LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 01 Δεκεμβρίου 2021 13:49

Ρόδος: Σπουδαία ανακάλυψη από βιολόγο (εικόνες)

Έλληνας επιστήμονας που ζει για χρόνια στο εξωτερικό, έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη.

Ρόδος - βιολόγος - Κωνσταντίνος Καλαεντζής

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη, για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για το νησί της Ρόδου, προχώρησε ο Ρόδιος βιολόγος Κωνσταντίνος Καλαεντζής ο οποίος στα τελευταία χρόνια διαπρέπει στο εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Καλαεντζής, MSc ανακάλυψε ένα είδος που παρέμεινε “κρυμμένο” για εκατομμύρια χρόνια και είναι γνωστό παγκοσμίως μόνο από το νησί της Ρόδου! Πρόκειται για ένα χερσαίο γαστερόποδο, ένα είδος ανάμεσα σε σαλιγκάρι και γυμνοσάλιαγκα, καθώς διαθέτει ένα υποτυπώδες κέλυφος.

Ο Ρόδιος επιστήμονας είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ και μεταπτυχιακός φοιτητής Μοριακής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν (Ολλανδία), με εργαστηριακή εμπειρία σε φυλογενετικές αναλύσεις (εργαστήριο Γενετικής Πληθυσμών, ΑΠΘ) και τη βιολογία διατήρησης (WildGenes Lab, Σκωτία).

Αυτή την περίοδο εκπονεί την μεταπτυχιακή εργασία του με θέμα τη γονιδιωματική αμφιβίων στο Naturalis Biodiversity Center στην Ολλανδία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν εκτός από τη φυλογένεση και τη βιογεωγραφία ζωικών οργανισμών, τη βιολογία διατήρησης, την ερπετολογία και τις βιολογικές εισβολές.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη ανακάλυψή του ο κ. Κ. Καλαεντζής, γνωστοποίησε το όνομα του είδους που για εκατομμύρια χρόνια ήταν στην αφάνεια και πλέον φέρει την ονομασία «Libania rhodia Hausdorf & Kalaentzis, 2021».

Ειδικότερα, ο Ρόδιος επιστήμονας γνωστοποίησε σχετικά με την ανακάλυψή του, τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία για τα οποία δέχεται «ομοβροντία» συγχαρητήριων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό:

«Είναι πάντα μεγάλη χαρά να ανακαλύπτεις οτιδήποτε καινούριο, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα νέο είδος για την επιστήμη!

Έχοντας από μικρός το “μικρόβιο” της εξερεύνησης, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έτυχε να ανακαλύψω και να “βαφτίσω” ένα καινούριο είδος (μαζί με τον εξαιρετικό Γερμανό ερευνητή του LIB, Dr. Bernhard Hausdorf), ένα είδος που παρέμεινε “κρυμμένο” για εκατομμύρια χρόνια! Γνωρίστε λοιπόν το είδος Libania rhodia Hausdorf & Kalaentzis, 2021 γνωστό μέχρι τώρα μόνο από το νησί της Ρόδου! Πρόκειται για ένα χερσαίο γαστερόποδο που ανήκει στην ομάδα των semi-slugs, δηλαδή κάτι ανάμεσα σε σαλιγκάρι και γυμνοσάλιαγκα, αφού διαθέτει ένα υποτυπώδες κέλυφος. Υπολογίζεται ότι διαχωρίστηκε από τον κοντινότερο συγγενή του (το είδος Lotharia cretica) πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια. Η περιγραφή του είδους βασίστηκε σε μορφολογικά και μοριακά (cox1, 12S+16S rRNA, H3+H4, 5.8S rRNA, ITS2, 28S rRNA) κριτήρια. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research».

Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, δημοσιεύτηκε η πρώτη ερευνητική εργασία του μεταπτυχιακού του στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Phylogenetics and Evolution», στην οποία επιχειρείται να διαλευκανθεί η εξελικτική ιστορία του γένους Ommatotriton (τρίτωνες) βάσει 177 πυρηνικών δεικτών DNA από αλληλούχιση νέας γενιάς (Ion Torrent).

Επίσης, ο Ρόδιος επιστήμονας, είναι ένας από τους ιδρυτές και διαχειριστής της ομάδας “Insects of Greece & Cyprus” που ξεκίνησε το 2014 μαζί με συμφοιτητές και φίλους του κατά τη διάρκεια του πρώτου τους έτους στο Βιολογικό του ΑΠΘ.

Σκοπός της ίδρυσης της ομάδας ήταν και είναι να έρθουν σε επαφή άτομα με το ίδιο ενδιαφέρον για τα έντομα και να μοιραστούν φωτογραφίες από αυτά απ’ όλη την Ελλάδα. Εκ των υστέρων προστέθηκε και η Κύπρος. Σήμερα η ομάδα αυτή αριθμεί χιλιάδες μέλη, Έλληνες και ξένους, επαγγελματίες εντομολόγους και ερευνητές, ερασιτέχνες φυσιολάτρες και φωτογράφους.

Σήμερα, ο κ. Κ. Καλαεντζής βρίσκεται στην Ολλανδία, στο μουσείο Naturalis.

Η συλλογή του Naturalis είναι τεράστια και είναι αποτέλεσμα συλλογών αιώνων, συνέχεια του ολλανδικού εμπορικού πνεύματος. Μόνο ένα κλάσμα της συνολικής συλλογής εμφανίζεται στους εκθεσιακούς χώρους, περίπου 10.000 αντίτυπα. Η συντριπτική πλειονότητα των κομματιών συλλογής του μουσείου – περίπου 12 εκατομμύρια αντικείμενα – αποθηκεύονται στον πύργο συλλογής.

Η συλλογή είναι μοναδική λόγω των πολλών τύπου δειγμάτων: όταν ανακαλύπτεται ένα νέο είδος ζώου, ένα δείγμα χαρακτηρίζεται ως πρότυπο για ολόκληρο το είδος και το είδος περιγράφεται βάσει αυτού του δείγματος. Αυτά του τύπου δείγματα είναι πολύτιμα για την επιστήμη. Σε ποιοτικό επίπεδο και εν μέρει λόγω των πολυάριθμων δειγμάτων και άλλων ιστορικών αξιών, οι συλλογές Naturalis συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες στον κόσμο.

Η συλλογή συμπεριλαμβάνει:

  • 5.250.000 έντομα
  • 2.290.000 ασπόνδυλα
  • 1.000.000 σπονδυλωτά
  • 1.160.000 απολιθώματα
  • 440.000 πετρώματα και ορυκτά
  • 2.000 πολύτιμοι λίθοι
  • 10.000 αντικείμενα σε μια εκπαιδευτική συλλογή

 Πηγή: dimokratiki.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατρός Παρθένας Κουτμερίδου: έμεινε ανεμβολίαστη γιατί είχε τις επιρροές της

“VINΥΛΙΟ” με ελληνική τηλεόραση των 90s

“Εξοικονομώ”: μπόνους για νοικιασμένες και παραχωρημένες κατοικίες


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”Σήμερα 08:10 | Τοπικά Νέα

Ο δικηγόρος του μαθητή που καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βασανισμού στο σχολείο του, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο