LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2022 06:03

Μεξικό: Δολοφονήθηκαν δυο δημοσιογράφοι

Ο ένας ήταν φωτορεπόρτερ και δεχόταν απειλές για την ζωή του. Ο δεύτερος δολοφονήθηκε με τη χρήση μαχαιριού.

Μεξικό - δολοφονία - φωτορεπόρτερ - Margarito Martinez

Φωτορεπόρτερ ο οποίος δεχόταν απειλές κατά της ζωής του δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ενώ συλλογικός φορέας αξίωσε η εισαγγελία να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία άλλου δημοσιογράφου, στη Βερακρούς (νοτιοανατολικά) τη 10η Ιανουαρίου.

Συνεργάτης αρκετών μεξικανικών ΜΜΕ, ο φωτοειδησεογράφος Μαργαρίτο Μαρτίνες έπεσε νεκρός από σφαίρες μπροστά στο σπίτι του στην Τιχουάνα, πόλη πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Ασφάλειας στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια.

Ο φωτοειδησεογράφος, ειδικευμένος στο αστυνομικό ρεπορτάζ, έγινε «στόχος επίθεσης με πυροβόλο όπλο», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Μαρτίνες, 49 ετών, είχε δεχθεί απειλές από μπλόγκερ, σύμφωνα με τη μεξικανική ΜΚΟ YoSiSoyPeriodista («Είμαι δημοσιογράφος»), που απαίτησε οι αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Τύπο.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία, τονίζοντας πως «η ελευθερία της έκφρασης, σε όλες της τις μορφές, είναι θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών».

Μεξικό - δολοφονία - φωτορεπόρτερ - Margarito Martinez

Στην Βερακρούς, η πολιτειακή επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων ζήτησε από τη γενική εισαγγελία να εφαρμόσει «πρωτόκολλο έρευνας για εγκλήματα κατά της ελευθερίας της έκφρασης» μετά τον φόνο του Χοσέ Λουίς Γκαμπόα, με τη χρήση μαχαιριού, τη 10η Ιανουαρίου, στο λιμάνι της Βερακρούς. Το πτώμα του δεν αναγνωρίστηκε παρά τη 14η Ιανουαρίου από την οικογένειά του. Το θύμα δεν εργαζόταν τόσο ως δημοσιογράφος, όσο ως αναλυτής, σύμφωνα με τοπική πηγή στη Βερακρούς. Δεν είχε δεχθεί «επιθέσεις» ούτε «απειλές» εξ όσων είναι γνωστά, σύμφωνα με την πολιτειακή επιτροπή προστασίας των δημοσιογράφων.

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στην υφήλιο για τους δημοσιογράφους, που εκτίθενται συχνά στον κίνδυνο να υποστούν αντίποινα από τα καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία λυμαίνονται πολλές από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

Τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2021, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που προσπαθεί σε τέτοιες υποθέσεις να εξακριβώνει εάν το θύμα ασκούσε ακόμη το επάγγελμα κι εάν δολοφονήθηκε εξαιτίας ερευνών ή άρθρων του. Κάπου εκατό δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, σύμφωνα με τους αριθμούς της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης - Έρχεται μπόνους για το Δημόσιο

Καιρός: τοπικές βροχές και κρύο την Τρίτη

ΕΟΔΥ: rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 160 σημεία

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σαμαράς: Ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται το ότι οι αρχές του διεθνούς δικαίου δεν είναι επιλεκτικές17:58Ένωση ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας: Iδιαίτερα σοβαρό και πρωτοφανές το σημερινό περιστατικό 17:44Τζόλης: Η Τότεναμ παρακολουθεί στενά τον Έλληνα σταρ17:30Ιωάννινα: Συνεχίζει να δίνει μάχη ο 16χρονος που τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι 17:16Θεσσαλονίκη: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πανελλαδικά αποφάσισαν οι αγρότες στα Νέα Μάλγαρα17:02Ισραήλ: Η χώρα στέκεται «αλληλέγγυα στον αγώνα» του ιρανικού λαού16:48Θεσσαλονίκη: Σταδιακή εξομάλυνση των προβλημάτων με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία16:34Δανία - Γροιλανδία: Περιμένουμε απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας από τις ΗΠΑ16:20Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:06Greek Basketball League: Αήττητος "πρωταθλητής Χειμώνα" ο Ολυμπιακός15:52Λαμία: Ξεκίνησε η ταλαιπωρία για όσους επιστρέφουν προς Αθήνα15:38Πάτρα: Αντίποινα μετά τον φονικό ξυλοδαρμό του 30χρονου (βίντεο)15:24Αγρότες: Προτάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση - Σε εξέλιξη η σύσκεψη στα Μάλγαρα15:10ΕΛΑΣ: Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας και εκτροπές στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας14:56Ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση στις πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια14:42Ο ΑΝΤ1 στην Ελβετία: Θα χρειαστεί χρόνος για να ταυτοποιηθούν όλα τα θύματα14:28Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 44χρονος οδηγός για επικίνδυνη οδήγηση14:14Πάπας Λέων ΙΔ': Η Βενεζουέλα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη χώρα14:00Ιταλία: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω τεχνικού προβλήματος στο Μπέργκαμο13:46Άρχισαν να πραγματοποιούνται ορισμένες πτήσεις - Ταλαιπωρία επιβατών στα αεροδρόμια (βίντεο)13:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο