LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Ιανουαρίου 2022 12:57 | Ανανέωση: 07 Ιανουαρίου 2022 13:04

Ενεργειακή κρίση: 42 ευρώ το μήνα ενίσχυση για κάθε νοικοκυριό

Μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

Οφειλές - ΔΕΗ - λογαριασμός

Νέα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 395 εκατ. ευρώ που αφορούν το μήνα Ιανουάριο, απευθύνονται στο σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και έχουν στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Είχε προηγηθεί δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα γενναίο αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων που βοηθάει στο παρόν αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Όπως είπε ο υπουργός: «Η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκατ. ευρώ και αφορά και την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με την επέκταση των μέτρων στήριξης και τον πρώτο μήνα του 2022, αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνική επιχείρηση ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στην πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης».

Επίσης σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, μεταξύ των 27 κρατών μελών, που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση».

Οφειλές - ΔΕΗ - λογαριασμός

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σκρέκα σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια:

  • Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος εμβαδού κατοικίας και παρόχου. Το μέτρο αφορά 4.200.000 παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 MWh.

Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ η επιδότηση θα ανέλθει σε 180 ευρώ/MWh και έτσι απορροφάται το 90% της αύξησης και η μέση μηναία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια.

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά και λοιπών χρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, ανεξαρτήτως δηλαδή εάν οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή, τη μέση ή την υψηλή τάση.

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh. Το σύνολο του κόστους επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά.

Η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Επίσης θα δοθεί επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί τους.

Το συνολικό ύψους επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται η μηναία τιμή της επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο για μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή εμπορικά και βιομηχανικά.

Επεκτείνεται η επιδότηση από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 εκατ, ευρώ για το μήνα Ιανουάριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Αχαΐα: Θρίλερ με απανθρακωμένο πτώμα σε αυτοκίνητο (εικόνες)

Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Ο Ποσειδώνας και τα αντιφατικά γεγονότα (βίντεο)

Κορονοϊός: Θετικός ο Αντώνης Σαμαράς


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Προσάραξη ιστιοπλοϊκού σκάφους βόρεια της Αντιπάρου - Άμεση επέμβαση του Λιμενικού10:56Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα - Μετρούν αντίστροφα για την πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα 10:42Ενδοοικογενειακή βία στο Ηράκλειο - Γιος ξυλοκόπησε τον πατέρα του10:28Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την απαγόρευση της πρόσβασης 37 μεγάλων ξένων ΜΚΟ στη Λωρίδα της Γάζας10:14Θεσσαλονίκη: Σαραντατριάχρονος παρενόχλησε 20χρονη σε μπαρ κι αυτή τον έδειρε με τον σύντροφό της10:00Νότια Αφρική: Tέσσερις άνδρες εγκλωβίστηκαν για ώρες σε σκάφος στην άκρη φράγματος 40 μέτρων (βίντεο)09:46Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος χτύπησε και τραυμάτισε ηλικιωμένο09:32Τραγωδία στην Ελβετία: Δύσκολη η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων (βίντεο)09:18Τα μεγάλα ραντεβού στα σπορ το 202609:04Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Ιανουαρίου 08:52Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο Ίλιον - Δύο Ι.Χ. οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους08:38Τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου - Οδηγός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του08:24Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή08:10Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο