LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 06:03

Μεξικό: Δολοφονήθηκαν δυο δημοσιογράφοι

Ο ένας ήταν φωτορεπόρτερ και δεχόταν απειλές για την ζωή του. Ο δεύτερος δολοφονήθηκε με τη χρήση μαχαιριού.

Μεξικό - δολοφονία - φωτορεπόρτερ - Margarito Martinez

Φωτορεπόρτερ ο οποίος δεχόταν απειλές κατά της ζωής του δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ενώ συλλογικός φορέας αξίωσε η εισαγγελία να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία άλλου δημοσιογράφου, στη Βερακρούς (νοτιοανατολικά) τη 10η Ιανουαρίου.

Συνεργάτης αρκετών μεξικανικών ΜΜΕ, ο φωτοειδησεογράφος Μαργαρίτο Μαρτίνες έπεσε νεκρός από σφαίρες μπροστά στο σπίτι του στην Τιχουάνα, πόλη πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Ασφάλειας στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια.

Ο φωτοειδησεογράφος, ειδικευμένος στο αστυνομικό ρεπορτάζ, έγινε «στόχος επίθεσης με πυροβόλο όπλο», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Μαρτίνες, 49 ετών, είχε δεχθεί απειλές από μπλόγκερ, σύμφωνα με τη μεξικανική ΜΚΟ YoSiSoyPeriodista («Είμαι δημοσιογράφος»), που απαίτησε οι αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Τύπο.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία, τονίζοντας πως «η ελευθερία της έκφρασης, σε όλες της τις μορφές, είναι θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών».

Μεξικό - δολοφονία - φωτορεπόρτερ - Margarito Martinez

Στην Βερακρούς, η πολιτειακή επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων ζήτησε από τη γενική εισαγγελία να εφαρμόσει «πρωτόκολλο έρευνας για εγκλήματα κατά της ελευθερίας της έκφρασης» μετά τον φόνο του Χοσέ Λουίς Γκαμπόα, με τη χρήση μαχαιριού, τη 10η Ιανουαρίου, στο λιμάνι της Βερακρούς. Το πτώμα του δεν αναγνωρίστηκε παρά τη 14η Ιανουαρίου από την οικογένειά του. Το θύμα δεν εργαζόταν τόσο ως δημοσιογράφος, όσο ως αναλυτής, σύμφωνα με τοπική πηγή στη Βερακρούς. Δεν είχε δεχθεί «επιθέσεις» ούτε «απειλές» εξ όσων είναι γνωστά, σύμφωνα με την πολιτειακή επιτροπή προστασίας των δημοσιογράφων.

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στην υφήλιο για τους δημοσιογράφους, που εκτίθενται συχνά στον κίνδυνο να υποστούν αντίποινα από τα καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία λυμαίνονται πολλές από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

Τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2021, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που προσπαθεί σε τέτοιες υποθέσεις να εξακριβώνει εάν το θύμα ασκούσε ακόμη το επάγγελμα κι εάν δολοφονήθηκε εξαιτίας ερευνών ή άρθρων του. Κάπου εκατό δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, σύμφωνα με τους αριθμούς της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης - Έρχεται μπόνους για το Δημόσιο

Καιρός: τοπικές βροχές και κρύο την Τρίτη

ΕΟΔΥ: rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 160 σημεία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόποςΧθες 21:59 | Ειδήσεις

«Η έως σήμερα πορεία μου αποδεικνύει ότι δεν έχω ούτε χορηγούς ούτε δεσμεύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Θεσσαλονίκη: Αλιευτικό σκάφος με πέντε επιβάτες προσέκρουσε σε βράχια στον ΘερμαϊκόΧθες 21:04 | Ειδήσεις

Στο σκάφος επέβαιναν πέντε άτομα, τα οποία βρέθηκαν καλά στην υγεία τους και οδηγήθηκαν στην ακτή στο Αγγελοχώρι της Νέας Μηχανιώνας.

Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις τουΧθες 18:15 | Ειδήσεις

Στο συμβάν επιχείρησε 1 συμβατικό ασθενοφόρο και 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα με γιατρό και συνολικά 4 διασώστες ΕΚΑΒ.

Πλατεία Συντάγματος: Επεισόδιο μεταξύ Ισραηλινών και ΠαλαιστινίωνΧθες 23:35 | Ειδήσεις

Πως έγινε το επεισόδιο το απόγευμα του Σαββάτου. Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελόνι: Διάβασα πολλά απάνθρωπα και τρομακτικά σχόλια μετά την δολοφονία του Τσάρλι Κερκ23:59Πλατεία Συντάγματος: Επεισόδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων23:45Γαλλία: Αποσύρθηκε η κατάργηση των δυο αργιών23:31Ντεμπούτο με νίκη για τον Χιμένεθ, 2-1 με ανατροπή ο Άρης στο Περιστέρι23:16Η Ρουμανία ανακοίνωσε παραβίαση του εναερίου χώρου της από drone23:02Super League: Έκανε «σεφτέ» ο Βόλος, 2-1 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο22:48Eurovision: Και δεύτερη χώρα απειλεί με μποϊκοτάζ αν συμμετάσχει το Ισραήλ22:34Φθιώτιδα: Κατάπιε ναρκωτικά μπροστά στους αστυνομικούς22:19Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος22:05Αρχαία Ολυμπία: Οριοθετημένη η φωτιά σε ορεινή δασική έκταση21:49Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή21:35Θεσσαλονίκη: Αλιευτικό σκάφος με πέντε επιβάτες προσέκρουσε σε βράχια στον Θερμαϊκό21:21Missing Alert για την εξαφάνιση ανηλίκων21:07Ουκρανική επίθεση κατά ρωσικού συμπλέγματος διυλιστηρίων20:52Αταμάν για την ανάρτηση “χωρίς έλεος”: Απολύθηκε αυτός που την έκανε20:38Θεσσαλονίκη: Ανήλικη εκδιδόταν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής-Συνελήφθη 30χρονος για ασελγείς πράξεις20:23Super League: Ξέσπασε στο δεύτερο ο Ολυμπιακός, 5-0 τον Πανσερραϊκό20:09Αταμάν: Αν είμαι σε τελικό, θα κερδίσω. Είμαι ο κορυφαίος προπονητής της δεκαετίας στην Ευρώπη19:55Κηφισιά: Φωτιά σε αποθήκη εργοστασίου - Εκτροπή της κυκλοφορίας19:41Ευρωμπάσκετ 2025: Με ξέφρενο γλέντι και χορεύοντας… συρτάκι πανηγύρισαν την πρόκριση οι Τούρκοι19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο