Δένδιας - Τσαβούσογλου: “Τετ α τετ” στη Στοκχόλμη
Σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη.
Οι δύο Υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση κοινωνικού περιεχομένου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Υπ. Εξωτερικών στο twitter.
Είχα σύντομη συνάντηση και συζήτηση κοινωνικού περιεχομένου με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας @MevlutCavusoglu στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ - I had a brief social discussion with #Turkey FM @MevlutCavusoglu on the margins of #OSCEMC2021. pic.twitter.com/5opHufhNfr
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 2, 2021
Νωρίτερα, συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν η ανάγκη αποφυγής εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Μπορέλ.
Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε: «Πρώτη συνάντηση στο περιθώριο του Yπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσουμε πιεστικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Ανάγκη αποφυγής εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού».
First meeting in margins of #OSCEMC2021 with @MevlutCavusoglu to discuss pressing bilateral & regional issues, including #Belarus and #Ukraine.
Need to avoid tensions in the #EastMed & advance on resolution of Cyprus question. pic.twitter.com/1krijSBqMA
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) December 1, 2021
Δένδιας: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή
Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στην 17η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, η οποία έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την υποχρέωση των συμμετεχόντων-κρατών στον ΟΑΣΕ για τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει ρητά για την απειλή ή τη χρήση βίας, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Παράλληλα, επανέλαβε την πλήρη καταδίκη από τη χώρα μας οιασδήποτε προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, από όπου και αν προέρχεται, για πολιτικούς σκοπούς. Μάλιστα, επισήμανε ότι τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν επίσης ευρωπαϊκά σύνορα.
Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά από διμερείς συναντήσεις.
Καταρχήν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί (Mukhtar Tileuberdi), με τον οποίον εξετάσθηκε η προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας. Επίσης, συζητήθηκε η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας αυτής ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους όσον αφορά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κάλεσε για συνεργασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον Κιργίζιο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε συμμετάσχει επίσης σε Υπουργική Διάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Επίσης, υπήρξε επίσης εθιμοτυπική συνάντηση με τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών Σβετλάν Στόεφ (Svetlan Stoev), κατά την οποία εξετάσθηκε η συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη συνέχεια της επίσκεψης του στο Σεράγεβο τον περασμένο Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Στοχόλμη και με την ομόλογό του της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μπισέρα Τούρκοβιτς (Bisera Turkovic). Οι διπλωματικές πηγές γνωστοποιούν πως κατά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ενότητα της χώρας μέσα από ένα λειτουργικό μοντέλο διακυβέρνησης. Επισήμανε, όμως, την ιδιαίτερη ανησυχία της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη και πρόθυμη να συνδράμει για την εξομάλυνση της κατάστασης.
Ύστερα από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και την επίσκεψη στο Ερεβάν τον περασμένο έτος, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν (Ararat Mirzoyan), στον οποίο τόνισε τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στον Καύκασο.
Αναφορικά με το Ορεινό Καραμπάχ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της ομάδας Μινσκ, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.
Στη συνέχεια υπήρξε σύντομη συνάντηση με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ (Jeyhun Bayramov), την πρώτη συνάντηση από το 2019, στον οποίο τόνισε την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογό του, του Αγίου Μαρίνου Λούκα Μπεκάρι (Luca Beccari), με τον οποίο υπέγραψε μνημόνιο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ελληνική υποψηφιότητα για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.
Η συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς συζητήθηκε επίσης και κατά την συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας Μαρία Ουμπάχ Φον (Maria Ubach Fon).
Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Κορονοϊός: ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και το μήνυμα στον γιό του (βίντεο)
Αντετοκούνμπο - Μπακς: συγκλονιστική εμφάνιση του “Greek Freak”