LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 06 Δεκεμβρίου 2021 07:58 | Ανανέωση: 06 Δεκεμβρίου 2021 08:04

Μετάλλαξη Όμικρον – Φάουτσι: ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις

Ο κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ για τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

AP - Anthony Fauci - Άντονι Φαούτσι

Οι πρώτες «ενδείξεις» που έρχονται από τη Νότια Αφρική όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης όσων νόσησαν αφού μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού είναι «λιγάκι ενθαρρυντικές», είπε χθες Κυριακή ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την υγειονομική κρίση, προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν πρόκειται παρά για προκαταρκτικά δεδομένα.

«Ξεκάθαρα, στη Νότια Αφρική, η Όμικρον μεταδίδεται περισσότερο», είπε ο πασίγνωστος αμερικανός ανοσολόγος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αναφερόμενος στην «κάθετη» άνοδο της καμπύλης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα αυτή.

«Όμως ως τώρα, παρότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, (η παραλλαγή) δεν μοιάζει να προκαλεί (νόσηση) με υψηλό βαθμό βαρύτητας», συνέχισε. «Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», επανέλαβε.

Ωστόσο, ειδικοί έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες πως η Νότια Αφρική έχει τη δημογραφική ιδιαιτερότητα πως ο πληθυσμός της είναι κατά πλειονότητα νεαρός σε ηλικία και ότι μπορεί να καταγραφούν περιπτώσεις βαριάς νόσησης τις επόμενες εβδομάδες.

Βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε εργαστήρια για να εξακριβωθεί σε ποιον βαθμό η νέα παραλλαγή, η οποία παρουσιάζει σειρά μεταλλάξεων που έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, είναι πιο μολυσματική, πιο ανθεκτική στην ανοσία που αναπτύσσεται έπειτα από μια πρώτη μόλυνση ή από κάποιο εμβόλιο, και εάν προκαλεί πιο βαριές μορφές της νόσου.

«Νομίζω ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος να δούμε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», είπε από τη δική του πλευρά στο ABC χθες Κυριακή ο Στίβεν Χόουγκ, ο πρόεδρος της Moderna, απηχώντας προηγούμενες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, του Στεφάν Μπανσέλ.

«Αυτό που δεν γνωρίζω είναι ποιου εύρους», πρόσθεσε. «Θα είναι όπως αυτή που είδαμε με τη Δέλτα, εναντίον της οποίας τα εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά, ή μήπως θα δούμε πτώση της αποτελεσματικότητας κατά 50%, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να ξαναρχίσουμε να παράγουμε (νέα) εμβόλια;», διερωτήθηκε.

Η Moderna, όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην προσαρμογή του εμβολίου της προκειμένου να αντιμετωπίζεται ειδικά η παραλλαγή Όμικρον, για την περίπτωση που αποδειχθεί απαραίτητο.

Η παρουσία της παραλλαγής Όμικρον έχει πλέον επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες και σε περίπου 40 χώρες του κόσμου αφού ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική.

Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και μία εβδομάδα κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή, όπως και άλλες επτά από το νότιο τμήμα της Αφρικής. Ο Δρ. Φάουτσι είπε χθες πως ελπίζει ότι η απαγόρευση θα αρθεί «σε λογικό χρονικό διάστημα».

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορονοϊός – self test: Δωρεάν για όλους από σήμερα

Βόλος: Διέρρηξαν σπίτι ηλικιωμένων

Μπομπ Ντόουλ: Πένθος στις ΗΠΑ για το θάνατό του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο