LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 14:04

Αυστρία - Γυναικοκτονίες: “Συναγερμός” για τα υψηλά ποσοστά

Πόσες γυναίκες φονεύθηκαν συνολικά στην Αυστρία από το 2010 έως το 2020

Κακοποίηση - ξυλοδαρμός - ξύλο - γυναίκα

Ο αριθμός 31, σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο στη Βιέννη, είναι γραμμένος με κόκκινο χρώμα για να θυμίζει το αίμα, μια έντονη υπενθύμιση ενός ζοφερού φόρου: οι γυναίκες που έπεσαν νεκρές από τα χέρια των συντρόφων τους πέρυσι στην Αυστρία.

Έπειτα από πολλά χρόνια άρνησης, η χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης συνειδητοποίησε ένα παράδοξο: Οι φόνοι που καταγράφονται εκεί είναι λίγοι, αλλά τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, κάτι σπάνιο στην ΕΕ.

Στην Αυστρία από το 2010 ως το 2020 συνολικά 319 γυναίκες φονεύθηκαν, στην πλειονότητά τους από νυν ή πρώην συζύγους, σε μια χώρα με 8,9 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με έκθεση που ζήτησε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, βάσει των στοιχείων της Eurostat.

Το θέμα ήταν παραμελημένο στην Αυστρία και ήρθε στο επίκεντρο της συζήτησης μόνο έπειτα από κάποια ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα.

Στις 5 Μαρτίου 2021 ο πρώην σύντροφος μιας 35χρονης γυναίκας, της Ναντίν Β., προσπάθησε να την στραγγαλίσει με ένα καλώδιο και στη συνέχεια να την κάψει ζωντανή. Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της ένα μίνα αργότερα.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Πρωτοφανής βιαιότητα

Τον Απρίλιο ένας άνδρας συνελήφθη επειδή σκότωσε την πρώην σύντροφό του, μητέρα δύο παιδιών.

Ο 43χρονος άνδρας που καταδικάστηκε σε ισόβια ήταν ήδη γνωστός στις αρχές αφού μια βουλευτής των οικολόγων είχε δημοσιεύσει το 2018 χυδαία μηνύματα που της είχε στείλει στο Facebook.

Έκτοτε ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και η κυβέρνηση της Αυστρίας ενέτεινε τις προσπάθειές της, προσφέροντας σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ το 2022 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία εναντίον των γυναικών.

Προκειμένου να μην ξεχαστούν όσες σκοτώθηκαν, η Άνα Μπάντχοφερ ξεκίνησε να γράφει σε έναν τοίχο στη Βιέννη τα ονόματα των θυμάτων.

«Λίγοι αγανακτούν» για αυτά τα εγκλήματα, «για την πρωτοφανή βιαιότητα», καταγγέλλει η ακτιβίστρια, η οποία θέλει να κινητοποιήσει την κοινωνία.

Επικαλείται το παράδειγμα μιας νεαρής γυναίκας, την οποία παράτησε ο σύντροφός της να ξεψυχήσει στα σκαλιά ενός δημόσιου κτιρίου, αφού την είχε ξυλοκοπήσει με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ.

ΚΟΡΙΤΣΙ - ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΦΤΩΧΕΙΑ

Οικονομική ανεξαρτησία

Η Κάριν Πφολτς, ίδια θύμα επί 10 χρόνια της βίας από τον σύζυγό της, θυμάται ακόμη τη μοναξιά της.

«Δεν υπάρχει κανείς για να μιλήσεις. Πολλές από εμάς σιωπούν από ντροπή, από φόβο για την αντίδραση της κοινωνίας», εξηγεί. Η ίδια πλέον πηγαίνει στα σχολεία για να μοιραστεί την εμπειρία της.

Εξωτερικά η βία δεν ήταν εμφανής, αφού έκρυβε τους μώλωπες από τα χτυπήματα.

Αναλογικά λιγότερες γυναίκες σκοτώνονται από τους συντρόφους τους στη Ρωσία ή τη Βραζιλία, χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, σε σχέση με την Αυστρία.

Όμως σε ένα πλαίσιο ήρεμο και με ευημερία, όπου υπάρχουν νόμοι και ένα δίκτυο στήριξης, «η κατάσταση είναι ακατανόητη», εκτιμά η Μαρία Ρέσελχούμερ, υπεύθυνη του AOF, της βασικής ένωσης που διαχειρίζεται τα κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών.

Το φαινόμενο εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι πολλές μητέρες μένουν στο σπίτι ή έχουν μερική απασχόληση σε αυτή την καθολική χώρα και συχνά δεν έχουν τα μέσα να εγκαταλείψουν έναν βίαιο σύντροφο.

Οι γυναίκες στην Αυστρία κερδίζουν 20% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, μια πρωτοφανής διαφορά στην ΕΕ, με εξαίρεση την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Σε αυτές τις συνθήκες λίγες τολμούν να κάνουν το βήμα. Διότι «αν φύγεις, θα βρεθείς στον δρόμο με μια πλαστική σακούλα στο ένα χέρι και το παιδί σου στο άλλο», δηλώνει η Πφολτς.

Όταν εκείνη αποφάσισε να εγκαταλείψει τον σύντροφό της, αισθάνθηκε «σαν πρόσφυγας στην ίδια μου τη χώρα».

Η Ρέσελχούμερ κάνει επίσης λόγο για «έλλειψη πραγματικού σεβασμού και μιας ταπείνωσης των γυναικών» στην πολιτική σκηνή, ένα γεγονός που οξύνθηκε υπό τον κυβερνητικό συνασπισμό των συντηρητικών με την άκρα δεξιά από το 2017 ως το 2019.

Αν και χαιρετίζει την αφύπνιση των αρχών, εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη «ελλείψεις».

«Είναι αλήθεια ότι μιλάμε πολύ για αυτό το θέμα τώρα», σχολιάζει η Πφολτς. Αλλά ακόμη και τώρα «σχεδόν κανείς» δεν θίγεται από την κακοποίηση των γυναικών, δηλώνει. «Μέχρι να υπάρξει ένας φόνος».

Λίγο αφού μπήκε το 2022 καταγράφηκε ένα ακόμη θύμα: μια 42χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από σφαίρες από το χέρι του συζύγου της, ο οποίος την σκότωσε στο τραπέζι την ώρα του δείπνου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γέρακας: Κατέρρευσε οικοδομή (εικόνες)

Κορονοϊός: Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 157 σημεία

Premier League - Τσέλσι: Νέα “γκέλα” για τους Λονδρέζους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου – Κύκλος επαφών στην ΟυάσινγκτονΣήμερα 08:23 | Ειδήσεις

Αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δεκαήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, με αφετηρία τη σημερινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.


 


 


 


 

Τέμπη: Πατέρας θύματος κάνει απεργία πείνας και δίψας μπροστά στη Βουλή – Η ανάρτηση της ΚαρυστιανούΣήμερα 15:43 | Ειδήσεις

Ο πατέρας του Ντένις Ρούτσι, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ζητά την εκταφή της σορού του παιδιού του.

Αποκαλύψεις - Ειρήνη Μουρτζούκου: Φέρεται να είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και άλλο βρέφοςΣήμερα 16:20 | Ειδήσεις

Η μαρτυρίες στην εκπομπή "Αποκαλύψεις" για την άγνωστη απόπειρα δολοφονίας ενός ακόμη βρέφους από την Ειρήνης Μουρτζούκου το 2017.

Τόκιο - Καραλής: Βρέθηκε στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβουΣήμερα 16:57 | Ειδήσεις

Κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο ο “Μανόλο”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τόκιο - Καραλής: Βρέθηκε στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου17:00Αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Διώκεται για κακούργημα η 36χρονη κοπέλα που μαχαίρωσε τον οδηγό16:45Αποκαλύψεις - Ειρήνη Μουρτζούκου: Φέρεται να είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και άλλο βρέφος16:29Έκλεβε καύσιμα από τον εργοδότη του - Κατασχέθηκαν 15 δοχεία 20 λίτρων το καθένα16:15Εύβοια: Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου - Τι φοβούνται οι αρχές16:00Τέμπη: Πατέρας θύματος κάνει απεργία πείνας και δίψας μπροστά στη Βουλή – Η ανάρτηση της Καρυστιανού15:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της15:32Χανιά: Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμούς σε κάδους και ξερά χόρτα15:17Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός άνδρα στα νερά του Θερμαϊκού15:03EuroΒasket: Έφτασαν στην Ελλάδα οι «χάλκινοι» - Θερμή υποδοχή της Εθνικής Ομάδας (εικόνες)14:49Τεντόγλου: Με ένα άλμα στον τελικό – Πήδηξε στα 8.17 μέτρα14:35Φωτιά στα Καμένα Βούρλα – Επιχειρούν 3 εναέρια14:21Βουλή - ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξελέγη το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής14:07Πάπας Λέων: Αν ο πλούτος είναι το μόνο που μετράει, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα13:53Λάρισα: Η Σοφία Ζαχαράκη στον αγιασμό του πρώτου ΕΠΑΛ σε σωφρονιστικό κατάστημα (εικόνες)13:40Novartis – Σαμαράς: Να αποκαλυφθούν και οι ηθικοί αυτουργοί της σκευωρίας13:26Χαλκιδική: Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία13:13Κόστα: Συγχαρητήρια για όσα έκανε η Ελλάδα την τελευταία 10ετια12:59Παναθηναϊκός: Επίσημα "διαζύγιο" με τον Ρουί Βιτόρια12:46Γλυκερία στο Πρωινό ΑΝΤ1: Δεν υπήρχε λόγος να γίνει όλη αυτή η ανθρωποφαγία εναντίον μου12:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο