LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 21:58

Η εξωσωματική γονιμοποίηση στον 21ο αιώνα: Το μέλλον είναι ήδη εδώ

Γράφει ο Μηνάς Μαστρομηνάς, Γυναικολόγος Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Πρόεδρος ΔΣ ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

εξωσωματική γονιμοποίηση - υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - IVF

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ξεκίνησε τη θαυμαστή της πορεία το 1978 με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, της Luisse Brown. Τότε η μέθοδος εθεωρείτο πειραματική και τα ποσοστά επιτυχίας ήταν μονοψήφια. Στα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε μια ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνικής που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ιατρικής.

Η κοινωνική μάστιγα του συνόλου της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας αντιμετωπίστηκε σε ποσοστά άνω του 90%. Παράλληλα, η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε περιπτώσεις που δεν αφορούσαν στη γονιμότητα όπως η προεμφυτευτική διάγνωση μεταδιδόμενων κληρονομικά σοβαρών νοσημάτων (μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση κ.ά.). Επίσης, η κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος πριν τη θεραπεία για κακοήθη νοσήματα επέτρεψε τη διατήρηση της γονιμότητας σε ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια απλή, τεκμηριωμένη και απολύτως ασφαλής ιατρική διαδικασία ρουτίνας, σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Η διάρκειά της μειώθηκε από 4 σε 2 εβδομάδες και είναι πολύ φιλική για την ασθενή αφού εντάσσεται στην καθημερινότητά της.

Τα ποσοστά επιτυχίας έχουν εκτοξευτεί άνω του 50% με την πρώτη προσπάθεια και άνω του 75% με την ολοκλήρωση τριών εμβρυομεταφορών. Τα τελευταία είκοσι χρόνια συντελέστηκε μια εκπληκτική πρόοδος που αφορούσε κυρίως στο Εμβρυολογικό Εργαστήριο. Κατανοήσαμε καλύτερα τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες και φιλικό περιβάλλον του εξελισσόμενου εμβρύου μέχρι την πέμπτη ημέρα της ζωής του (βλαστοκύστη) όταν εμφυτεύεται στη μήτρα.

Το φιλικό και μη τοξικό περιβάλλον στο εργαστήριο εγγυάται ένας σύγχρονος μηχανισμός φιλτραρίσματος του εισερχόμενου αέρα σταθερής θερμοκρασίας, που απαλλάσει τον αέρα από αιωρούμενα μικροσωματίδια και διάφορα τοξικά αέρια για το έμβρυο. Στην ίδια κατεύθυνση, η νέα γενιά προηγμένων καλλιεργητικών υλικών και επωαστών βελτιστοποιεί την απρόσκοπτη πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη. Οι σύγχρονοι επωαστές διατηρούν απόλυτα σταθερές και ακριβείς συνθήκες θερμοκρασίας και pH και παράλληλα είναι εφοδιασμένοι με κάμερα παρακολούθησης (time lapse) της εμβρυικής πορείας και εξέλιξης που πληροφορεί για τη βιωσιμότητα και δυναμική εκάστου εμβρύου. Οι πληροφορίες αυτές αξιοποιούνται ψηφιακά και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τους εμβρυολόγους στην επιλογή των εμβρύων με τη μεγαλύτερη δυνατότητα εμφύτευσης.

Όμως, όλες αυτές οι εντυπωσιακές διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον απαλλαγμένο από την πιθανότητα λάθους. Η επιβεβαίωση (μαρτυρία) των στοιχείων των ασθενών, των γαμετών τους και των εμβρύων τους (witnessing) γίνεται σήμερα σε όλη την εξέλιξη του προγράμματος της εξωσωματικής γονιμοποίησης ψηφιακά και ηλεκτρονικά. Αυτό προσφέρει ασφάλεια και δυνατότητα εξαγωγής πληροφοριών για κάθε φάση της προσπάθειας.

Στη χώρα μας έχουμε την τύχη να έχουμε πρωτοπόρους επιστήμονες του κλάδου και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στη χώρα μας γεννιούνται κάθε χρόνο 4.000 παιδιά από τις περίπου 12.000 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Περίπου ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας θα χρειαστεί να καταφύγει στη συνδρομή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η επιλογή του κέντρου εξωσωματικής από τους ασθενείς είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας. Τα σύγχρονα και επιτυχή κέντρα εξωσωματικής είναι πλήρως εξοπλισμένα με ψηφιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, απόλυτα εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες και φυσικά, παρέχεται όλο το φάσμα της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας.

Εάν θέλαμε να περιγράψουμε με τρεις λέξεις την εξωσωματική γονιμοποίηση στον 21ο αιώνα, αυτές θα ήταν Αποτελεσματικότητα, Ασφάλεια, Απλότητα. Και όλα αυτά μέσα σε ένα ανθρώπινο και φιλικό περιβάλλον που αγκαλιάζει με θέρμη, ενδιαφέρον και εξατομίκευση τις ανάγκες του κάθε ζευγαριού.

ΜΑΣΤΡΟΜΗΝΑΣ

*Άρθρο του Μηνά Μαστρομηνά, Γυναικολόγου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Προέδρου ΔΣ ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυλογιά των πιθήκων: Τι “δείχνει” το πρώτο δείγμα από το πιθανό κρούσμαΧθες 21:35 | Ειδήσεις

Στο "Αττικόν" νοσηλεύεται ο 29χρονος. Τι έδειξε ο πρώτος έλεγχος. Πότε αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των δειγμάτων του πιθανού κρούσματος.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ΕΔΕ και το φιαλίδιο αίματος της ΤζωρτζίναςΧθες 17:34 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για το φιαλίδιο αίματος που εντοπίστηκε σε ψυγείο στο νοσοκομείο.

Κρούσμα λέπρας στο Νοσοκομείο “Αττικόν”Χθες 22:38 | Ειδήσεις

 «Είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην υπάρξει διασπορά», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Σπυρίδων Πουρνάρας.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Το ψυχογράφημα - “φωτιά” για την δολοφονία της ΚαρολάινΧθες 11:48 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην πολυσέλιδη έκθεση της ψυχιάτρου, που είχε οριστεί ως πραγματογνώμονας, στην δίκη για την συζυγοκτονία στα Γλυκά Νερά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μυκηναϊκό δαχτυλίδι από τη νεκρόπολη της Ιαλυσού επέστρεψε στην Ελλάδα23:59Ζελένσκι σε Ντράγκι: Δεν είμαστε έτοιμοι για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία23:45Θεσσαλονίκη: φωτιά σε μαντρί με δεκάδες νεκρά ζώα23:32Πειραϊκή: Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη23:18Δήλεσι: τον πάτησε με το αυτοκίνητο γιατί... τσακώθηκαν23:05Κρούσμα λέπρας στο Νοσοκομείο “Αττικόν”22:51Ευρυτανία - τροχαίο: φονική “βουτιά” σε γκρεμό (εικόνες)22:38Φεστιβάλ Καννών - γυναικοκτονίες: Ακτιβίστριες ύψωσαν πανό με τα ονόματα θυμάτων22:24Νέα Υόρκη: Πυροβολισμοί στο μετρό22:10Παναθηναϊκός – Άρης: Άνετη νίκη για το “τριφύλλι”21:56Ευλογιά των πιθήκων: Τι “δείχνει” το πρώτο δείγμα από το πιθανό κρούσμα21:42Γκραν Πρι Βαρκελώνης: Ο Φερστάπεν πανηγύρισε ανέλπιστη νίκη21:29Αλλεργίες: Οι ιδιαιτερότητες στα παιδιά!21:15Roland Garros – Σάκκαρη: Χωρίς να ιδρώσει… στον δεύτερο γύρο21:022 "μαγικές" μάσκες προσώπου για ενυδάτωση και θρέψη!20:49Πήγε να κλέψει και πέθανε από ηλεκτροπληξία20:35Κολοσσός Ρόδου – Λάρισα: Break με ανατροπή20:21Ευλογιά των Πιθήκων - Ζαούτης: μην το συγκρίνουμε με τον covid20:07Junk food: Τι προκάλεσε σε έναν έφηβο η μακροχρόνια κατανάλωση19:53Μοσχάτο: Κλέφτης με αδυναμία στα... μηχανάκια (εικόνες)19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο