LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 10 Ιανουαρίου 2022 22:41

Δανία: Σκάνδαλο με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας

Υπό κράτηση ο επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών.

AP - Δανία - αστυνομία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών της Δανίας, Λαρς Φίντσεν, παραμένει υπό κράτηση για την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαρροής «άκρως απόρρητων» πληροφοριών, μετέδωσε σήμερα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός DR.

Οι δύο υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας βρίσκονται στη δίνη ενός φερόμενου σκανδάλου από τότε που τέσσερις νυν και πρώην εργαζόμενοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο με κατηγορίες για διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών, μια υπόθεση που φέρει τον κίνδυνο να αμαυρώσει τη φήμη των υπηρεσιών της χώρας στο εξωτερικό.

Ο Φίντσεν είναι ο μόνος που παραμένει υπό κράτηση όσο συνεχίζεται η έρευνα. Η είδηση, που μεταδόθηκε από το DR και από άλλα δανέζικα μέσα ενημέρωσης, εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο όταν άρθηκε η απαγόρευση δημοσιοποίησης της υπόθεσης. «Θέλω οι κατηγορίες να αποσυρθούν και δηλώνω αθώος. Αυτό είναι εντελώς παρανοϊκό», είπε ο Φίντσεν σε δημοσιογράφους στην ακροαματική διαδικασία, όπου ένας δικαστής αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ritzau.

Η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση και το Reuters δεν μπόρεσε άμεσα να επικοινωνήσει με τον Φίντσεν ή με τον δικηγόρο του. Η υπόθεση, για την οποία οι αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα πολύ λίγες πληροφορίες, δικάζεται κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που σημαίνει ότι οι ακριβείς κατηγορίες και η φύση των πληροφοριών που διέρρευσαν δεν έχουν δημοσιευθεί. Οι τέσσερις αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών κατηγορούνται για παραβίαση ενός άρθρου του ποινικού κώδικα, που περιλαμβάνει προδοσία, «διαβιβάζοντας άκρως απόρρητες πληροφορίες», ανέφερε σήμερα η Δανέζικη Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (PET) στο Reuters.

Οι άκρως διαβαθμισμένες πληροφορίες μπορούν να προκαλέσουν στη Δανία ή στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ «σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή ζημιά» εάν μεταβιβαστούν, ανέφερε. Η μέγιστη ποινή για ένα τέτοιο αδίκημα είναι 12 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος επικαλέστηκε πηγές που δεν κατονομάζονται, η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από διαρροές απόρρητων πληροφοριών σε δανέζικα μέσα ενημέρωσης. Ο DR ανέφερε το 2020 ότι η Δανέζικη Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας είχε κοινοποιήσει ανεπεξέργαστα δεδομένα από καλωδιακά δίκτυα πληροφοριών με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η NSA μπορεί να είχε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικές συνομιλίες Δανών πολιτών.

Πέρυσι, πολλά άλλα δανέζικα μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει αναφορές σχετικά με δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, ο Φίντσεν και τέσσερις άλλοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Αύγουστο του 2020, αφότου ένα ανεξάρτητο συμβούλιο που εποπτεύει την υπηρεσία πληροφοριών προέβη σε κατηγορίες για σοβαρές αδικοπραγίες. Τον περασμένο μήνα αυτές οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από μια επιτροπή έρευνας και οι αναστολές άρθηκαν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Διομήδης”: Μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Κορονοϊός - Φοιτητές: νέα “Εξεταστική” για όσους είναι σε καραντίνα

Μάνδρα: Διακόπηκε η δίκη λόγω κορονοϊού

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑίγιο: Διπλή δολοφονία - Παραδόθηκε ο δράστηςΣήμερα 14:00 | Ειδήσεις

Πώς συνέβη το έγκλημα στο Αίγιο. Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.

Μητσοτάκης: Το Τζάνειο έγινε καινούριο, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ιδιωτικά νοσοκομεία εικόνες)Σήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Συντριβή ελικοπτέρου στον Χάντσον: Η οικογενειακή τραγωδία, η στιγμή της πτώσης και η τελευταία φωτογραφία (εικόνες)Σήμερα 09:34 | Ειδήσεις

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου καταγράφουν καρέ-καρέ την οικογενειακή τραγωδία. Τι αναφέρουν πληροφορίες σχετικλά με το δυστύχημα. Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Πάτρα: Κινηματογραφική ληστεία σε τράπεζα - Συνελήφθη ο δράστης (εικόνες)Σήμερα 11:37 | Ειδήσεις

Ο άνδρας εισέβαλε ένοπλος σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πάτρα. Πώς τον συνέλαβαν οι αρχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεσσαρά - Κρήτη: Οικιακή βοηθός “ξάφρισε” σπίτι 14:19Αίγιο: Διπλή δολοφονία - Παραδόθηκε ο δράστης14:02Αττική: Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές13:49Θεσσαλονίκη - Δήμος Δέλτα: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης (βίντεο)13:35Μεσσηνία: Ανατροπή ασθενοφόρου - Τραυματίστηκε το πλήρωμα13:22ΗΠΑ: Ο Τραμπ βαρύνεται με υποψίες για insider trading 13:08Βουλή - Επιστολή Τριαντόπουλου: Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο του υπομνήματός μου στην προκαταρκτική επιτροπή12:54Καρυστιανού: Κατέθεσα μήνυση κατά των μελών της ΝΔ στην Προανακριτική 12:40Μητσοτάκης: Το Τζάνειο έγινε καινούριο, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ιδιωτικά νοσοκομεία εικόνες)12:26Τέμπη: Παλινωδίες όπως λέμε... αντιφάσεις!12:11Γερμανία: Ποιοι θα αναλάβουν τα υπουργεία - κλειδιά στην κυβέρνηση CDU - SPD11:58Πάτρα: Κινηματογραφική ληστεία σε τράπεζα - Συνελήφθη ο δράστης (εικόνες)11:43Η Κίνα ανακοίνωσε νέους δασμούς 125% για τις ΗΠΑ11:30Στο Τζάνειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης11:21Κρήτη: Πήγε να αλλάξει τη φιάλη και έγινε έκρηξη - Στην Αθήνα με αεροδιακομιδή11:11Περιφέρεια Αττικής: Πρόσκληση σε επαγγελματίες για τη μεταφορά μαθητών στο Λεκανοπέδιο10:57Μπακς - Αντετοκούνμπο: Έκτη σερί νίκη για τα “ελάφια” (εικόνες)10:46Live Βουλή - Προανακριτική για Τριαντόπουλο: Αποχωρούν κόμματα πριν την ψηφοφορία10:32Κρήτη: 6χρονη τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από μεγάλο ύψος 10:19Επίδομα Παιδιού: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων10:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο