LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2021 07:41

ΗΠΑ: “κόλαφος” στην Τουρκία για την Κύπρο

Τι αναφέρεται σε ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής για την “επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα” της Άγκυρας.

Τουρκία - γεωτρύπανα - ανατολική Μεσόγειος - Κυπριακή ΑΟΖ

Καταδικαστικό ψήφισμα για την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής. Το συγκεκριμένο ψήφισμα που έχει τίτλο “Καταδικάζοντας την Τουρκία για την επαναλαμβανόμενη επιθετικότητά της εναντίον της Κύπρου” κατατέθηκε από την βουλευτή της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη. Μεταξύ άλλων καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και τις παράνομες της δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, τονίζει ότι η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, το ψήφισμα:

  • καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και συνολικά τους 35.000 στρατιώτες που υπολογίζεται ότι διατηρεί στο νησί
  • καλεί την Τουρκία να μείνει προσκολλημένη στις δημοκρατικές αρχές και στην αποστολή του ΝΑΤΟ.
  • καλεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να ανακαλέσουν τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αυξάνουν τις εντάσεις και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • καταδικάζει την Τουρκία για την υποστήριξή της στις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • επαναλαμβάνει ότι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • καλεί την Τουρκία να σταματήσει την παράνομη δράση της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
  • καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να παρέχει τα μέσα στους Αμερικανούς και Κύπριους πολίτες για να αναζητήσουν οικονομικές επανορθώσεις ή να επανακτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που απώλεσαν στην επικράτεια της Κύπρου που ελέγχεται παράνομα από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τουρκίας.
  • απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας για την ανάκτηση των τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και των περισσότερων 1.000 Κύπριων πολιτών που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο.
  • ενθαρρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με εταίρους που έχουν κοινή αντίληψη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κατάστασης στα Βαρώσια και τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Στο ψήφισμα καταγράφονται αναλυτικά οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η παραβατική της συμπεριφορά εναντίον της Κύπρου.

Τσαβούσογλου - Αμμόχωστος - Βαρώσια

Ακόμη το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα:

  • Ο πρόεδρος Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία για να αποδυναμώσουν το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, να εγκαταστήσουν πολιτικούς συμμάχους σε βασικές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών, να καταπολεμήσουν την ελευθερία του λόγου και τον ελεύθερο Τύπο και να φυλακίσουν παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μειονότητες.
  • Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία επιδιώκει να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο, και έχει προβεί σε προκλητικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή.
  • Υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε επανειλημμένη επιθετικότητα κατά της Κύπρου.
  • Ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974, και έκτοτε το βόρειο τμήμα του νησιού διοικείται παράνομα από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.
  • Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανέχτηκε ή υποστήριξε τη βεβήλωση περισσότερων από 500 ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς και θρησκευτικούς χώρους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
  • Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). 
  • Η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΣΔΑ, το οποίο έχει εκδώσει αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις με τις οποίες επιβεβαιώνει ότι τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, που κατέχουν τίτλο ακίνητης περιουσίας εντός περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό την παράνομη διοίκηση από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της Τουρκίας, είναι οι μόνοι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτής της ακίνητης περιουσίας
  • Παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να το πράξει, η κυβέρνηση της Τουρκίας απέτυχε να υποστηρίξει επαρκώς τις διεθνείς προσπάθειες για την εύρεση και ταυτοποίηση των σορών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και περισσότερων 1.000 Κύπριων πολιτών που παραμένουν αγνοούμενοι από την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟυκρανία – Μητσοτάκης: Πάγια θέση της Ελλάδας το απαραβίαστο των συνόρωνΧθες 16:39 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός, συμμετείχε στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έγκλημα Χαλάνδρι - 28χρονος: Ήθελα να την εκφοβίσω, αλλά θόλωσαΧθες 19:12 | Ειδήσεις

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της 47χρονης έξω από το σπίτι της στο Χαλάνδρι.

Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγονταΧθες 19:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, για το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε την Δευτέρα, λίγο πριν από σταθμό διοδίων.

Νέα Χαλκηδόνα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος (εικόνες)Χθες 16:31 | Ειδήσεις

Το Πυροσβεστικό όχημα, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε τοίχο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους 4 πυροσβέστες που έπεσε στο οδόστρωμα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ – Χάρλεμ: Πέντε νεκροί από λεγεωνέλλωση23:59Αφγανιστάν: Τροχαίο με περισσότερους από 70 νεκρούς23:44Αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλάκιση ο Πρίγκιπας της Νορβηγίας23:29Ο Καραλής πήρε την πρώτη του νίκη σε σειρά Diamond League23:13Ιταλία: Λιώνει ραγδαία ο παγετώνας - Αλλάζει μετά από 130 χρόνια ο τρόπος μέτρησης22:58ΝΑΤΟ: Η Σύνοδος Κορυφής του 2026 θα διεξαχθεί στην Άγκυρα22:42Ιστιοφόρο πήρε φωτιά κοντά στην Δήλο22:27Φοιτητική Στέγη: Αναζητούν συγκάτοικο οι φοιτητές, λόγω ακρίβειας ενοικίων22:11Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:56Φοροαπαλλαγές για πολύτεκνες οικογένειες στο πακέτο της ΔΕΘ – Στο επίκεντρο το δημογραφικό πρόβλημα21:40ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου21:25Φωτιά στην Κερατέα (βίντεο)21:10Σητεία: Ημιβύθιση φορτηγού πλοίου που είχε πέσει σε ύφαλο20:54Δημογραφικό: Απειλή για το μέλλον της χώρας - 30.000 λιγότερα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα20:38Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική20:23Έγκλημα Χαλάνδρι - 28χρονος: Ήθελα να την εκφοβίσω, αλλά θόλωσα20:07ΠΑΟΚ: Οι φίλαθλοι μας να μην πλησιάσουν το γήπεδο της Ριέκα19:52Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα19:35Χίος: 33χρονος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της πρώην συντρόφου του19:19Τραγωδία στην Εγνατία - Αυτόπτες μάρτυρες στον ΑΝΤ1: Φώναζαν "σώστε μας"19:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο