LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Δεκεμβρίου 2021 17:11

ΙΕΛΚΑ: 7 στα 10 νοικοκυριά πετούν τρόφιμα στα σκουπίδια

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα απορρίμματα. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας για την Ελλάδα.

AP - ΗΠΑ - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ - ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα στον χώρο των τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί η σπατάλη τροφίμων.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) την περίοδο 5-11 Νοεμβρίου 2021, με δείγμα 1.000 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό σπατάλης φαγητού (food waste) στα ελληνικά νοικοκυριά, η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 29% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν σπαταλά καθόλου τρόφιμα.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η πλειοψηφία σε ποσοστό 60% δηλώνει ότι σπαταλά μέχρι 10%, το 9% από 10-25% και το 2% πάνω από 25%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικιακή σπατάλη τροφίμων ξεπερνά τους 300.000 τόνους τροφίμων ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 200.000 καταναλωτών, κάτι ενδεικτικό της σημασίας του θέματος. Τα στοιχεία αυτά είναι η εκτίμηση των ίδιων των καταναλωτών, η οποία ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είναι κατά κανόνα χαμηλότερη της πραγματικής σπατάλης.

Σημειώνεται όμως ότι συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, τα στοιχεία είναι περισσότερο ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα της Movinga του 2019, οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά, όπως ΗΠΑ 24%, Καναδάς 18%, Μεγάλη Βρετανία 15%, Γαλλία 14%, Βέλγιο 14%, Ιταλία 13%, Αυστρία 13% κ.α.

ΙΕΛΚΑ - ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Όσον αφορά τις κύριες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες εμφανίζεται σπατάλη. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις κατηγορίες των φρούτων και λαχανικών στις οποίες σχεδόν 7 στους 10 καταναλωτές (68%) δηλώνουν ότι καταγράφουν σπατάλη και ακολουθούν το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα στο 58%, τα αλλαντικά στο 37%, τα γαλακτοκομικά στο 29%, τα γλυκά και σνακ στο 28%, το γάλα στο 27%. Μικρότερη σπατάλη καταγράφεται στα ξηρά τρόφιμα, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια στο 15% λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής των προϊόντων και το κρέας-ψάρι στο 14% λόγω της μεγαλύτερης αξίας/κιλό των προϊόντων.

ΙΕΛΚΑ - ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΙΕΛΚΑ - ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν σε ένα βαθμό τις αρνητικές συνέπειες της σπατάλης τροφίμων. Το 81% του κοινού δηλώνει ότι νιώθει άσχημα όταν πετάει τρόφιμα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρόλα αυτά, μόλις το 11% δηλώνει ότι θεωρεί ότι η ποσότητα τροφίμων που σπαταλάει το νοικοκυριό του είναι μεγάλη.

Σε σχέση με τους λόγους στους οποίους αποδίδουν την σπατάλη, το 21% την αποδίδει στην κακή διαχείριση των υπολειμμάτων φαγητού στο νοικοκυριό και το 18% σε πραγματοποίηση μεγαλύτερων αγορών από όσες χρειάζονται. Οι καταναλωτές σε ποσοστό 30% θεωρούν ότι στο θέμα αυτό θα πρέπει να βοηθηθούν από τις επιχειρήσεις τροφίμων. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές αποδίδουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη δική τους κινητοποίηση την προσπάθεια μείωσης της σπατάλης, αλλά χρειάζονται και την αρωγή τρίτων.

ΙΕΛΚΑ - ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ αναδεικνύει ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει σημαντική επίδραση στην ελληνική κοινωνία και αρκετά μεγάλα μεγέθη, τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν σε οργανωμένες δράσεις διαχείρισης τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: καταιγίδες, χιόνια και ισχυροί άνεμοι την Τρίτη

Έβρος: Ελεύθεροι οι Έλληνες που συνέλαβαν Τούρκοι στα σύνορα

Κορονοϊός: δωρεάν rapid test την Τρίτη σε 182 σημεία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο