LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Δεκεμβρίου 2021 09:54

Ρύθμιση χρεών - Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης: άνοιξε η πλατφόρμα

Τα βήματα για τα διαδικασία, η ρύθμιση οφειλών και η παροχή δεύτερης ευκαιρίας.


 


 

Υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:

«Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει την ενεργοποίηση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του «Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης», στο πλαίσιο του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας (Ν. 4738/2020). Ο Μηχανισμός υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και εφαρμόζεται σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019. Η έγκαιρη προειδοποίηση αποτελεί μια καινοτόμο διαδικασία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αποσκοπεί στον εντοπισμό περιστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα. Και τούτο με σκοπό την πρόληψη της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα:

1ον. Ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), του Υπουργείου Οικονομικών (https://www.keyd.gov.gr/ ή https://ofeiles.gov.gr). Μέσω αυτής, παρέχει τη συναίνεσή του για την άρση απορρήτου, με σκοπό την αναζήτηση, πρόσβαση, συλλογή, επεξεργασία και διασταύρωση δεδομένων που τον αφορούν.

2ον. Η πλατφόρμα επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία, βάσει ειδικών αριθμοδεικτών, όπως για παράδειγμα η κάλυψη βραχυπρόθεσμων οφειλών. Ακολούθως, ο οφειλέτης κατατάσσεται σε ένα από τα τρία επίπεδα κινδύνου αφερεγγυότητας (χαμηλό – μέτριο – υψηλό).

3ον. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει καταταχθεί σε μέτριο ή υψηλό επίπεδο κινδύνου και εφόσον επιθυμεί, τότε αιτείται, μέσω της πλατφόρμας, τον προγραμματισμό της πρώτης συνάντηση για να λάβει δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει ειδικό ερωτηματολόγιο και επισυνάπτει τυχόν στοιχεία που δεν είναι ψηφιακά διαθέσιμα. Τα εν λόγω στοιχεία μελετώνται από ειδικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ακολούθως παρέχουν ενημέρωση και συμβουλές στον οφειλέτη. 

Ειδικότερα:

  • Τα νοικοκυριά μπορούν να απευθύνονται στα 52 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ. – Γ.Ε.Υ.Δ., τηλ. για ραντεβού 213.212.5730), όπου ο υπάλληλος επικοινωνεί μαζί τους εντός 10 ημερών, για να προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση (δια ζώσης ή διαδικτυακά), με σκοπό:
  1. Να ενημερωθούν για το νομικό πλαίσιο και τους γενικούς όρους των δανειακών συμβάσεων και των συμφωνιών ρύθμισης οφειλών.
  2. Να κατανοήσουν προταθέντες όρους δανειακών συμφωνιών ρύθμισης οφειλών.
  3. Να ενημερωθούν για την κατάρτιση οικογενειακού προϋπολογισμού, με σκοπό ιδίως την τήρηση ρυθμίσεων αποπληρωμής οφειλών.
  4. Να ενημερωθούν για την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού τους.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στους Επαγγελματικούς Φορείς, δηλαδή τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, τους Επαγγελματικούς Συλλόγους και τα Ινστιτούτα Θεσμικών Φορέων, όπου ο αρμόδιος εκπρόσωπος, ο οποίος έχει οριστεί από τον φορέα, επικοινωνεί μαζί τους εντός 10 ημερών, για να προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση (δια ζώσης ή διαδικτυακά), με σκοπό:
  1. Να ενημερωθούν για το νομικό πλαίσιο και τους γενικούς όρους των δανειακών συμβάσεων και των συμφωνιών ρύθμισης οφειλών.
  2. Να λάβουν συμβουλευτική επιχειρηματική υποστήριξη (ενδεικτικά, συμβουλές ηγεσίας, προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών, δυνατότητα για εύρεση νέων αγορών και πελατών ή προμηθευτών, διερεύνηση της δυνατότητας για συνέργεια/συνεργασία/συγχώνευση με άλλες επιχειρήσεις, υπόδειξη για δυνατότητα χρηματοδότησης από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης/στήριξης κ.ά.).
  3. Να λάβουν συμβουλευτική επιχειρηματική καθοδήγηση (ενδεικτικά, παρουσίαση εναλλακτικών παραγωγικών μοντέλων, σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς και τις τεχνολογικές εξελίξεις, επισήμανση της μη τήρησης των λογιστικών αρχών με συνέπεια και ορθότητα κ.ά.).
  4. Να υποστηριχθούν στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής σκέψης και κουλτούρας (ενδεικτικά, αλλαγή νοοτροπίας μέσω της αποφυγής της υπερχρέωσης, μέσω ρεαλιστικού σχεδιασμού και υιοθέτησης πραγματικών στόχων, καθώς και επιμόρφωσης του επιχειρηματία ή/και των εργαζομένων της επιχείρησης κ.ά.).
  5. Να λάβουν εμψύχωση (ενδεικτικά, παραπομπή σε ψυχολογική βοήθεια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για προβληματισμό και διάλογο).

Επισημαίνεται ότι οι Επαγγελματικοί Φορείς δύναται να συστήνουν Μητρώο Εθελοντών Παρόχων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, όπου μπορούν να εγγράφονται επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ενδεικτικά οικονομολόγοι, λογιστές, νομικοί, ορκωτοί ελεγκτές, οι οποίοι παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης προς τους οφειλέτες. 

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την ΕΓΔΙΧ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία αναπτύχθηκε, υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της. 

Το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει συνεχώς μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα εξακολουθήσει, με μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις προς την κατεύθυνση της ολιστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μείζονος ζητήματος του ιδιωτικού χρέους».

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρά αδέρφια στο Νέο Ηράκλειο: Τα σημειώματα και τα αναπάντητα ερωτήματα

Νικηφόρος Κοντογιάννης: Ο ιερέας που έβαλε video-wall και φωτοκύτταρο στην εκκλησία

Θεσσαλονίκη - Ψιλικατζίδικο: Ληστεία με κατσαβίδι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟυκρανία – Μητσοτάκης: Πάγια θέση της Ελλάδας το απαραβίαστο των συνόρωνΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός, συμμετείχε στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγονταΣήμερα 19:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, για το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε την Δευτέρα, λίγο πριν από σταθμό διοδίων.

Νέα Χαλκηδόνα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος (εικόνες)Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Το Πυροσβεστικό όχημα, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε τοίχο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους 4 πυροσβέστες που έπεσε στο οδόστρωμα.

Κέρκυρα: Τραυματισμός 11χρονου μετά από σύγκρουση jet ski με φουσκωτόΣήμερα 16:04 | Ειδήσεις

Ο ανήλικος μεταφέρθηκε άμεσα σε ιδιωτική κλινική της περιοχής για ιατρική περίθαλψη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα19:35Χίος: 33χρονος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της πρώην συντρόφου του19:19Τραγωδία στην Εγνατία - Αυτόπτες μάρτυρες στον ΑΝΤ1: Φώναζαν "σώστε μας"19:04Κατερίνη: Φυλακισμένος εκβίαζε 46χρονο ζητώντας του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ18:51Ο Σωτήρης Νίνης “κρέμασε” τα παπούτσια του18:33Συνελήφθη, με ευρωπαϊκό ένταλμα, 52χρονος κατηγορούμενος για εμπρησμό18:16Φωτιές στην Αχαΐα: Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι για εμπρησμό18:00Ο Πούτιν πρότεινε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Μόσχα17:47ΠΑΣΟΚ: Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού17:33Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία17:18Νέα Χαλκηδόνα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος (εικόνες)17:04Ουκρανία – Μητσοτάκης: Πάγια θέση της Ελλάδας το απαραβίαστο των συνόρων16:50Βασίλης Κικίλιας: Πρόστιμα και αυστηροί έλεγχοι στα πλοία16:37Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι είναι πιθανον ο Πούτιν να μην θέλει συμφωνία16:23Κέρκυρα: Τραυματισμός 11χρονου μετά από σύγκρουση jet ski με φουσκωτό16:09Φινλανδία: 30χρονος βουλευτής βρέθηκε νεκρός στο κοινοβούλιο15:53Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:39Λέσβος: Προσαγωγή 55χρονου για εμπρησμούς15:24Φοιτητικό ρεύμα: Πώς να επιλέξω το κατάλληλο πρόγραμμα;15:10Ρωσία - Ουκρανία: Η Βέρνη θα προσφέρει ασυλία στον Πούτιν, αν "έρθει για μια ειρηνευτική διάσκεψη", λέει ο Ελβετός ΥΠΕΞ14:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο