LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 14:04

Αυστρία - Γυναικοκτονίες: “Συναγερμός” για τα υψηλά ποσοστά

Πόσες γυναίκες φονεύθηκαν συνολικά στην Αυστρία από το 2010 έως το 2020

Κακοποίηση - ξυλοδαρμός - ξύλο - γυναίκα

Ο αριθμός 31, σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο στη Βιέννη, είναι γραμμένος με κόκκινο χρώμα για να θυμίζει το αίμα, μια έντονη υπενθύμιση ενός ζοφερού φόρου: οι γυναίκες που έπεσαν νεκρές από τα χέρια των συντρόφων τους πέρυσι στην Αυστρία.

Έπειτα από πολλά χρόνια άρνησης, η χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης συνειδητοποίησε ένα παράδοξο: Οι φόνοι που καταγράφονται εκεί είναι λίγοι, αλλά τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, κάτι σπάνιο στην ΕΕ.

Στην Αυστρία από το 2010 ως το 2020 συνολικά 319 γυναίκες φονεύθηκαν, στην πλειονότητά τους από νυν ή πρώην συζύγους, σε μια χώρα με 8,9 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με έκθεση που ζήτησε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, βάσει των στοιχείων της Eurostat.

Το θέμα ήταν παραμελημένο στην Αυστρία και ήρθε στο επίκεντρο της συζήτησης μόνο έπειτα από κάποια ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα.

Στις 5 Μαρτίου 2021 ο πρώην σύντροφος μιας 35χρονης γυναίκας, της Ναντίν Β., προσπάθησε να την στραγγαλίσει με ένα καλώδιο και στη συνέχεια να την κάψει ζωντανή. Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της ένα μίνα αργότερα.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Πρωτοφανής βιαιότητα

Τον Απρίλιο ένας άνδρας συνελήφθη επειδή σκότωσε την πρώην σύντροφό του, μητέρα δύο παιδιών.

Ο 43χρονος άνδρας που καταδικάστηκε σε ισόβια ήταν ήδη γνωστός στις αρχές αφού μια βουλευτής των οικολόγων είχε δημοσιεύσει το 2018 χυδαία μηνύματα που της είχε στείλει στο Facebook.

Έκτοτε ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και η κυβέρνηση της Αυστρίας ενέτεινε τις προσπάθειές της, προσφέροντας σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ το 2022 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία εναντίον των γυναικών.

Προκειμένου να μην ξεχαστούν όσες σκοτώθηκαν, η Άνα Μπάντχοφερ ξεκίνησε να γράφει σε έναν τοίχο στη Βιέννη τα ονόματα των θυμάτων.

«Λίγοι αγανακτούν» για αυτά τα εγκλήματα, «για την πρωτοφανή βιαιότητα», καταγγέλλει η ακτιβίστρια, η οποία θέλει να κινητοποιήσει την κοινωνία.

Επικαλείται το παράδειγμα μιας νεαρής γυναίκας, την οποία παράτησε ο σύντροφός της να ξεψυχήσει στα σκαλιά ενός δημόσιου κτιρίου, αφού την είχε ξυλοκοπήσει με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ.

ΚΟΡΙΤΣΙ - ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΦΤΩΧΕΙΑ

Οικονομική ανεξαρτησία

Η Κάριν Πφολτς, ίδια θύμα επί 10 χρόνια της βίας από τον σύζυγό της, θυμάται ακόμη τη μοναξιά της.

«Δεν υπάρχει κανείς για να μιλήσεις. Πολλές από εμάς σιωπούν από ντροπή, από φόβο για την αντίδραση της κοινωνίας», εξηγεί. Η ίδια πλέον πηγαίνει στα σχολεία για να μοιραστεί την εμπειρία της.

Εξωτερικά η βία δεν ήταν εμφανής, αφού έκρυβε τους μώλωπες από τα χτυπήματα.

Αναλογικά λιγότερες γυναίκες σκοτώνονται από τους συντρόφους τους στη Ρωσία ή τη Βραζιλία, χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, σε σχέση με την Αυστρία.

Όμως σε ένα πλαίσιο ήρεμο και με ευημερία, όπου υπάρχουν νόμοι και ένα δίκτυο στήριξης, «η κατάσταση είναι ακατανόητη», εκτιμά η Μαρία Ρέσελχούμερ, υπεύθυνη του AOF, της βασικής ένωσης που διαχειρίζεται τα κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών.

Το φαινόμενο εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι πολλές μητέρες μένουν στο σπίτι ή έχουν μερική απασχόληση σε αυτή την καθολική χώρα και συχνά δεν έχουν τα μέσα να εγκαταλείψουν έναν βίαιο σύντροφο.

Οι γυναίκες στην Αυστρία κερδίζουν 20% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, μια πρωτοφανής διαφορά στην ΕΕ, με εξαίρεση την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Σε αυτές τις συνθήκες λίγες τολμούν να κάνουν το βήμα. Διότι «αν φύγεις, θα βρεθείς στον δρόμο με μια πλαστική σακούλα στο ένα χέρι και το παιδί σου στο άλλο», δηλώνει η Πφολτς.

Όταν εκείνη αποφάσισε να εγκαταλείψει τον σύντροφό της, αισθάνθηκε «σαν πρόσφυγας στην ίδια μου τη χώρα».

Η Ρέσελχούμερ κάνει επίσης λόγο για «έλλειψη πραγματικού σεβασμού και μιας ταπείνωσης των γυναικών» στην πολιτική σκηνή, ένα γεγονός που οξύνθηκε υπό τον κυβερνητικό συνασπισμό των συντηρητικών με την άκρα δεξιά από το 2017 ως το 2019.

Αν και χαιρετίζει την αφύπνιση των αρχών, εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη «ελλείψεις».

«Είναι αλήθεια ότι μιλάμε πολύ για αυτό το θέμα τώρα», σχολιάζει η Πφολτς. Αλλά ακόμη και τώρα «σχεδόν κανείς» δεν θίγεται από την κακοποίηση των γυναικών, δηλώνει. «Μέχρι να υπάρξει ένας φόνος».

Λίγο αφού μπήκε το 2022 καταγράφηκε ένα ακόμη θύμα: μια 42χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από σφαίρες από το χέρι του συζύγου της, ο οποίος την σκότωσε στο τραπέζι την ώρα του δείπνου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γέρακας: Κατέρρευσε οικοδομή (εικόνες)

Κορονοϊός: Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 157 σημεία

Premier League - Τσέλσι: Νέα “γκέλα” για τους Λονδρέζους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘερμό επεισόδιο στο Αγαθονήσι: Τουρκικό αλιευτικό επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού – Έπεσαν προειδοποιητικές βολέςΣήμερα 17:48 | Ειδήσεις

Το τουρκικό σκάφος έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παρά τις προειδοποιήσεις του λιμενικού.

Προϋπολογισμός 2026: Ισχυρή ανάπτυξη, "εκτίναξη" των επενδύσεων, πληθωρισμός στο 2,2% και μείωση ανεργίαςΣήμερα 14:30 | Ειδήσεις

Οι επενδύσεις προβλέπεται να αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για το 2026.

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Αλέκο Φλαμπουράρη – Ο επικήδειος του Αλέξη Τσίπρα (εικόνες)Σήμερα 16:44 | Ειδήσεις

«Δεν σε αποχαιρετώ, αλλά σου υπόσχομαι ότι, όπως εσύ, δεν θα παραδώσουμε ούτε την ψυχή ούτε τα όνειρά μας, στη γοητεία της όποιας εξουσίας», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ελεύθερη αφέθηκε η Δήμητρα ΜατσούκαΣήμερα 15:30 | Ειδήσεις

Αναβλήθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου η δίκη της ηθοποιού στο Αυτόφωρο. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κομοτηνή - Διακίνηση μεταναστών: Συνελήφθη αλλοδαπός για το τροχαίο με τους 2 νεκρούς στη Ροδόπη18:30Ισπανία: Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας κρίθηκε ένοχος για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών 18:20Παναθηναϊκός: Θλάση ξανά ο Πελίστρι - Θα καθυστερήσει να επανέλθει 18:10Θερμό επεισόδιο στο Αγαθονήσι: Τουρκικό αλιευτικό επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού – Έπεσαν προειδοποιητικές βολές18:00Αχαΐα: Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού ανηλίκου17:50Γαλλία: Πολιτικό σοκ με δήλωση του στρατηγού Μαντόν – "Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να χάσει τα παιδιά της"17:40Τεττέη για Αντετοκούνμπο: Ο Γιάννης ήταν και είναι ο φάρος για παιδιά σαν εμένα17:30Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:20"Αποκαλύψεις"- Πρώην φίλος του επιχειρηματία: Ο Παντελίδης δεν στεναχωριόταν όταν έχανε, γελούσε17:10Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Αλέκο Φλαμπουράρη – Ο επικήδειος του Αλέξη Τσίπρα (εικόνες)17:00Πλήρωσε χρήματα για αγορά αυτοκινήτου και δεν το παρέλαβε ποτέ16:50Δήμητρα Ματσούκα: Η πρώτη της αντίδραση στις "Αποκαλύψεις" μετά τη σύλληψη της - Από εσάς το μαθαίνω16:40Μουντιάλ 2026: Αναλυτικά η κλήρωση τον πλέι-οφ που οδηγούν σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό16:30Συνάντηση Χριστοδουλίδη- 'Ερχιουρμαν: Τέσσερα τα θετικά σημεία σύμφωνα με τον πρόεδρο Κύπρου16:20Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2025 powered by ΔΕΗ16:10Ζημιές και προβλήματα από την κακοκαιρία σε Κέρκυρα και Ήπειρο - Ποτάμια έχουν φουσκώσει16:00Ελεύθερη αφέθηκε η Δήμητρα Ματσούκα15:50Θεσσαλονίκη: Αθώος ο 27χρονος που έπεσε θύμα ληστείας και κατηγορήθηκε για προσέλκυση ανήλικης15:36Πιερρακάκης: Τιμητικές αλλά πρόωρες οι συζητήσεις για διαδοχή της προεδρίας του Eurogroup15:22Ο Sir Rod Stewart κατακτά την Αθήνα το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2025, με μια μοναδική συναυλία στo Telekom Center Athens15:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο