LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 08:14

Συντάξεις χηρείας: Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τις περικοπές

Tο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται σε ένα άτυπο «πάγωμα» της εγκυκλίου, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις.

Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ - κτίριο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόκειται να προσφύγουν αρκετές οργανώσεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων, για να ακυρωθεί η εγκύκλιος που παρεμβαίνει στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας ως αντισυνταγματική. Μετά τον σάλο που προηγήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, από την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου, την τελική κρίση αναμένεται να έχει το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο γνωστός εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης γνωστοποίησε ότι έχει ήδη λάβει εντολή για να προσφύγει στο ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, από την 1η/1/2022 αφαιρείται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ανάπηροι, συντάξεις χηρείας) η σώρευση εθνικής σύνταξης από διαφορετική αιτία (δύο συντάξεις - σύνταξη γήρατος και θανάτου - σύνταξη αναπηρίας και θανάτου). Άρα θα χορηγείται μόνο μία εθνική σύνταξη. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν από 1ης/1/2022 και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων, από την ισχύ του ν. 4387/2016, θα συνεχίσουν να τους χορηγούνται, αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384 ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προκύψουν περικοπές σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας που είχαν χορηγηθεί την τελευταία πενταετία, περίοδο λειτουργίας του «νόμου Κατρούγκαλου». Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται σε ένα άτυπο «πάγωμα» της εγκυκλίου, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις, ενδεχομένως με κάποιο εσωτερικό έγγραφο, αν κριθεί απαραίτητο.

Φορολόγηση αναδρομικών

Την ίδια στιγμή, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) παρεμβαίνει εκ νέου στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί 1,1 εκατ. δικαιούχους και αφορά τη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν το 2020. Το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για την ανάγκη να υποβληθεί τροπολογία στη Βουλή, που θα ακυρώνει τη σημερινή διαδικασία, έτσι ώστε να μην αναγκαστούν οι συνταξιούχοι από το 1,3 δισ. ευρώ που έλαβαν ως αναδρομικά να επιστρέψουν πίσω 431 εκατ. ευρώ, μέσω πρόσθετης φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορονοϊός – Γουργουλιάνης: Η ήπια νόσηση δεν προσφέρει ουσιαστική ανοσία

Μεξικό: Δολοφονήθηκαν δυο δημοσιογράφοι

Καιρός: τοπικές βροχές και κρύο την Τρίτη


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤι καιρό θα κάνει την ΤρίτηΧθες 16:06 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Τρίτη 13 Ιανουαρίου.

Στο Μαξίμου σήμερα οι αγρότες - Στις 15:00 η συνάντηση με τον ΠρωθυπουργόΣήμερα 06:33 | Ειδήσεις

Θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν προαναγγελθεί προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και σε περίπτωση κλιμάκωσης κινητοποιήσεων μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 ΙανουαρίουΧθες 21:55 | Ειδήσεις

Την μνήμη ποιων αγίων και οσίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε "Xρόνια πολλά".



Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την ΤουρκίαΧθες 19:42 | Ειδήσεις

«Η υφήλιος βρίσκεται σε αναταραχή στο ξεκίνημα του 2026, με όσα συμβαίνουν στο Ιράν, την Βενεζουέλα, αλλά και το θέμα της Γροιλανδίας», υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρότες μπλόκου Νίκαιας: "Όχι" στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη07:06Τραμπ: Έξτρα δασμοί 25% σε κάθε χώρα που έχει δοσοληψίες με το Ιράν06:52Στο Μαξίμου σήμερα οι αγρότες - Στις 15:00 η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:10Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε νεαρό κορίτσι23:59Σπύρος Λούης: Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα23:46Καμίνια: Ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης και της κόρης της - Συνελήφθησαν 3 δράστες έπειτα από καταδίωξη23:34“Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι” θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία23:20Χανιά: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μοτοσικλέτες - 10 συλλήψεις23:07Μαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστική22:53Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος22:39Ρεάλ Μαδρίτης: Απολύθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα22:25Ασπρόπυργος: Αστυνομική επιχείρηση μετά τα επεισόδια της Κυριακής - Μία σύλληψη22:11Βενεζουέλα: Δεξαμενόπλοια από την Κίνα που πήγαιναν να παραλάβουν πετρέλαιο γυρίζουν στην Ασία21:57Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 128 χλμ σε κατοικημένη περιοχή21:43"Βουτιά" έκανε ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες 21:28Ant1 Sports: Αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League21:12Ισπανία: Κατασχέθηκαν 10 τόνοι κοκαΐνης σε πλοίο που μετέφερε ... αλάτι20:58Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την Τουρκία20:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο