LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2021 22:44 | Ανανέωση: 16 Δεκεμβρίου 2021 22:54

Τουρκία: παράνομη NAVTEX για την Κυπριακή ΑΟΖ

Ποια περιοχή δεσμεύει η Άγκυρα για σεισμογραφικές έρευνες, εντείνοντας τις προκλήσεις.

Τουρκία - γεωτρύπανα - ανατολική Μεσόγειος - Κυπριακή ΑΟΖ

Εντείνει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία μετά τις εξαγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διενέργεια επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, στέλνοντας στην Κυπριακή ΑΟΖ το Oruc Reis. 

Συγκεκριμένα, ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για σεισμογραφικές έρευνες έως τις 22 Ιανουαρίου. 

Η πρόκληση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πλοήγησης, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Τουρκίας, το βράδυ της Τετάρτης, στις 23:27. 

Η Navtex από τον σταθμό Αττάλειας: 

# TURNHOS N/W: 1185/21 

MEDITERRANEAN SEA 

  1. THE «CYPRUS»[1] MENTIONED IN LARNACA NAVWARN NR MA26-418/21 IS ‘NOT THE ORIGINAL PARTNERSHIP STATE ESTABLISHED IN 1960’. 
  2. 2. THEREFORE, TURKEY DECLARES THAT THE TERM OF «CYPRUS» NEITHER AMOUNT TO ‘ANY FORM OF RECOGNITION OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION’ NOR PREJUDICE TURKEY’S RIGHTS AND OBLIGATIONS EMANATING FROM THE TREATY OF GUARANTEE AND THE TREATY OF ESTABLISHMENT OF 1960.
  3. THE EFFORTS TO ‘LEGITIMIZE ILLEGAL CLAIMS OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION THROUGH LARNACA NAVWARN MA26-418/21 ARE NULL’ AND NEITHER WAS NOR WILL BE ACCEPTED BY TURKEY.
  4. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX MESSAGE FA96-1172/21 FOR THE SEISMIC SURVEY IN ‘TURKISH CONTINENTAL SHELF’ IS VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA NAVTEX STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
  5. CANCEL THIS MESSAGE 312200Z JAN 22. # 

Η τουρκική ενέργεια έρχεται λίγα 24ωρα μετά που έγινε γνωστό δια στόματος της υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου, πως αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από την κοινοπραξία Exxon Mobil and Qatar Petroleum, αλλά και την πρόσφατη αδειοδότηση στην κοινοπραξία του οικοπέδου 5.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: διαγραφή Κουρουμπλή μετά τις δηλώσεις για δολοφονίες

Κακοκαιρία “Κάρμελ”: έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού

Στάθης Παναγιωτόπουλος: η πρώην σύντροφος κάνει αποκαλύψεις στον ΑΝΤ1

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον ΜπάιντενΣήμερα 17:58 | Ειδήσεις

Ποιος ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό οίκο και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο