LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2021 21:27

Ευρωπαϊκή Ένωση – Φοροδιαφυγή: Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Ελλάδα

Οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία υπολογίζονται σε 4.000 κάθε δευτερόλεπτο!

Αποδείξεις - απόδειξη - ταμειακή μηχανή - φόρος

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση που παρατηρείται σε σχέση με παλαιότερα η χώρα μας παραμένει στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απώλεια εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), με το δημόσιο ταμείο να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν το 2019 η Ελλάδα είχε απώλεια 5,3 δις ευρώ από ΦΠΑ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα ελλείμματος συμμόρφωσης για τον ΦΠΑ της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάνοντας το 25,8% των εσόδων της. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία, που έχασε το 34,9% των εσόδων της από ΦΠΑ. Πάντως, σημειώνεται ότι οι απώλειες ΦΠΑ για τη χώρα μας  το 2018 είχαν υπολογιστεί στο 29%, με το ποσοστό να πέφτει το 2019.

Στην τρίτη θέση της λίστας εθνικού  ελλείμματος συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ βρίσκεται η Μάλτα με 23,5. Στον αντίποδα,  τα μικρότερα ελλείμματα ΦΠΑ παρατηρήθηκαν στην Κροατία (1,0 %), τη Σουηδία (1,4%) και την Κύπρο (2,7%). Σε απόλυτες τιμές, οι μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ καταγράφηκαν στην Ιταλία (30,1 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία (23,4 δισ. ευρώ).

Το 2019, τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκτιμάται ότι έχασαν 134 δισ. ευρώ από τον  ΦΠΑ, σύμφωνα με νέα μελέτη που της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε για το θέμα, «Παρά τη θετική τάση που έχει καταγραφεί τα τελευταία έτη, το έλλειμμα ΦΠΑ εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες που πρέπει να καλύψουν τα κράτη-μέλη μας τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτού του έτους, πρόκειται για απώλειες άνω των 4.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο.

Πρόκειται για απαράδεκτες απώλειες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, γεγονός που σημαίνει ότι το βάρος της κάλυψης του ελλείμματος πέφτει στους απλούς πολίτες και στις απλές επιχειρήσεις, μέσω άλλων φόρων που καλούνται να πληρώσουν για ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, ενός σοβαρού εγκλήματος που αφαιρεί χρήματα από την τσέπη των καταναλωτών, υπονομεύει τα συστήματα πρόνοιας και αδειάζει τα κυβερνητικά ταμεία».

Ειδήσεις σήμερα:

Παρθένα Κουτμερίδου: θρήνος στην κηδεία της (εικόνες)

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα ο αρνητής γονέας

Μάριος Παπαγεωργίου: νέα έρευνα για την απαγωγή του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαSPECIAL EDITION: Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 15:00Σήμερα 09:37 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε τη μετάδοση συνέντευξης του πρώην Πρωθυπουργού, στην οποία μιλάει για όλους και για όλα.

Τροχαίο έξω από τον Προαστιακό Παιανίας – Κάντζας: Αυτοκίνητο ανετράπη, μετά από σύγκρουση με σταθμευμένο όχημαΣήμερα 10:01 | Ειδήσεις

Η Τροχαία έφτασε άμεσα στο σημείο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τη διερεύνηση των ακριβών συνθηκών του ατυχήματος.

Η κτηνοτρόφος που έχασε 600 πρόβατα στο "Καλημέρα Ελλάδα" - Η ευλογιά δεν ήρθε από το Θεό, μας την έφερανΣήμερα 09:11 | Ειδήσεις

«Δεν γινόταν έλεγχοι στα σύνορα, έρχονταν όλα τα παράνομα ζώα που ήταν άρρωστα».

Κίλι Σφακιανάκη: Η επιθυμία να αποτεφρωθεί, το σημείωμα και τα τραγούδια που θα ακουστούν στο τελευταίο "αντίο"Σήμερα 10:30 | Ειδήσεις

Ο υπάλληλος του γραφείου τελετών που έχει αναλάβει τη διαδικασία, μίλησε στην εκπομπή "Το Πρωινό" του ΑΝΤ1.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ11:30Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει βήμα πρόκρισης απόψε στο Μάλμε11:22Κίλι Σφακιανάκη: Η επιθυμία να αποτεφρωθεί, το σημείωμα και τα τραγούδια που θα ακουστούν στο τελευταίο "αντίο"11:08Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ηλικιωμένη που επιχείρησε με βενζίνη να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονα της10:54Βρέθηκε σορός άνδρα ανοιχτά της Γαύδου10:40Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια10:26Τροχαίο έξω από τον Προαστιακό Παιανίας - Κάντζας: Αυτοκίνητο ανετράπη, μετά από σύγκρουση με σταθμευμένο όχημα10:12Πάνος Ρούτσι στο "Πρωινό": Δε νομίζω να υποστήριζα ένα κίνημα που θα προέδρευε η Μαρία Καρυστιανού09:58SPECIAL EDITION: Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 15:0009:44Η κτηνοτρόφος που έχασε 600 πρόβατα στο "Καλημέρα Ελλάδα" - Η ευλογιά δεν ήρθε από το Θεό, μας την έφεραν09:30Η Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωατλαντικών ενεργειακών σχέσεων09:16Νέα άφιξη μεταναστών στην Ιεράπετρα09:02Λύτρας - Καλημέρα Ελλάδα: Δεν έχει αποδειχθεί από το βίντεο ότι είναι ο 39χρονος που πυροβολεί08:4848ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών08:34Βρετανία: Δύο κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν…κατά λάθος08:20Θεσσαλονίκη: Έκλεψε κουκούλα από ΙΧ, αλλά εντοπίστηκε από... GPS08:06UEFA Europa League: Με κεκτημένη ταχύτητα ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Γιουνγκ Μπόις07:52Formula 1: Το 21ο Grand Prix στη Βραζιλία έρχεται την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, στις 19:00 ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+07:38Φιλιππίνες: 140 νεκροί εξαιτίας του τυφώνα Καλμάγκι07:24Γάζα: Ο ΠΟΥ ετοιμάζει εκστρατεία εμβολιασμού 44.000 παιδιών07:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο