LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 17:39 | Ανανέωση: 18 Ιανουαρίου 2022 18:57

Κορονοϊός - λύματα: Αύξηση ιικού φορτίου έως 281%

Αναλυτικά οι περιοχές με την μεγαλύτερη εβδομαδιαία επιβάρυνση. Σε ποια περιοχή καταγράφηκε μείωση του ιικού φορτίου

Λύματα - Ψυττάλεια

Παράλληλα με την ανακοίνωση της Τρίτης για τον αριθμό νεκρών, τους διασωληνωμένους και τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, αλλά και για την γεωγραφική κατανομή τους ανά περιφερειακή ενότητα, από τον ΕΟΔΥ έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτωνγια την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ

"Την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή (1/12) του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες τέσσερεις (4/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ. Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +32% στο Βόλο μέχρι +281% στην Πάτρα. Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στη Λάρισα (+8%), στην Ξάνθη (-10%), στα Ιωάννινα (-6%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-6%). Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-31%). 

κορονοϊός - κρούσματα - λύματα

Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητική τάση, με στατιστικά μη σημαντική μείωση (-6%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 03-09/01/22. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021. Έκτοτε το ιικό φορτίο αυξήθηκε σταδιακά, με την πρώτη μεγάλη αύξηση να καταγράφεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου 2021 και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2021, ενώ τις υπόλοιπες εβδομάδες του Νοεμβρίου 2021 παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις σε υψηλά επίπεδα. Το ιικό φορτίο στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής εξακολούθησε να παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις με μη σημαντικές αυξομειώσεις τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Δεκεμβρίου 2021, ενώ την τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2021 το ιικό φορτίο παρουσίασε μεγάλη αύξηση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή που είχε παρατηρηθεί έως τότε, τάση η οποία συνεχίστηκε έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022. Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου παρουσίασε σταθεροποιητική τάση.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μείωση (-31%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 03-09/01/22, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες συνεχούς αύξησης. Ωστόσο, το ιικό φορτίο της πόλης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Με βάση ημερήσιες ειδικές αναλύσεις στα λύματα, η εβδομαδιαία μέση τιμή της συχνότητας του στελέχους Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης, την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, κυμάνθηκε στο 87%, στα ίδια επίπεδα (-2%) με την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρέμεινε σταθερό (+8%) σε σχέση με την εβδομάδα 03-09/01/22.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο παρουσίασε αύξηση (+32%) σε σχέση με την εβδομάδα 03-09/01/22.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, στην πόλη του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+118%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 03-09/01/22.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, στην πόλη των Χανίων, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+50%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 03-09/01/22.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε σημαντική αύξηση (+239%) στη μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 03-09/01/22.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρουσίασε αύξηση (+113%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 03-09/01/22.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, στην Πάτρα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε μεγάλη αύξηση (+281%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 03-09/01/22. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, στην Ξάνθη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (-10%) σε σχέση με την εβδομάδα 03-09/01/22.

Αλεξανδρούπολη:Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, στην Αλεξανδρούπολη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+35%) σε σχέση με την εβδομάδα 03-09/01/22.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/01/22, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (-6%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 03-09/01/22".

Η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Ειδήσεις σήμερα: 

Συντάξεις χηρείας: Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τις περικοπές

Μεξικό: Δολοφονήθηκαν δυο δημοσιογράφοι

Λαμία – Τροχαίο: απανθρακώθηκε οδηγός στο αυτοκίνητό του (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών23:59Βίρτους – Ολυμπιακός: Πέρασε από την Μπολόνια και κοιτάει ψηλά ο “Θρύλος”23:44Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»23:29Επίθεση με μαχαίρι και χλωρίνη σε εργοστάσιο στην Ιαπωνία - 15 τραυματίες23:14Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς22:59Ασία: 21 χρόνια από το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία22:45Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στην Εύβοια (εικόνες)22:31Amber Alert Hellas: Αρπαγή 8χρονου από την μητέρα του22:17Euroleague: Πέμπτη διαδοχική νίκη η Μακάμπι, με κατοστάρα επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι22:02Παρίσι: Νεαρός μαχαίρωσε 3 γυναίκες σε ισάριθμους σταθμούς του Μετρό21:48Νέα περιστατικά με μετανάστες στα νότια της Κρήτης 21:33Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19Πέθανε ο διάσημος λυράρης Μανώλης Σκουλάς21:05Τζανάκης στον ΑΝΤ1: Η επιδημία αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να προσέξουμε 20:51Καλλιθέα: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη - Δύο άτομα απανθρακωμένα20:37Το ασήμι ξεπερνά τα 75 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία 20:23Ant1 Sports: Σενάρια για την επιστροφή Φορτούνη και Τσιμίκα… στο λιμάνι20:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο19:55Αταλάντη: Σκύλος δάγκωσε και ακρωτηρίασε γυναίκα - Έχασε δύο δάχτυλα19:40Ροδόπη: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα - Δεν γνωρίζει για τον θάνατο του 7χρονου γιού της19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο