυλακές Κορυδαλλού: Έρευνα σε κελιά της Γ' πτέρυγας μετά την δολοφονία κρατουμένου14:56Χατζηδάκης - Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 202614:42Δεμένα τα πλοία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κυλλήνη14:28Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης "Red Code" πέντε περιοχές της χώρας14:18Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πάνω από 300 drones και με πυραύλους - Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζητά επείγουσα στήριξη14:04Θεσσαλονίκη: Νεκρή μια γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι - Η ΕΛ.ΑΣ ερευνά τα αίτια της τραγωδίας13:50Ουκρανία: Χιλιάδες πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση στο Κίεβο έπειτα από νέα ρωσική επίθεση13:36Αιτωλοακαρνανία: Δοκιμαστική Ήχηση Ηλεκτροκίνητων και Ηλεκτρονικών Σειρήνων Συναγερμού 13:22Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα - Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια13:08Γροιλανδία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ12:54Μαρία Καρυστιανού: Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις12:40Hellenic Train: Ακυρώνονται δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα12:26Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική12:12Μητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ12:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο