LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 10:09

Κορονοϊός: Γιατί το rapid test βγαίνει αρνητικό και το PCR θετικό

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναλύει την περίπτωση νοσήσαντα που βρέθηκε θετικός σε τεστ PCR για τον κορονοϊό, ενώ το rapid test έβγαινε αρνητικό. 

rapid test - ΕΟΔΥ - κινητες μονάδες

Χιλιάδες PCR, αλλά και rapid test διενεργούνται καθημερινά για τον κορονοϊό, ενώ συνεχίζεται η επέλαση της Όμικρον στη χώρα, με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά σε πενταψήφιο αριθμό. 

Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί  το PCR να βγαίνει θετικό και το rapid ή το self τεστ να είναι αρνητικό.

O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης επιχειρώντας να εξηγήσει το παραπάνο φαινόμενο αναλύει ένα  ιδιαίτερο περιστατικό μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε περάσει κορονοϊό χωρίς συμπτώματα αλλά βρέθηκε θετικός κατά τύχη σε PCR τεστ, επειδή μολύνθηκε από άλλον ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τα τεστ κορονοϊού

Ακολουθεί ανώνυμο πραγματικό περιστατικό που δείχνει γιατί η PCR θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το ταχύ test αντιγόνου.

Συνάδελφος ζητάει τη γνώμη μου για ένα περιστατικό όπου έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί 2 ημέρες. Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο). Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ζητήθηκε εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza). Ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2.

Συμπεράσματα:

1) θετική PCR σε χαμηλά φορτία με αρνητικό αντιγόνο πιθανότατα σημαίνει παλιά (>10 ημέρες) αδιάγνωστη λοίμωξη με SARS-CoV-2

2) καθώς η διάρκεια θετικής PCR-αρνητικού αντιγόνου είναι πολύ μεγαλύτερη στην αποδρομή της λοίμωξης (μέσος όρος 17 ημέρες, φτάνει μέχρι και 83!!! ημέρες), το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι παλιά λοίμωξη, παρά έναρξη λοίμωξης

3) αν το αντιγόνο είναι αρνητικό και θετική η PCR να κοιτάτε πάντα το φορτίο (κύκλους της PCR), σε χαμηλό φορτίο να ζητάτε επανάληψη της PCR ή επανάληψη του αντιγόνου μετά από 1 ημέρα. Αν το αντιγόνο δεν θετικοποιηθεί τις επόμενες 1-2 ημέρες ή το φορτίο παραμείνει χαμηλό θα πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικές διαγνώσεις.

4) Συστήνω την εκτέλεση του συνδρομικού panel σε βαριές περιπτώσεις με παρατεταμένη ασυμφωνία μεταξύ PCR και ταχέως αντιγόνου του SARS-CoV-2.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές συστήνουν σε όσους βρεθούν θετικοί σε rapid ή self test, να αυτοπεριοριστούν και να μην πάνε να κάνουν και PCR.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η πηγή του παράξενου ήχου - Τι συμβαίνει

Κορονοϊός - Κώστας Καραμανλής: Θετικός ο πρώην πρωθυπουργός

Βίντεο με το κρουστικό κύμα πάνω από την Ελλάδα από το ηφαίστειο της Τόνγκα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για Βορίζια: Οι βεντέτες και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρώνΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

«Η Κρήτη του σήμερα είναι πολλά περισσότερα από νοοτροπίες του χθες», τονίζει ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του

Σαμαράς: Ο Μητσοτάκης δεν χωνεύει την Ιστορία της ΝΔ - Την έχει μετατρέψει σε ένα υβρίδιο Σημιτικού ΠΑΣΟΚΣήμερα 08:21 | Ειδήσεις

Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία θα μεταδοθεί το μεσημέρι της Κυριακής στις 15:00, από τον ΑΝΤ1.

Ρόδος: Σύλληψη κληρικού με 2 κιλά κοκαΐνηςΣήμερα 10:15 | Ειδήσεις

Ταξίδεψε με αεροπλάνο για να παραλάβει τα ναρκωτικά που έφτασαν στο νησί με το πλοίο. Διαμένει σε μοναστήρι της Αττικής.

Βορίζια: Κλιμάκιο παιδοψυχολόγων στο χωριό – Πότε θα ανοίξουν τα σχολείαΣήμερα 08:21 | Ειδήσεις

Πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στο χωριό

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Κατάστημα έδωσε αλκοόλ σε ανήλικο - Συνελήφθη ο υπεύθυνος11:15Βραβεία Grammy: Στην κορυφή των υποψηφιοτήτων ο Κέντρικ Λαμάρ και η Lady Gaga11:01Βόλος: Λιμενικός κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος δύο μαθητών 10:48Ρόδος: Σύλληψη κληρικού με 2 κιλά κοκαΐνης10:34Μητσοτάκης για Βορίζια: Οι βεντέτες και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρών10:20Μπενίτεθ: Ο ΠΑΟΚ διαθέτει διαφορετικούς τρόπους για να πετύχει γκολ, με αρκετούς ποδοσφαιριστές10:06Γλυφάδα: Έχασε τη μάχη με τη ζωή η 70χρονη που είχε δεχθεί άγρια επίθεση με πέτρα από 38χρονο09:52Παναθηναϊκός: Δεν ανακοίνωσε αποστολή για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ ο Μπενίτεθ - Διαθέσιμος ο Γερεμέγεφ09:37Βορίζια: Κλιμάκιο παιδοψυχολόγων στο χωριό – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία09:24Άγιος Νεκτάριος: Ο συγκλονιστικός βίος και το θεάρεστο έργο του09:10Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 9 Νοεμβρίου08:56Σαμαράς: Ο Μητσοτάκης δεν χωνεύει την Ιστορία της ΝΔ - Την έχει μετατρέψει σε ένα υβρίδιο Σημιτικού ΠΑΣΟΚ08:4142ος Μαραθώνιος: Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή08:28Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:14Άνοιξαν οι ουρανοί στην Σικελία - Πλημμύρες και καταστροφές σε περιουσίες (βίντεο)23:59Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε τρένο λόγω βλάβης 23:45Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ 23:31Formula 1: "Pole" μετά την νίκη στο σπριντ για τον Λάντο Νόρις στην Βραζιλία - Έξοδος στο Q1 για τον Φερστάπεν23:17Στην Ύδρα η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Τιμήθηκε από τον Δήμο με ειδικό μετάλλιο23:03Δυτική όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε μια ομάδα Παλαιστίνιων και δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να μαζέψουν ελιές 22:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο