LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2021 11:57 | Ανανέωση: 12 Δεκεμβρίου 2021 13:30

Άγιος Σπυρίδωνας: η Κέρκυρα γιορτάζει τον πολιούχο της (εικόνες)

 Μοσχομύρισαν οι «τηγανίτες του Αγιού» σε όλο το νησί.

Κέρκυρα - Άγιος Σπυρίδωνας

Με τις καμπάνες να χτυπούν από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί «ξύπνησε» σήμερα η Κέρκυρα που γιορτάζει τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα.

Σε κάθε σπίτι τιμά σήμερα τη γιορτή του και κάποιος Σπύρος ή Σπυριδούλα, καθώς είθισται οι Κερκυραίοι να δίνουν το όνομα του Αγίου τους σε ένα από τα παιδιά τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κρατούν τρεις μέρες, ενώ το Ιερό άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα τοποθετείται όρθιο στη θύρα της Αγίας Λάρνακας προκειμένου να το προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί.

Κέρκυρα - Άγιος Σπυρίδωνας

Κέρκυρα - Άγιος Σπυρίδωνας

Κάποτε την ημέρα αυτή ερχόταν τουρίστες από όλο τον κόσμο για να πάρουν την ευλογία του Αγίου, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η προσέλευση έχει μειωθεί αισθητά.

Ο ομώνυμος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα που χτίστηκε το 1589, παραμένει όπως το θέλει η παράδοση ανοιχτός όλο το 24ωρο, ενώ το έθιμο θέλει να μοιράζονται σε όλο το νησί οι «τηγανίτες του Αγιού», που είναι «λουσμένες» από μπόλικη άχνη και κανέλα. Έχουν σχήμα τεράστιας μπάλας και είναι τόσο χορταστικές και νόστιμες που έχουν γίνει ευρέως γνωστές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την υφήλιο.

Άγιος Σπυρίδωνας - τηγανίτες

«Μυστικά στη συνταγή δεν υπάρχουν» θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαριάνθη Παρίση, που στο τέλος θα αποκαλύψει ότι το «καλό χτύπημα» είναι αυτό που βοηθάει να «αφρατέψουν» και να πάρουν αυτό το ιδιαίτερο σχήμα τους.

Η κυρία Μαριάνθη θα τηγανίσει ατελείωτες τηγανίτες αυτές τις μέρες, ενώ οι περαστικοί στην εθνική οδό, όπου έχει τον πάγκο της, θα κάνουν «ουρά» προκειμένου να πάρουν αυτές τις ιδιαίτερες τηγανίτες του Αγιού.

Το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα που ήταν, ο επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου, μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο νησί της Κέρκυρας το 1456, τρία χρόνια μετά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, από τον ιερέα Γρηγόριο Πολύευκτο, μαζί με το Σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας.

Κέρκυρα - Άγιος Σπυρίδωνας

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση ο Άγιος Σπυρίδωνας έσωσε πολλές φορές το νησί, από πολλές επιδημίες, τον λιμό, αλλά και από την πολιορκία των Οθωμανών, για αυτό και τον τιμούν ιδιαίτερα με πολλές λιτανείες που γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την ιδιαιτερότητα σήμερα, ανήμερα της εορτής του, να παραμένει στο Ιερό ναό ώστε να υποδέχεται τους πιστούς του για ευλογία.

Ειδήσεις σήμερα:

“Πρωινοί Τύποι” - Αμυράς: οι δασωθέντες αγροί και τα 6 “απάτητα βουνά” (βίντεο)

Μεταβιβάσεις ακινήτων: “φθηνές” για ακόμη 50 ημέρες

Σκρέκας - Φυσικό αέριο: αύξηση της έκπτωσης στους καταναλωτές

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Δεν συνομιλούμε με την Τεχεράνη10:56Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)10:42 Λιάνα Κανέλλη στον ΑΝΤ1: Δεν ξέρω σε τι βαθμό αγανάκτησης συνεπάγεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ (βίντεο)10:28Προεδρικό Μέγαρο: Ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης και τρεις υφυπουργοί 10:14Επίθεση μέσα σε λεωφορείο: Λίγα χιλιοστά από την μηριαία αρτηρία το τραύμα του ανήλικου (βίντεο)09:57Εύβοια: Αυτός είναι ο ήρωας αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη στη θάλασσα - "Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξα"09:50Μπουκώρος στον ΑΝΤ1: Αν έχεις λίγη ευθιξία τότε είναι αυτονόητος ο δρόμος της παραίτησης (βίντεο)09:33Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα09:18Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε μεθυσμένος09:03Γάζα: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επιχειρήσεις του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες08:48Μουντιάλ Συλλόγων: Στα προημιτελικά η Μπάγερν που κέρδισε την Φλαμένγκο (εικόνες)08:34Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο