LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2021 13:45

Νιγρίτα – Θάνατος Ίλι Καρέλι: αναστολή στις ποινές των σωφρονιστικών

Ελάφρυναν οι ποινές των δώδεκα σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορήθηκαν για το θάνατο του κρατούμενου των φυλακών Νιγρίτας.

ΙΛΙΑ ΚΑΡΕΛΙ - βαρυποινίτης - βασανιστήρια - Σέρρες - φυλακές

Σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 έτη -που ανεστάλησαν επί τριετία- καταδικάστηκαν από το Εφετείο δώδεκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν βασανιστήρια σε βάρος του 42χρονου Αλβανού κρατούμενου Ίλι Καρέλι, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις φυλακές Νιγρίτας, λίγες ώρες μετά την μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο, τον Μάρτιο του 2014.

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για πρόκληση βασανιστηρίων με σωματικές βλάβες, σε βαθμό κακουργήματος (στην απλή μορφή της πράξης). Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για τέλεση διακεκριμένων βασανιστηρίων, πάλι σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική όμως περίσταση στην τέλεση της πράξης.

Υπό αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δεύτερου ελαφρυντικού, αυτό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς (τούς είχε αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο ο πρότερος έντιμος βίος), οι ποινές κάθειρξης των 5 έως 7 ετών, μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης 3, 4 και 5 ετών, ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του καθένα. Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση των ποινών για τρία χρόνια (σε όσους καταδικάστηκαν με ποινές 4 και 5 ετών υπό τον όρο ότι θα παρακολουθούνται από επιμελητή ή κοινωνικό λειτουργού).

Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε, λόγω αμφιβολιών, ο 13ος κατηγορούμενος (εξωτερικός φρουρός), ο οποίος είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 3 ετών (με αναστολή) για προσβολή αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας προέβησαν στην πράξη τους για να «τιμωρήσουν» τον 42χρονο βαρυποινίτη, επειδή είχε δολοφονήσει τον συνάδελφό τους Γιώργο Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ήδη, από το πρωτόδικο δικαστήριο, ο θάνατός του είχε αποσυνδεθεί από τα βασανιστήρια και αποδόθηκε σε καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετήθηκε χρονικά πριν από την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας.

«Υπέβαλαν εσκεμμένα τον κρατούμενο σε βασανιστήρια με σκοπό να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους. Ενώ ήταν καταπονημένος και ήδη δεμένος πισθάγκωνα, τον χτυπούσαν με λακτίσματα και γροθιές, ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν και αυτοσχέδιο βούρδουλα. Ο κρατούμενος δύο ώρες μετά τον ξυλοδαρμό κυριολεκτικά σερνόταν», ανέφερε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας του ΜΟΕ, ζητώντας την καταδίκη των 12 κατηγορουμένων, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή.

Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό”: Ο Πέτρος Συρίγος θα γίνει πατέρας

Δημήτρης Λιγνάδης: Θα πάει στην κηδεία της μητέρας του;

“Το Πρωινό” - Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Παραγωγός ζήτησε άδεια από τον πιλότο για να κάνει ντοκιμαντέρ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιώργος Παπαδάκης - Το τελευταίο αντίο στον πατριάρχη της τηλεόρασηςΧθες 18:34 | Ειδήσεις

Δημοσιογράφοι που συνεργάστηκαν μαζί του, το επιτελείο της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα" και πλήθος πολιτικών, βρέθηκαν το πρωί στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, για το ύστατο χαίρε στον Γιώργο Παπαδάκη.

Λαμία: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργόΧθες 22:40 | Ειδήσεις

Τα τρακτέρ αποσύρονται από τα σημεία πλήρους αποκλεισμού, παραμένοντας ωστόσο στα μπλόκα. 

Πολιτική αναταραχή στην Κύπρο: Βίντεο "καίει" συνεργάτες του Νίκου ΧριστοδουλίδηΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Πηγές της προεδρίας θεωρούν το βίντεο «δόλιο» και προϊόν μονταζιέρας.

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνιαΧθες 21:15 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για το λιμάνι του Πειραιά;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης - Ο γνωστός "Γιάγκος Δράκος" της σειράς Λάμψη00:00Παναθηναϊκός – Βίρτους Μπολόνια: Νίκη για τους "πράσινους" στη Euroleague23:56Λαμία: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών από τους αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό23:46Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης23:36ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι ένα παράδειγμα της επιρροής του Τραμπ23:26Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:12Σύνταξη πριν τα 62 χρόνια - Ποιοι έχουν το δικαίωμα;22:58Αγρίνιο: Άνδρας επιτέθηκε στον Δήμαρχο και δάγκωσε υπάλληλο22:44Χαλκιδική: 61χρονος μαχαίρωσε τον 52χρονο συμπέθερό του22:30Τέμπη: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας22:16Θεσσαλονίκη: Εξακολουθεί ο 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης22:02Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια21:48Πάτρα: Στο εισαγγελέα 26χρονος κατηγορούμενος για τον θάνατο 30χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο διασκέδασης21:34Κύπρος: "Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ" βίντεο περί χρηματισμού του Χριστοδουλίδη, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος21:20Στερεά Ελλάδα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών21:06Γιώργος Παπαδάκης - Το τελευταίο αντίο στον πατριάρχη της τηλεόρασης20:52ANT1 Sports: Ποδοσφαιριστές από την Λατινική Αμερική έχουν στο στόχαστρό τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός20:38Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:24Σαράφογλου για Μαδούρο – Ερντογάν: Το παρασκήνιο μιας στρατηγικής συμμαχίας με επίκεντρο τον χρυσό20:10Στα λευκά ντύθηκαν οι Ασπράγγελοι Ζαγορίου19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο