LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2022 21:14

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός

Θλίψη για την απώλεια το μεγάλου αυτού Έλληνα.

Αλέκος Φασιανός

Έφυγε απόψε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

Η ημερομηνία της κηδείας του δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Ποιος ήταν ο Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη. Λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1960, γκαλερί Α23), πήγε στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Βeaux-Αrts, κοντά στους Clairin και Dayez (1962-64). Τελικά εγκαταστάθηκε πιο μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου έζησε επί 35 χρόνια, κρατώντας πάντως μια στενή και τακτική σχέση με την Ελλάδα.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης του διαμορφώθηκαν βαθμιαία, στη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι, όπου είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί, μεταξύ άλλων, με τις μοντέρνες τάσεις της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, δεν συντάχθηκε εμφανώς με τα ευρωπαϊκά πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής. Παρέμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του, διατηρώντας μέχρι τέλους το σεβασμό του για κάποια διδάγματα της γενιάς του 30, την αγάπη του για την ελληνική τέχνη (αρχαία, βυζαντινή, λαϊκή), και τους ισχυρούς δεσμούς του με τη βιωμένη εμπειρία του ελληνικού χώρου.

Στα θέματά του κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα, η οποία αποδίδεται αρχικά με μια ηθελημένη απλοϊκότητα, αλλά με τον καιρό εξελίσσεται και αποκτά μια κυρίαρχη παρουσία στο χώρο. Σχεδιάζεται σχηματοποιημένα, με λιτά και καθαρά περιγράμματα, σε συνθέσεις επίπεδες με ελάχιστη φωτοσκίαση. Συχνά το χρώμα απλώνεται έντονο και εννιαίο σε όλη την επιφάνεια της μορφής, δίνοντας μια εντυπωσιακή μνημειακότητα στην εικόνα, η οποία λειτουργεί κυρίως ποιητικά και όχι ρεαλιστικά. Τα μοτίβα που κατά καιρούς εμφανίζονται στη ζωγραφική του, τόσο τα καθαρώς ανθρωποκεντρικά (ποδηλάτες, καπνιστές, ερωτικά ζευγάρια, κ.ά) όσο και εκείνα που περιγράφουν αντικείμενα ή χώρους, προέρχονται καταρχήν από μια οικεία καθημερινότητα, η οποία όμως παίρνει μια μυθική διάσταση, ιδίως όταν υπάρχουν και άμεσες αναφορές σε πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας.

Έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα και τη Γαλλία (των Ελύτη, Ταχτσή, Καβάφη, Aragon, Apollinaire κ.ά.). Έχει επίσης σχεδιάσει αφίσες και γραμματόσημα. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και άλλους θιάσους, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων. Επίσης έχει εκδόσει δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Το 2000 φιλοτέχνησε έργα για το Σταθμό Μεταξουργείο του αθηναϊκού Μετρό. Έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για το έργο του, από την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν αρκετές μονογραφίες του. Το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d'Honneur (Officier des Lettres et des Arts).

Παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η τελευταία αναδρομική του έκθεση έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη (2004), με τίτλο Φασιανός, Μυθολογίες του καθημερινού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου (Μπιενάλε Sao Paulo 1971, Μπιενάλε Βενετίας 1972, Ευρωπάλια, Βρυξέλλες 1982, Μπιενάλε Γραφιστικής Μπάντεν - Μπάντεν 1985, κ. ά.).

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: 95 θάνατοι και 10783 νέα κρούσματα την Κυριακή

Εμβολιασμός – Κικίλιας: Το “ευχαριστώ” για την “Ελευθερία” (βίντεο)

Κορονοϊός: Θετική η Έφη Αχτσιόγλου

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοιΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι εμποδίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησηςΣήμερα 15:06 | Ειδήσεις

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης 02/12 έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης 03/12.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Παρουσιάστηκαν οι διατάξεις του νέου κληρονομικού δικαίου - Τι αλλάζειΣήμερα 17:52 | Ειδήσεις

Καινοτόμες είναι οι νέες μετατροπές στο κληρονομικό δίκαιο, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Έληξε ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων και της παλαιάς Εθνικής Θεσσαλονίκης–Έδεσσας από αγρότες Σήμερα 17:49 | Ειδήσεις

Αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε πλήρη αποκλεισμό, διακόπτοντας την κυκλοφορία τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησης18:49Υπουργείο Δικαιοσύνης: Παρουσιάστηκαν οι διατάξεις του νέου κληρονομικού δικαίου - Τι αλλάζει18:35Ρούτε για Ουκρανία: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ18:21Έληξε ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων και της παλαιάς Εθνικής Θεσσαλονίκης–Έδεσσας από αγρότες 18:07Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι 17:53Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου17:39Ο Καναδάς εντάσσεται στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ17:25Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι κατά Τσίπρα: Δεν ανεχόμαστε τη χρήση της τραγωδίας μας ως εργαλείο προσωπικής αποκατάστασης17:11Άλκης Καμπανός: Φυλάκιση 20 μηνών σε καταδικασμένο για τη δολοφονία του16:57Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα έναν πολύ καλό προορισμό για επενδύσεις16:43Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κωνσταντίνος Τασούλας (εικόνες)16:29Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τέθηκε υπό κράτηση16:15Παναθηναϊκός: Θα «χάσει» τον Ντέσερς απ’ τα μέσα Δεκεμβρίου 16:01Οι αγρότες προχωρούν και πάλι στον αποκλεισμό του τελωνείου Ευζώνων 15:51Λάρισα: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στο κέντρο της πόλης - Έριξαν στο δρόμο γάλατα (εικόνες)15:41Μητσοτάκης: Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης15:31Δήμητρα Ματσούκα: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή στην ηθοποιό - Κρίθηκε ένοχη για όλες τις κατηγορίες15:21Τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ σφηνώθηκε σε νταλίκα - Τραυματίστηκε η έγκυος οδηγός15:11Θεσσαλονίκη: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕ15:01Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ10:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο