LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2021 06:51

Μετάλλαξη Όμικρον – Γκουτέρες: άδικο, τιμωρητικό και αναποτελεσματικό το κλείσιμο των συνόρων

«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε την «καταδίκη» της Αφρικής ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον

Μπροστά στη μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορονοϊού τα κλεισίματα των συνόρων είναι «βαθιά άδικα, τιμωρητικά και αναποτελεσματικά», έκρινε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας για μια μορφή «απαρτχάιντ» σε βάρος της Αφρικής και καλώντας αντ’ αυτών να προτιμηθεί να γίνονται περισσότερα τεστ στους ταξιδιώτες.

«Με αυτόν τον ιό που δεν γνωρίζει σύνορα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που απομονώνουν μια χώρα ή μια περιοχή δεν είναι απλά βαθιά άδικοι και τιμωρητικοί, είναι αναποτελεσματικοί», υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» την «καταδίκη» της Αφρικής, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί παραμένει ακόμη πολύ χαμηλό.

Αναφερόμενος στη Νότια Αφρική, που ενημέρωσε τον υπόλοιπο κόσμο για τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον την 24η Νοεμβρίου και βλέπει τη μια χώρα πίσω από την άλλη να κλείνει τα σύνορα στους πολίτες της, ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε πως οι χώρες δεν πρέπει να υφίστανται «συλλογική τιμωρία επειδή εντόπισαν και μοιράστηκαν κρίσιμα επιστημονικά και υγειονομικά δεδομένα με τον κόσμο». Αυτό είναι «άδικο», είναι «ανήθικο», επέμεινε.

«Απευθύνω πολύ σθεναρή έκκληση—έκκληση στην κοινή λογική. Έχουμε όλα τα εργαλεία για να γίνονται ταξίδια με απόλυτη ασφάλεια. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να αποφύγουμε ετούτο το απαρτχάιντ μιας μορφής, επιτρέψτε μου να πω, το οποίο βρίσκω απαράδεκτο».

«Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης, η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται να μην έχει τα εμβόλια που χρειάζεται για τον λαό της. Η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται επειδή δεν έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αναζωογονήσει τις οικονομίες της. Η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται, χωρίς να ευθύνεται αυτή για την κλιματική αλλαγή, να υποστεί τις χειρότερες συνέπειες των κλιματικών καταστροφών, χωρίς να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πληθυσμών της», σφυροκόπησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο πλάι του, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μουσά Φάκι Μαχαμάτ, κατήγγειλε με τη σειρά του τον «αδικαιολόγητο στιγματισμό» της αφρικανικής ηπείρου. «Επειδή υπήρξε διαφανής , όλη η νότια περιοχή της Αφρικής υφίσταται κυρώσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα κλεισίματα των συνόρων για τους πολίτες των κρατών της περιφέρειας.

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον

Και αυτό την ώρα που «λιγότερο από το 6% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί», όπως διευκρίνισε, καλώντας να υπάρξει περισσότερη διεθνής αλληλεγγύη για να αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού που είναι προστατευμένος από την COVID-19.

«Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να εξετάσουν μάλλον το να γίνονται επανειλημμένα τεστ στους ταξιδιώτες, καθώς και άλλα μέτρα που θα είναι προσήκοντα και αληθινά αποτελεσματικά», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και ταυτόχρονα να επιτρέπονται οι μετακινήσεις και οι οικονομικές ανταλλαγές», εξήγησε.

Η μετάλλαξη Όμικρον του SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί ήδη σε όλες τις ηπείρους, ωστόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες μοιάζουν να πλήττονται περισσότερο και έχουν αρχίσει, όπως και άλλα κράτη του κόσμου, να κάνουν αυστηρότερους τους υγειονομικούς περιορισμούς, να ανακοινώνουν ελέγχους στα σύνορα, να επιβάλουν απαγορεύσεις ταξιδιών προς τα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής, να κάνουν εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στα εμπορικά καταστήματα, κ.λπ.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία – Οικονομική κρίση: Ο Ερντογάν άλλαξε Υπουργό Οικονομικών

Άλεκ Μπάλντουιν κλαίγοντας: Δεν πάτησα τη σκανδάλη

Διάρρηξη στο Δημαρχείο Θερμαϊκού

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Χθες 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΧθες 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτηΣήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Μεγάλη δασική πυρκαγιά απειλεί κατοικίες και βιομηχανικές ζώνες στην επαρχία της Σμύρνης.

Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριέςΣήμερα 07:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο