LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 10:09

Κορονοϊός: Γιατί το rapid test βγαίνει αρνητικό και το PCR θετικό

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναλύει την περίπτωση νοσήσαντα που βρέθηκε θετικός σε τεστ PCR για τον κορονοϊό, ενώ το rapid test έβγαινε αρνητικό. 

rapid test - ΕΟΔΥ - κινητες μονάδες

Χιλιάδες PCR, αλλά και rapid test διενεργούνται καθημερινά για τον κορονοϊό, ενώ συνεχίζεται η επέλαση της Όμικρον στη χώρα, με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά σε πενταψήφιο αριθμό. 

Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί  το PCR να βγαίνει θετικό και το rapid ή το self τεστ να είναι αρνητικό.

O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης επιχειρώντας να εξηγήσει το παραπάνο φαινόμενο αναλύει ένα  ιδιαίτερο περιστατικό μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε περάσει κορονοϊό χωρίς συμπτώματα αλλά βρέθηκε θετικός κατά τύχη σε PCR τεστ, επειδή μολύνθηκε από άλλον ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τα τεστ κορονοϊού

Ακολουθεί ανώνυμο πραγματικό περιστατικό που δείχνει γιατί η PCR θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το ταχύ test αντιγόνου.

Συνάδελφος ζητάει τη γνώμη μου για ένα περιστατικό όπου έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί 2 ημέρες. Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο). Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ζητήθηκε εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza). Ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2.

Συμπεράσματα:

1) θετική PCR σε χαμηλά φορτία με αρνητικό αντιγόνο πιθανότατα σημαίνει παλιά (>10 ημέρες) αδιάγνωστη λοίμωξη με SARS-CoV-2

2) καθώς η διάρκεια θετικής PCR-αρνητικού αντιγόνου είναι πολύ μεγαλύτερη στην αποδρομή της λοίμωξης (μέσος όρος 17 ημέρες, φτάνει μέχρι και 83!!! ημέρες), το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι παλιά λοίμωξη, παρά έναρξη λοίμωξης

3) αν το αντιγόνο είναι αρνητικό και θετική η PCR να κοιτάτε πάντα το φορτίο (κύκλους της PCR), σε χαμηλό φορτίο να ζητάτε επανάληψη της PCR ή επανάληψη του αντιγόνου μετά από 1 ημέρα. Αν το αντιγόνο δεν θετικοποιηθεί τις επόμενες 1-2 ημέρες ή το φορτίο παραμείνει χαμηλό θα πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικές διαγνώσεις.

4) Συστήνω την εκτέλεση του συνδρομικού panel σε βαριές περιπτώσεις με παρατεταμένη ασυμφωνία μεταξύ PCR και ταχέως αντιγόνου του SARS-CoV-2.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές συστήνουν σε όσους βρεθούν θετικοί σε rapid ή self test, να αυτοπεριοριστούν και να μην πάνε να κάνουν και PCR.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η πηγή του παράξενου ήχου - Τι συμβαίνει

Κορονοϊός - Κώστας Καραμανλής: Θετικός ο πρώην πρωθυπουργός

Βίντεο με το κρουστικό κύμα πάνω από την Ελλάδα από το ηφαίστειο της Τόνγκα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο