LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2021 17:00

Τσίπρας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση «αναμασάει οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα σε πτώχευση».

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Την «ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ανάπτυξης» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον φετινό τίτλο “Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη για ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον”. «Γιατί η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί. Πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Ιδίως αν στόχος μας είναι ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, χωρίς αποκλεισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, η πανδημία, αλλά και η κλιματική κρίση, έχουν αναδείξει τους περιορισμούς και τα προβλήματα του κυρίαρχου μέχρι χτες οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου», συμπληρώνοντας ότι «οι κατεστημένες αντιλήψεις και βεβαιότητες κλονίζονται». «Αν στόχος μας είναι ένα μέλλον βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς, οφείλουμε να θέσουμε και να υλοποιήσουμε συμπεριληπτικούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, αντί απλά να παρατηρούμε τις “αποτυχίες” των παγκόσμιων αγορών», είπε και επεσήμανε πως «έστω με αφορμή την πανδημία, τέτοιες πρωτοβουλίες -που οι προοδευτικές δυνάμεις υποστηρίζαμε για χρόνια και που αντιμετωπίζονταν εχθρικά- σήμερα βρίσκονται στο τραπέζι».

Έκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα, όπως η συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%, η καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ατζέντας με Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και η καθιέρωση του Ταμείου Ανάκαμψης με δανεισμό από την ΕΕ.

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του εμβολίου κατά της COVID-19, που όπως είπε «οι ιδιωτικές εταιρείες θέλησαν να το κρατήσουν ως δικό τους περιουσιακό στοιχείο, διατηρώντας τις πατέντες». «Αποτέλεσμα είναι την ώρα που στον δυτικό κόσμο κάνουμε τη 3η δόση, στην Αφρική πρώτη δόση έχει κάνει μόλις το 7% του πληθυσμού», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις «συνεχείς μεταλλάξεις του ιού» που «αποδεικνύουν ότι πουθενά δεν θα είμαστε ασφαλείς αν δεν είναι ασφαλείς όλοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη». «Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια νέα αντίληψη για την παγκόσμια διακυβέρνηση και μια νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη βάση της επίτευξης ενός κοινά αποδεκτού κοινωνικού στόχου», συνέχισε και τόνισε πως «θα πρέπει να κοινωνικοποιούμε τα οφέλη και όχι μόνο τους κινδύνους».

Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής κρίσης, προειδοποίησε ότι «η κλιματική αλλά και η ψηφιακή μετάβαση ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες αν δεν βασιστούν σε δίκαιες φορολογικές και κοινωνικές πολιτικές», σχολιάζοντας πως είναι «χαρακτηριστικές οι προωθημένες πρωτοβουλίες, αλλά και οι θέσεις που έχει πάρει ο Πρόεδρος Μπάιντεν».

Αντίθετα, συνέχισε, «στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε μια τέτοια παγκόσμια συζήτηση για αλλαγή παραδείγματος», αλλά «αναμασάει οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν στην πτώχευση».

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε μάλιστα την Κυβέρνηση για «προπαγάνδα» που «μιλάει για μια οικονομία που καλπάζει», ενώ «το μόνο που σίγουρα καλπάζει είναι η ακρίβεια, οι ανισότητες, η ανασφάλεια» και αναφέρθηκε στα «δεδομένα και τα γεγονότα» που «παρά την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη μεγάλη βουτιά του 2020, δεν επιτρέπουν κλίμα ευφορίας».

«Οι επιλογές της Κυβέρνησης οδηγούν σε έναν δυισμό την οικονομία, με λίγους και ισχυρούς να ωφελούνται και τη συντριπτική πλειοψηφία να μην εισπράττει από την ανάκαμψη. Και αυτός ο δυισμός είναι που υπονομεύει την προοπτική μιας διατηρήσιμης και βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε και επανέλαβε την ανάγκη για «ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» που μεταξύ άλλων, «θα στοχεύει στη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και επομένως σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα», «θα στοχεύει στη δημιουργία εγχώριας παραγόμενης αξίας», «ένα μοντέλο, τέλος, που θα επιδιώκει την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων (ελληνικών και ξένων κεφαλαίων) δίνοντας κίνητρα και αίροντας τους αναχρονισμούς του Κράτους που εμπόδιζαν τους επενδυτές».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την υποστήριξή του «στις επενδύσεις από τις ΗΠΑ» υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που συνέβαλε σε αυτήν την κατεύθυνση, με την καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ άλλων και για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις τον Δεκέμβριο 2018». «Μπορούμε και πρέπει να υλοποιήσουμε περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα με σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας το καλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα όμως, μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή παραδείγματος, επενδύοντας σε ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος: στηρίζω Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο

ΚΕΠ: Σκότωσε εν ψυχρώ δύο ανθρώπους γιατί του ζήτησαν να φορέσει μάσκα (βίντεο)

Στέφαν Γέλοβατς - Basket League: Η 10η αγωνιστική αφιερωμένη στη μνήμη του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανόΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οχτώ χρόνια, από την φονική πλημμύρα.

Τέλλογλου για εκταφές: Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες εξετάσεις στην ΕλλάδαΧθες 17:41 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε ο Τάσος Τελλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως προς την αδυναμία εκταφής των θυμάτων των Τεμπών και τη διενέργεια εξετάσεων. 

Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο...καναβάτσο τη ΣκωτίαΧθες 23:49 | Ειδήσεις

Η Εθνική ομάδα επιβλήθηκε 3-2 απέναντι στην Σκωτία με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να πραγματοποιεί μεγάλες αποκρούσεις.

Πώς η Τουρκία καλύπτει το 20% των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας με εισαγωγές ορυκτών καυσίμωνΧθες 10:59 | Ειδήσεις

Από την αρχή του πολέμου έως τις αρχές Νοεμβρίου 2025 η Τουρκία έχει αγοράσει ρωσικά ορυκτά καύσιμα αξίας 118 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο...καναβάτσο τη Σκωτία23:59Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά23:45Εθνική Ελλάδος: Το περήφανο μήνυμα της Κηφισιάς για το "γαλανόλευκο" ντεμπούτο του Ανδρέα Τεττέη23:31Euroleague: Χωρίς τον Λάρκιν η Αναντολού Εφές για 8 εβδομάδες23:17Εντοπίστηκε βλήμα πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών23:03Επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα: Κλειστός και ο Εθνικός Κήπος Κυριακή και Δευτέρα22:49Φόροι και Ακριβεία: Οι Έλληνες δυσκολεύονται να "βγάλουν" το μήνα22:36Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην ιδέα της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν22:22"Μαύρη" επέτειος στη Μάνδρα - Οι συγγενείς των θυμάτων, άφησαν 25 μαύρα μπαλόνια στον ουρανό22:08Ιταλία: Κακοκαιρία σάρωσε τη Γένοβα – Κατέρρευσε τείχος, ξεριζώθηκαν δέντρα και πλημμύρισαν σπίτια (βίντεο)21:54Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στα 23 μέλη του Ρουβίκωνα για την παραβίαση του νέου νόμου για τον Άγνωστο Στρατιώτη21:40Μαγνησία: Θρίλερ με εξαφάνιση τουρίστα που αγνοείται 40 μέρες - Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του21:26Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Απαλάσσεται η Ευρώπη από την ενεργειακή εξάρτηση Ρωσίας - Τουρκίας21:12Τέλλογλου για εκταφές: Δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες εξετάσεις στην Ελλάδα20:58Διακοπή δρομολογίων προαστιακού λόγω πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο20:44Καταιγίδα Κλαούντια: Τρεις νεκροί στην Πορτογαλία – Εκκενώσεις σε Ουαλία και Αγγλία εξαιτίας πλημμυρών (βίντεο)20:30Φυλάκιση 13 μηνών σε 49χρονο που έκλεψε ένα έργο του Banksy από γκαλερί του Λονδίνου20:16Ο πρόεδρος Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του BBC 20:02Θεσσαλονίκη: Νέα εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη19:48Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο