LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2021 13:45

Νιγρίτα – Θάνατος Ίλι Καρέλι: αναστολή στις ποινές των σωφρονιστικών

Ελάφρυναν οι ποινές των δώδεκα σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορήθηκαν για το θάνατο του κρατούμενου των φυλακών Νιγρίτας.

ΙΛΙΑ ΚΑΡΕΛΙ - βαρυποινίτης - βασανιστήρια - Σέρρες - φυλακές

Σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 έτη -που ανεστάλησαν επί τριετία- καταδικάστηκαν από το Εφετείο δώδεκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν βασανιστήρια σε βάρος του 42χρονου Αλβανού κρατούμενου Ίλι Καρέλι, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις φυλακές Νιγρίτας, λίγες ώρες μετά την μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο, τον Μάρτιο του 2014.

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για πρόκληση βασανιστηρίων με σωματικές βλάβες, σε βαθμό κακουργήματος (στην απλή μορφή της πράξης). Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για τέλεση διακεκριμένων βασανιστηρίων, πάλι σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική όμως περίσταση στην τέλεση της πράξης.

Υπό αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δεύτερου ελαφρυντικού, αυτό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς (τούς είχε αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο ο πρότερος έντιμος βίος), οι ποινές κάθειρξης των 5 έως 7 ετών, μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης 3, 4 και 5 ετών, ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του καθένα. Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση των ποινών για τρία χρόνια (σε όσους καταδικάστηκαν με ποινές 4 και 5 ετών υπό τον όρο ότι θα παρακολουθούνται από επιμελητή ή κοινωνικό λειτουργού).

Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε, λόγω αμφιβολιών, ο 13ος κατηγορούμενος (εξωτερικός φρουρός), ο οποίος είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 3 ετών (με αναστολή) για προσβολή αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας προέβησαν στην πράξη τους για να «τιμωρήσουν» τον 42χρονο βαρυποινίτη, επειδή είχε δολοφονήσει τον συνάδελφό τους Γιώργο Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ήδη, από το πρωτόδικο δικαστήριο, ο θάνατός του είχε αποσυνδεθεί από τα βασανιστήρια και αποδόθηκε σε καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετήθηκε χρονικά πριν από την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας.

«Υπέβαλαν εσκεμμένα τον κρατούμενο σε βασανιστήρια με σκοπό να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους. Ενώ ήταν καταπονημένος και ήδη δεμένος πισθάγκωνα, τον χτυπούσαν με λακτίσματα και γροθιές, ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν και αυτοσχέδιο βούρδουλα. Ο κρατούμενος δύο ώρες μετά τον ξυλοδαρμό κυριολεκτικά σερνόταν», ανέφερε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας του ΜΟΕ, ζητώντας την καταδίκη των 12 κατηγορουμένων, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή.

Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό”: Ο Πέτρος Συρίγος θα γίνει πατέρας

Δημήτρης Λιγνάδης: Θα πάει στην κηδεία της μητέρας του;

“Το Πρωινό” - Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Παραγωγός ζήτησε άδεια από τον πιλότο για να κάνει ντοκιμαντέρ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση MARC για τον ΑΝΤ1: Η δυναμική των πιθανών κομμάτων, Τσίπρα, Σαμαρά και ΚαρυστιανούΣήμερα 17:05 | Ειδήσεις

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1. Τα νέα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό.

Μητσοτάκης: Δύσκολη απόφαση η τροπολογία για το μνημείο του Αγνώστου ΣτρατιώτηΣήμερα 18:24 | Ειδήσεις

«Παίρνω το λόγο για να υπερασπιστώ μια ρύθμιση εθνικής ευθύνης και δημοκρατικής ευαισθησίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

Άγνωστος Στρατιώτης – Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσουν σαν αντικείμενο άσκησης πολιτικής και διχασμούΣήμερα 18:45 | Ειδήσεις

"Ο σεβασμός στους νεκρούς των Εθνικών Αγώνων και στην Ιστορία είναι συλλογικό καθήκον και ευθύνη όλων μας", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Καρυστιανού στον ΑΝΤ1: Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι παγιωμένοΣήμερα 19:01 | Ειδήσεις

"Ψηφίστε την κατάργηση του άρθρου - εκτρώματος 86 με αναδρομική ισχύ και την άλλη μέρα θα πάω να σβήσω εγώ τα ονόματα των παιδιών μου μόνος μου. Μέχρι τότε αφήστε τα εκεί να σας θυμίζουν το τι έγινε", δηλώνει ο Νίκος Πλακιάς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σαντορίνη: 25χρονη κατάπιε κουτάλι γλυκού και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ21:26Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 27χρονη που προκάλεσε τροχαίο οδηγώντας μεθυσμένη21:12Κακλαμάνης για Βρετανικό Μουσείο: Η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στην ιερότητα του πολιτισμού της20:59Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού στην Γλυφάδα20:45Φλωρίδης για Άγνωστο Στρατιώτη: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με σεβασμό στην εθνική μνήμη, απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες20:32Τσιτσιπάς: Αποσύρθηκε από το τουρνουά της Βιέννης20:18Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Γεωργιάδης: Φέρνουμε ρυθμίσεις αυτονόητες, λύνουμε προβλήματα19:51Άγνωστος στρατιώτης - Ανδρουλάκης : Η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει ένα αχρείαστο εσωτερικό μέτωπο διχασμού, πόλωσης και τοξικότητας19:41Δημοσκόπηση MARC για τον ΑΝΤ1: Η δυναμική των πιθανών κομμάτων, Τσίπρα, Σαμαρά και Καρυστιανού19:27Καρυστιανού στον ΑΝΤ1: Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι παγιωμένο19:14Μεξικό: Δήμαρχος δολοφονήθηκε στο κέντρο της πόλης19:04Άγνωστος Στρατιώτης – Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσουν σαν αντικείμενο άσκησης πολιτικής και διχασμού18:54Μητσοτάκης: Δύσκολη απόφαση η τροπολογία για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 18:44Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)18:34Missing Alert για την εξαφάνιση 23χρονης18:24Φάμελλος: Ντροπιαστική η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη18:14Κωνσταντοπούλου: Η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη ποινικοποιεί την ελευθερία σκέψης, φρονήματος, συνείδησης18:04Θεσσαλονίκη: 7 νεκρές γάτες μετά από φωτιά σε διαμέρισμα17:53Παναθηναϊκός: «Τέλος» κι επίσημα ο Παπαδημητρίου απ’ τη θέση του τεχνικού διευθυντή17:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο