LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2021 10:30 | Ανανέωση: 16 Δεκεμβρίου 2021 10:38

Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί ευρωπαϊκά κράτη να πουλάνε όπλα στην Τουρκία

Το θέμα του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Τουρκία θα θέσει ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο Συμβούλιο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Νίκος Ανδρουλάκης - PES

Το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία έθεσε στο Συμβούλιο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, όπως ανέφερε κατά την άφιξή του. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «δεν μπορεί κανένα ευρωπαϊκό κράτος να συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία, όπως δυστυχώς έκανε η Ισπανία πρόσφατα, επεκτείνοντας παλαιότερη συμφωνία της κυβέρνησης Ραχόι ξανά με τον κ. Ερντογάν». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «σήμερα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τιμούν τη μνήμη της προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, που έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

Μετά τον πολιτικό κόσμο της πατρίδας μας, σήμερα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τιμούν τη μνήμη της προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, που έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από κοντά μας. Όσον αφορά την τοποθέτησή μου, θα θέσω ξανά το ζήτημα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Δεν μπορεί να μιλάμε για μία κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρχουν κράτη που εξοπλίζουν έναν διεθνή ταραξία, ο οποίος καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου και επίσης δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα από τον Νότιο Καύκασο έως τη Μέση Ανατολή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να επανέλθουμε στην πρότασή μου, που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον φάκελο εμπορίας οπλών προς τρίτες χώρες, ότι δεν μπορεί κανένα ευρωπαϊκό κράτος να συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία, όπως δυστυχώς έκανε η Ισπανία πρόσφατα, επεκτείνοντας παλαιότερη συμφωνία της κυβέρνησης Ραχόι ξανά με τον κ. Ερντογάν. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει, διότι προκαλεί τον ελληνικό λαό.

Την ανάγκη για Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας προέταξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο ετήσιο Συμβούλιο «για μια Ευρώπη της Δικαιοσύνης, της Αειφορίας, του Σεβασμού», του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κατά την τοποθέτησή του σε πάνελ για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Άμυνας όπου συμμετείχε η Ευρωπαία Επίτροπος από τη Μάλτα υπεύθυνη για θέματα ισότητας, Έλενα Νταλί, η επικεφαλής του SD Σλοβενίας και ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν, και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάλει. 

Σχετικά με τις προκλήσεις της κοινής άμυνας στην ΕΕ, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι «το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι τα αντίθετα συμφέροντα των κρατών - μελών. Δεν έχει νόημα να έχουμε κοινό στρατό εάν δε μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα τον χρησιμοποιούμε». Αναφερόμενος στις εξαγωγές όπλων, πρόσθεσε σχετικά: «Πέρυσι, καταθέσαμε ως Σοσιαλιστές την πρόταση μου για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά από την πολιτική παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η τροπολογία επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Πολλά κράτη - μέλη συμπεριλαμβανομένων και αυτών με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως της Ισπανίας, συνεχίζουν να εξάγουν όπλα στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια των δύο κρατών μελών. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Νίκος Ανδρουλάκης - PES

«Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν μείωσε ποτέ τον προϋπολογισμό για την Άμυνα, οπότε για εμάς, η δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Εξωτερικών και Άμυνας, είναι θέμα αλληλεγγύης. Μόνο αν δράσουμε μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο περιθώριο του ετήσιου Συμβουλίου, ο κ. Ανδρουλάκης είχε σύντομη συνάντηση και σε καλό κλίμα, με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον οποίο και συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Αντιστοίχως, ο κ. Σολτς συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την εκλογική του νίκη στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες.

Σε συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη, η επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Περέζ συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την επιτυχία του στις εκλογές, ενώ και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής. Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πως είναι πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξη επιστρέφει. Οι δυό τους, συμφώνησαν για τη διεξαγωγή κοινής εκδήλωσης στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η δικηγόρος του θύματος στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Λάρισα: Άγριος ξυλοδαρμός ανήλικου (εικόνες)

Άγιος Δομίνικος: Συντριβή αεροσκάφους στο αεροδρόμιο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδαΣήμερα 17:09 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τους θανάτους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο