Κορονοϊός: Τρία νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο λαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων, τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
1. Επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.
Από την 1η/1/2022 και έως τις 31/1/2022, έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους (Πίνακας Α):
- Νυχτερινά κέντρα και μπαρ.
- Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
1.α. Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022, επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους (Πίνακας Β.1):
- Τέχνες του θεάματος και θέατρα.
- Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων.
- Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων.
- Παιδότοποι.
1.β. Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022, επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους (Πίνακας Β.2):
- Εστίαση.
- Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering).
- Ξενοδοχεία.
- Ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων.
- Κινηματογράφοι.
- Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.
- Γυμναστήρια.
- Αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες.
- Σχολές χορού.
- Φυσική ευεξία.
- Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα.
- Καζίνο.
Το κόστος της επέκτασης του μέτρου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του μηνός Ιανουαρίου.
2. Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων, που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.
- Οργάνωση εκδηλώσεων.
- Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering).
- Σχολές χορού.
- Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Προϋποθέσεις εφαρμογής: Μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%.
Ύψος ενίσχυσης: 8% επί του τζίρου του 2019. Ανώτατο όριο ενίσχυσης: 400.000 ευρώ.
Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT EU.
3. Αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή.
Στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ, των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας ως ανωτέρω), παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
Το κόστος εκτιμάται σε 8 εκατ. ευρώ.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η Έφη Αχτσιόγλου, Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει σε δήλωση της πως «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους επαναλαμβάνουν την αποτυχημένη συνταγή των ανεπαρκών μέτρων όλου του προηγούμενου διαστήματος. Καθίστανται, δε, ακόμα πιο προβληματικές σε περιβάλλον εκτίναξης του πληθωρισμού. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή υποχρεώνονται, εν μέσω σαρωτικού κύματος ακρίβειας, να βγάλουν τον μήνα με ελάχιστα χρήματα. Τα φορολογικά χρέη απλώς μετατίθενται για έναν μήνα και σωρεύονται χωρίς καμία ελάφρυνση. Το περιορισμένο πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω ΠΔΕ επ’ ουδενί δεν εξισορροπεί το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό μάλιστα με τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια. Δύο τινά ισχύουν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Είτε επαναλαμβάνει τα ίδια, αυταπατώμενη ότι θα φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα, είτε απλώς δεν την ενδιαφέρει. Όπως και να ‘χει, οι ευθύνες της καθημερινά διογκώνονται. Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται στον αυτόματο πιλότο».
Η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε «Πανικόβλητος από το κίνημα του κόσμου του Πολιτισμού εναντίον της έλλειψης πολιτικής για τον Πολιτισμό και μέτρων στήριξής του επί δύο χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ανακοίνωσε κάποια υποτιθέμενα μέτρα. Αυτά τα υποτιθέμενα μέτρα είναι τόσο αόριστα, όσο αόριστη είναι και η πολιτική του για τον πολιτισμό. 49 σωματεία εργαζομένων στον Πολιτισμό απέστειλαν στον κ. Μητσοτάκη επιστολή, με συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Ούτε απάντησε, ούτε αναφέρθηκε σε αυτές, ούτε βέβαια μπήκε στον κόπο να ορίσει μία συνάντηση με τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Η συνεχιζόμενη κοροϊδία, επί δύο χρόνια, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της αλαζονικής αδιαφορία του κ. Μητσοτάκη και του ΥΠΠΟΑ, που θεωρεί ότι Πολιτισμός είναι οι εύκολες επικοινωνιακές φιέστες». ?
Σε δήλωση του Απόστολου Πάνα, Υπεύθυνου του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ αναφέρεται «σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας και των μεταλλάξεων στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιλέγει με ημίμετρα, να καθοδηγεί συστηματικά τον κλάδο της εστίασης σε καθεστώς παρατεταμένου lockdown χωρίς ουσιαστικά υποστηρικτικά μέτρα. Οι εξαγγελίες των νέων μέτρων και η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους, κάποιοι κλάδοι της εστίασης, δεν τονώνουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων και δυστυχώς δεν αποφορτίζουν οικονομικά της ήδη βεβαρυμμένες με υποχρεώσεις επιχειρήσεις. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημειώνει πλέον απώλεια τζίρου άνω του 50%, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα. Tο δε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων με ποσοστό 8% επί του τζίρου του έτους 2019, που πλήττονται σημαντικά, αφορά σε πολύ μικρό κομμάτι των επιχειρήσεων των κλάδου της εστίασης. Η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους των οφειλών της πανδημίας, η συνέχιση της επιδότησης ενοικίου και η απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για όσο διάστημα απαιτείται, είναι κάποια από τα πραγματικά αντισταθμιστικά μέτρα, που πρέπει άμεσα να ληφθούν για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, πριν να είναι πολύ αργά».
Τουρισμός: Απογειώθηκε το Visit Greece app
“Ενώπιος Ενωπίω” – Μητσοτάκης: Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο