LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2021 01:13 | Ανανέωση: 16 Δεκεμβρίου 2021 06:27

Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Ικανοποίηση στην Αθήνα για την ψήφιση από το Κογκρέσο

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει τη διακομματική υποστήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία.

ΗΠΑ - ΓΕΡΟΥΣΙΑ - ΜΠΟΜΠ ΜΕΝΕΝΤΕΖ

«Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αναρτήσεις του στο twitter αναφερόμενος στην ψήφιση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης.

«Ευχαριστούμε τον γερουσιαστή Μενέντεζ και τους φίλους μας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την υιοθέτηση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος και ΗΠΑ) θα συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα».

Την ψήφιση του νομοσχεδίου για την “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος”, το οποίο αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και ευημερία της Ελλάδας και την ύψιστη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρετίζει μέσω Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, εκφράζει βαθύτατη εκτίμηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο αποδεικνύει τη μοναδική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και τη βαθιά ευγνωμοσύνη για τη δικομματική υποστήριξη που έλαβε και ιδιαίτερα προς τους εισηγητές του νομοσχεδίου στη Γερουσία των ΗΠΑ, γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βουλευτές Τεντ Ντόιτς και Γκας Μπιλιράκη.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται μετά την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον Οκτώβριο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την πρόταση για το νομοσχέδιο “U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021” (Αμερικανο-ελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία) προώθησε τον Ιούνιο ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, διαχρονικός υποστηρικτής της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων.

Υπενθυμίζεται πως το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ είχε υπογραμμιστεί και κατά την επίσκεψη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναφέρονται τα εξής:

«Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση. Η “U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021” είναι πια Νόμος των ΗΠΑ. Θέλω ειδικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους φίλους της Ελλάδας, στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Τους Γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio, καθώς και τους Βουλευτές Ted  Deutch και Gus Bilirakis. Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού, σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας,  αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο νέος νόμος κυρίως προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής :

  1. Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.
  2. Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.
  3. Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
  4. Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  5. Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλαμε ως Κυβέρνηση της  Ελληνικής Δημοκρατίας και ως Υπουργείο Εξωτερικών για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποδίδει πλέον καρπούς και ορατά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος Νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test σε 183 σημεία την Πέμπτη

Καιρός: τοπικές βροχές και παγωνιά την Πέμπτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο