LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2021 06:34 | Ανανέωση: 11 Δεκεμβρίου 2021 06:49

Οι ΗΠΑ “προτείνουν” να πουλήσουν φρεγάτες στην Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει η “απάντηση” των Ηνωμένων Πολιτειών, στην σύμβαση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αγορά φρεγατών από το Παρίσι.

QUAD - ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

Η αμερικανική κυβέρνηση άναψε «πράσινο φως» στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, εισερχόμενη σε ανταγωνισμό με τη Γαλλία, που σύναψε τον Σεπτέμβριο προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σε ανακοίνωση του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, την οποία η γαλλική προεδρία είχε παρουσιάσει τότε περίπου σαν παρηγοριά για το φιάσκο με τα υποβρύχια που επρόκειτο να προμηθεύσει στην Αυστραλία, θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Μπελαρά, κατά την ονομασία που της εκδοχής των πλοίων αυτών που θα εξάγονται, από τον Naval Group, και θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Το ύψος της διμερούς σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφεί «ως το τέλος του έτους», είναι «της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», είχε διευκρινίσει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: ισχυρές καταιγίδες, χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι το Σάββατο

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test το Σάββατο σε 40 σημεία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεωνΧθες 17:54 | Ειδήσεις

Βίντεο που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)Χθες 22:13 | Τοπικά Νέα

Το έθιμο της συνάντησης των πέντε μεγάλων Επιταφίων της πόλης αναβίωσε φέτος με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο νονός που βίαζε το βαφτιστήρι τουΧθες 15:09 | Τοπικά Νέα

Ομολόγησε ο άνδρας που συνελήφθη για ασέλγεια κατά του παιδιού που έχει βαπτίσει.

Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)Χθες 16:55 | Ειδήσεις

Για θαύμα μιλούν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είδαν το υγρό να τρέχει από τον Εσταυρωμένο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)23:59“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ123:50Κατηγορείται για την δολοφονία της συντρόφου του... που εξαφανίστηκε πριν από 30 χρόνια 23:40Λευκάδα: Αράχνη “μαύρη χήρα” τσίμπησε 35χρονο 23:26Εύβοια - Μεγάλη Παρασκευή: Εντυπωσιακό το “Κάψιμο του Ιούδα” (βίντεο)23:11Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα του για την Ανάσταση22:57Χανιά: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης (βίντεο)22:43Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)22:28Κόρινθος: Χειροπέδες σε διαρρήκτες με…υπεραστική δράση22:14Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου21:59Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)21:45Μεγάλη Παρασκευή με τον ύμνο “Αι Γενεαί Πάσαι” από διάφορα σχολεία και χώρες (βίντεο)21:30Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων21:16Νάξος: Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (εικόνες)21:02Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρώμης: Ο Τεντόγλου “πετάει” πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι (εικόνες)20:48ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου20:34Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)20:21Εκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεων20:07Πάσχα: Αύξηση στις πληρότητες των νησιών (βίντεο)19:53Πάσχα: Η Αθήνα άδειασε και οι εκδρομείς παραμένουν κολλημένοι στην κίνηση (βίντεο)19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο