LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 20 Ιανουαρίου 2022 18:49

Το εμβρυολογικό εργαστήριο από το παρόν στο μέλλον

Γράφει ο Ιωάννης Σφοντούρης, Εμβρυολόγος, Διευθυντής Εμβρυολογικού Εργαστηρίου Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

ΣΦΟΝΤΟΥΡΗΣ

Το εμβρυολογικό εργαστήριο αποτελεί την καρδιά κάθε Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και συντελεί καθοριστικά στα ποσοστά επιτυχίας κύησης. Στο Εμβρυολογικό εργαστήριο πραγματοποιούνται όλες οι κρίσιμες διαδικασίες όπως μεταξύ άλλων η συλλογή των ωαρίων, η ένωσή τους με τα σπερματοζωάρια προς γονιμοποίηση, η καλλιέργεια των εμβρύων, κατάψυξη και απόψυξη γαμετών και εμβρύων, μικρογονιμοποίηση και βιοψία εμβρύων για προεμφυτευτικό έλεγχο.

Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία του εμβρυολογικού εργαστηρίου: η στελέχωσή του από άρτια εκπαιδευμένους εμβρυολόγους και ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός. Τα τελευταία χρόνια στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν προστεθεί αρκετές τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, στη βελτιστοποίηση των συνθηκών του εμβρυολογικού εργαστηρίου και κατ’ επέκταση, στην αύξηση της πιθανότητας εγκυμοσύνης.

Ενδεικτικά, οι τεχνολογίες αιχμής που φέρνουν το εμβρυολογικό εργαστήριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις στη νέα εποχή είναι:

Τεχνολογία time-lapse

Τα συστήματα time-lapse αποτελούνται από εξειδικευμένους επωαστές εντός των οποίων ενσωματώνονται ειδικές ψηφιακές κάμερες μικροσκοπίας. Τα έμβρυα φωτογραφίζονται κάθε 5-10 λεπτά και οι φω τογραφίες αυτές συντίθενται σε βίντεο με τη χρήση ειδικού λογισμικού. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας πληροφορίες για τη συνεχή ανάπτυξη των εμβρύων σε ολόκληρο το διάστημα της παραμονής τους στο εργαστήριο. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τον επωαστή ούτε στιγμή. Τα έμβρυα παραμένουν συνεχώς εντός του βέλτιστου περιβάλλοντος του επωαστή, αποφεύγοντας έτσι την ανεπιθύμητη έκθεσή τους σε μη ιδανικές εξωτερικές συνθήκες. Η real-time βιντεοσκόπηση των εμβρύων καθώς αναπτύσσονται στο εργαστήριο, σε συνδυασμό με τα εξελιγμένα λογισμικά και τον μεγάλο όγκο δεδομένων που προκύπτουν από τα συστήματα timelapse, ανοίγει ένα νέο ορίζοντα δυνατοτήτων. Ο συνδυασμός time-lapse με έξυπνα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence, AI), τα οποία χρησιμοποιήσαμε στο εμβρυολογικό εργαστήριο της Μονάδας IVF Μητέρα πρώτοι στην Ελλάδα, προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια ποια έμβρυα θα οδηγήσουν σε επιτυχή κύηση και αναμένεται να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά επιτυχίας, φέρνοντας το εμβρυολογικό εργαστήριο στη νέα εποχή της αυτοματοποίησης. Επίσης, το time-lapse είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο έρευνας που προσφέρει νέες πληροφορίες για κυτταρικές διαδικασίες των εμβρύων, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν άγνωστες στους επιστήμονες της αναπαραγωγής. Εξάλλου, στο νέο εργαστήριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις επενδύουμε στην τοποθέτηση πολλαπλών συστημάτων time-lapse, αποσκοπώντας στη διενέργεια σχεδόν του συνόλου των περιστατικών εντός των επωαστών αυτών.

Σύστημα εξαερισμού Life Aire IVF

Η καθαρότητα του αέρα του εμβρυολογικού εργαστηρίου είναι κρίσιμης σημασίας για τη βέλτιστη ανάπτυξη των εμβρύων κατά την καλλιέργειά τους. Είναι απαραίτητο το περιβάλλον του εργαστηρίου να είναι απαλλαγμένο από βλαβερούς μικροοργανισμούς, πτητικές ουσίες και μικροσωματίδια. Στο εμβρυολογικό εργαστήριο της νέας Μονάδας εγκαταστάθηκε πρόσφατα το πρώτο στην Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως, υπερσύγχρονο σύστημα καθαρισμού αέρα Life Aire IVF, το οποίο εξουδετερώνει έως και το 99,99% μολυσματικών ουσιών και κλινικά αποδεδειγμένα βελτιώνει έως και 14,9% τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Συγκεκριμένα, τα προηγμένα φίλτρα του συστήματος LifeAire IVF καταστρέφουν τα εμβρυοτοξικά αερομεταφερόμενα παθογόνα μικρόβια και παγιδεύουν έως και το 99,99% των βιολογικών και περιβαλλοντικών χημικών ρύπων, καθώς και τους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών, εξασφαλίζοντας απόλυτη καθαρότητα και ασφάλεια στο περιβάλλον του εμβρυολογικού εργαστηρίου όπου αναπτύσσονται τα έμβρυα. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα στην Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Σύστημα ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης RI Witness

Η αποτελεσματική ιχνηλάτηση και ταυτοποίηση των ωαρίων, σπερματοζωαρίων και εμβρύων με τους αντίστοιχους μοναδικούς ασθενείς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, πλέον και νομικά. Το ηλεκτρονικό σύστημα RI Witness με χρήση τεχνολογίας RIFD διασφαλίζει την ορθότητα των διαδικασιών βήμα προς βήμα και εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια, διαφάνεια και προπαντός την εμπιστοσύνη των ασθενών μας.

Σύστημα παρακολούθησης των συνθηκών του εργαστηρίου Log and guard

Η σταθερότητα των συνθηκών του εμβρυολογικού εργαστηρίου επιτυγχάνεται με τη συνεχή real time καταγραφή όλων των κρίσιμων παραμέτρων μέσω του συστήματος παρακολούθησης «Log and Guard». Με αυτό το σύστημα έχουμε συνεχή 24/7 καταγραφή όλων των κρίσιμων εργαστηριακών συνθηκών (θερμοκρασία επωαστικών κλιβάνων, ψυγείων, χώρων, pH καλλιεργητικών υγρών, επίπεδα αερίων CO2 και N2 εντός των επωαστικών κλιβάνων, επίπεδα υγρού αζώτου των δοχείων φύλαξης γεννητικού υλικού στην τράπεζα κρυοσυντήρησης).

ΣΦΟΝΤΟΥΡΗΣ 

  *Άρθρο του Ιωάννη Σφοντούρη, Εμβρυολόγου, Διευθυντή Εμβρυολογικού Εργαστηρίου Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυλογιά των πιθήκων: Τι “δείχνει” το πρώτο δείγμα από το πιθανό κρούσμαΧθες 21:35 | Ειδήσεις

Στο "Αττικόν" νοσηλεύεται ο 29χρονος. Τι έδειξε ο πρώτος έλεγχος. Πότε αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των δειγμάτων του πιθανού κρούσματος.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ΕΔΕ και το φιαλίδιο αίματος της ΤζωρτζίναςΧθες 17:34 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για το φιαλίδιο αίματος που εντοπίστηκε σε ψυγείο στο νοσοκομείο.

Κρούσμα λέπρας στο Νοσοκομείο “Αττικόν”Χθες 22:38 | Ειδήσεις

 «Είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην υπάρξει διασπορά», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Σπυρίδων Πουρνάρας.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Το ψυχογράφημα - “φωτιά” για την δολοφονία της ΚαρολάινΧθες 11:48 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην πολυσέλιδη έκθεση της ψυχιάτρου, που είχε οριστεί ως πραγματογνώμονας, στην δίκη για την συζυγοκτονία στα Γλυκά Νερά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μυκηναϊκό δαχτυλίδι από τη νεκρόπολη της Ιαλυσού επέστρεψε στην Ελλάδα23:59Ζελένσκι σε Ντράγκι: Δεν είμαστε έτοιμοι για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία23:45Θεσσαλονίκη: φωτιά σε μαντρί με δεκάδες νεκρά ζώα23:32Πειραϊκή: Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη23:18Δήλεσι: τον πάτησε με το αυτοκίνητο γιατί... τσακώθηκαν23:05Κρούσμα λέπρας στο Νοσοκομείο “Αττικόν”22:51Ευρυτανία - τροχαίο: φονική “βουτιά” σε γκρεμό (εικόνες)22:38Φεστιβάλ Καννών - γυναικοκτονίες: Ακτιβίστριες ύψωσαν πανό με τα ονόματα θυμάτων22:24Νέα Υόρκη: Πυροβολισμοί στο μετρό22:10Παναθηναϊκός – Άρης: Άνετη νίκη για το “τριφύλλι”21:56Ευλογιά των πιθήκων: Τι “δείχνει” το πρώτο δείγμα από το πιθανό κρούσμα21:42Γκραν Πρι Βαρκελώνης: Ο Φερστάπεν πανηγύρισε ανέλπιστη νίκη21:29Αλλεργίες: Οι ιδιαιτερότητες στα παιδιά!21:15Roland Garros – Σάκκαρη: Χωρίς να ιδρώσει… στον δεύτερο γύρο21:022 "μαγικές" μάσκες προσώπου για ενυδάτωση και θρέψη!20:49Πήγε να κλέψει και πέθανε από ηλεκτροπληξία20:35Κολοσσός Ρόδου – Λάρισα: Break με ανατροπή20:21Ευλογιά των Πιθήκων - Ζαούτης: μην το συγκρίνουμε με τον covid20:07Junk food: Τι προκάλεσε σε έναν έφηβο η μακροχρόνια κατανάλωση19:53Μοσχάτο: Κλέφτης με αδυναμία στα... μηχανάκια (εικόνες)19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο