LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 29 Δεκεμβρίου 2021 09:02

Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του φαραώ Αμενχοτέπ Ι (βίντεο)

Μυστικά αιώνων αποκάλυψε η μούμια του φαραώ που «αποκρυπτογραφήθηκε» 140 χρόνια μετά την ανακάλυψή της.

Αίγυπτος - Αμενχοτέπ

Το πρόσωπο του φαραώ Αμενχοτέπ Ι, ο οποίος βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1525 έως το 1504 π.Χ. ήρθε στο φως, χάρη στην τεχνολογία.

Η μούμια του Αμενχοτέπ Ι είχε βρεθεί πριν από 140 χρόνια απέναντι από το Λουξόρ, στο Ντέιρ αλ Μπαχάρι, όμως οι αρχαιολόγοι, θέλοντας να διατηρήσουν το πανέμορφο νεκρικό προσωπείο και τους επιδέσμους με τους οποίους είχε τυλιχθεί η σορός, απέφυγαν να την ανοίξουν.

Πλέον, τα μυστικά της αποκαλύφθηκαν μέσω αξονικής τομογραφίας. Η δρ Σαχάρ Σαλεέμ, καθηγήτρια Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Medicine, απέδειξε ότι ο Αμενχοτέπ Ι απεβίωσε σε ηλικία 35 ετών.

«Είχε ύψος περίπου 169 εκατοστά και τα δόντια του ήταν σε καλή κατάσταση. Επίσης, φορούσε περίπου τριάντα φυλαχτά και ένα περίτεχνο χρυσό ζωνάρι με ολόχρυσες χάντρες. Ο φαραώ πρέπει να έμοιαζε στον πατέρα του. Είχε στενό πιγούνι, μικρή, στενή μύτη και κατσαρά μαλλιά, ενώ τα δόντια στην άνω γνάθο ήταν κάπως πεταχτά», δήλωσε η δρ Σαλεέμ.

Δεν διαπιστώθηκαν θανατηφόρα τραύματα ή δυσμορφία στο σώμα, υπήρξαν ωστόσο, μεταθανάτιες κακώσεις που πιθανότατα προκλήθηκαν από ληστές που προσπάθησαν να συλήσουν τον τάφο του.

Η μούμια δίνει, ταυτόχρονα, στους επιστήμονες πληροφορίες για τη διαδικασία μουμιοποίησης της περιόδου, αφού πρόκειται για τον πρώτο φαραώ που βρέθηκε με διπλωμένα τα χέρια στο στήθος του και χωρίς να του έχει αφαιρεθεί ο εγκέφαλος, κάτι που ήταν σπάνιο.

Η δρ Σαλεέμ υπογράμμισε, επίσης ότι, η ύπαρξη κοσμημάτων και φυλαχτών διαψεύδει τις θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιερείς τα αφαιρούσαν προκειμένου να τα δώσουν στους επόμενους φαραώ.

Αιγυπτιολόγοι εκτιμούν, με βάση την αποκωδικοποίηση ιερογλυφικών και αναπαραστάσεων, ότι οι ιερείς της 21ης Δυναστείας, τον 11ο αιώνα π.Χ., ήταν οι πρώτοι που ξετύλιξαν τη μούμια προκειμένου να περιποιηθούν τις βλάβες που είχαν προκαλέσει οι τυμβωρύχοι και να επαναφέρουν τη λάμψη της.

Ειδήσεις σήμερα:

Φυσικό αέριο: Πτώση τιμών για πέμπτη ημέρα

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη

Μετάλλαξη ‘Όμικρον – Γεροτζιάφας: Λάθος το μήνυμα του εφησυχασμού για ήπια νόσηση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈγκλημα - Κιλκίς: Η αποφυλάκιση του θύματος, η διάρρηξη και οι ανήλικοιΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Το θύμα πυροβολήθηκε από κτηνοτρόφο, την μονάδα του οποίου φέρεται ότι επιχείρησε να διαρρήξει, μαζί με συνεργούς. Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Αστυνομία.

Θάνατος Ραϊσί: Η κηδεία, το εθνικό πένθος και ο διάδοχος (εικόνες)Σήμερα 08:52 | Ειδήσεις

Στο Ιράν συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με οκτώ άλλους ανθρώπους που επέβαιναν στο ίδιο ελικόπτερο.

Μητσοτάκης σε αγρότες: Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγήςΣήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΑΣΟΠ «Δήμητρα» και ΑΣΕΠΟΠ στο Βελβεντό Κοζάνης. Τι είπε για τον ΕΛΓΑ και την κλιματική αλλαγή.

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 ΑιγύπτιοιΣήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννέα Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τρέιλερ: Παράταση προθεσμίας για άδειες και πινακίδες15:35Αιγάλεω: Τον παρέσυρε με το αυτοκίνητο... μετά από καβγά στη μέση του δρόμου15:21Κλίμα - ITLOS: Η Συμφωνία του Παρισιού δεν επαρκεί για την προστασία των ωκεανών15:07Ανδρουλάκης: Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της ΝΔ14:54Έγκλημα - Κιλκίς: Η αποφυλάκιση του θύματος, η διάρρηξη και οι ανήλικοι14:40Ασπρόπυργος: Ελεύθερος ο οδηγός λεωφορείου που κατηγορείται για βιασμό 27χρονης14:27ΑΑΔΕ - Τεκμήρια: H πλατφόρμα για την αμφισβήτηση τους τέθηκε σε λειτουργία14:13Μητσοτάκης σε αγρότες: Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής14:00Κέρκυρα: Μητέρα κατήγγειλε την ανήλικη κόρη της για ξυλοδαρμό και απειλές13:46Βόλος - Κάτω Λεχώνια: Κινδυνεύει με κατάρρευση ο μεσαιωνικός πύργος (βίντεο)13:33Βρετανία: Φονικές αναταράξεις σε πτήση από το Λονδίνο13:19Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 Αιγύπτιοι13:05Λιβύη: Διάβημα στην Ελλάδα για τις έρευνες στην Κρήτη12:51Συντάξεις Ιουνίου: Πότε πιστώνονται στους λαγαριασμούς των δικαιούχων12:37 Κέρκυρα: Ελεύθερος ο 15χρονος που έστειλε στο νοσοκομείο συνομήλικό του 12:24Γεωργιάδης - Κασσελάκης: Ο “μάπας”, η αναδίπλωση και η αντεπίθεση12:10Λίβερπουλ: Ο Σλοτ έγινε “αφεντικό” στον πάγκο της ομάδας11:57Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Εμπαπέ και το αποχαιρετιστήριο δείπνο 11:43Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Οι ευχές του Πρωθυπουργού στον γιο του για την ονομαστική του εορτή11:30Θεσσαλονίκη: Έπεσε σκαλωσιά από τον πρώτο όροφο και τραυμάτισε περαστικούς11:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο